mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:19/458)

Ulubiony obiad moich dzieci 164

sosie pomidorowym z warzywami. Jak więc podjąć odpowiedzialną decyzję na temat żywienia skoro w domu czają się takie pokusy? Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1/2 szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula

Przysmaki Karolki
Jesienna Zupa z fasolki mung, dyni i czarnej soczewicy 211

mieszać i uważać żeby cebula się nie przypaliła. Korzeń pietruszki i marchew obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach, Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Warzywa  oraz 1 łyżkę mielonych nasion kopru włoskiego dodajemy do cebuli, zalewamy wodą, tak by jej poziom sięgał około 2 cm ponad warzywa. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Gotujemy

Szkrab Je Sam
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami 228

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 144

pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle sucha ani za mocno spieczona.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka(...)Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża). Na sam koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem

Ugotować
Spaghetti z winem i selerem naciowym 135

spaghetti to tylko pomidorowy sos, doprawiony ziołami i że w takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku(...)seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy

Szefowa kuchni
Pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i serem 327

mięsem mielonym, dwoma rodzajami sera i warzywami. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (wstążki) 300 g mięsa mielonego puszka groszku papryka czerwona spora garść oliwek zielonych 180 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 150 g sera wędzonego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Mięso mielone podsmażamy na oleju, po chwili

e-PrzepisyKulinarne
Kasza jaglana z bukietem warzyw. Obiad pełen zdrowia. 250

kolorami i… zdrowiem. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej około 1 szklanki wody 1/2 opakowania – bukiet warzyw kawiatowy Hortex 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sól himalajska do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku około(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy przez chwilę pokrojoną cebulę. Następnie zmniejszamy płomień dodajemy 1/2 opakowania bukietu warzyw (kalafior, marchewka, brokuły), całość doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, jeszcze chwilę podsmażamy (około 7-8 minut, warzywa powinny być prawie całkowicie rozmrożone). Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą 2-3 razy na sitku. Dodajemy

Słodkie okruszki
Krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku 243

łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną w piórka(...)zielona.  Przesmażone warzywa przełożyłem do dużego garnka i zalałem 1,5 litra bulionu drobiowego. Płyn uzupełniłem wodą, tak aby poziom płynu delikatnie przykrywał wszystkie warzywa. Do garnka dodałem łyżeczkę suszonego tymianku i łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej. Całość doprawiłem solą oraz czarnym świeżo mielonym pieprzem i gotowałem na średnim ogniu przez około 30 minut, aby warzywa zrobiły się

Wyprawy kulinarne
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 237

ziemniakami, a Agnieszka z makaronem. Nie obyło się bez małej kłótni, ale finalnie ustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem(...)czym mówimy, bo zapiekanka jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 207

ziemniakami, a Agnieszka z makaronem. Nie obyło się bez małej kłótni, ale finalnie ustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem(...)czym mówimy, bo zapiekanka jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego

Niedzielny kucharz
Szybki gulasz z pulpetami i ziemniakami 201

groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do  smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać

Kolizje Smaków
Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 197

opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków) puszka pomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy Przygotowanie Mięso mielone łączymy(...)wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pulpety wyjmujemy i do tej samej wody wkładamy warzywa z mrożonki. Gotujemy jakieś 10 min i odcedzamy. Pomidory i śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet warzywny z pomidorową salsą – dieta dr Dąbrowskiej 753

Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć

To co kocham