klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;) Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko(...)koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta słodkiej papryki sól Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć na łyżce oliwy. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i chwilę przesmażyć, dolać wody (około 1 szklanki) i dodać przyprawy. Gotować przez kilkanaście minut, aż warzywa będą lekko
Codzienne Gotowaniekilku dni pochmurno i szaro więc na talerz wkradło się chociaż trochę koloru. Padło na kolor pomarańczowy bo w garnku wylądowały warzywa w tym kolorze - bataty, marchewka i dynia. Warzywa te mają słodki posmak (szczególnie bataty) więc można zupkę przygotować zarówno w wersji bardziej słodkiej jak i ostrej. Do wersji słodszej można dodać mleczko koksowe lub nieco śmietanki. Ja zdecydowanie(...)batatów 300 g marchewki 400 g dyni ok 1,5 l bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej ostra papryka pieprz czarny mielony Podane wyżej ilości warzyw dotyczą warzyw już obranych. Bataty i dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry lub pół plastry. Bulion wlać do garnka i zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone
Monia miesza i gotujewłoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba(...)osączoną fasolę z puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem
Kuchenne zapiski Edytymnie od kilku dni ogórkowy szał. Robię przetwory na zimę. Na blogu u Kasi tutaj znalazłam fajny przepis na kolorową sałatkę i postanowiłam, że zrobię coś nowego. Warzywa wszystkie mam własne, dokupiłam tylko paprykę i zrobiłam. Nieco pozmieniałam proporcje i doprawiłam po swojemu. Sałatka jest przepyszna. Na zimę będzie jak znalazł do obiadu czy kanapki. składniki(...)spore pęczki natki pietruszki zalewa 1 czubata szklanka cukru 1 szklanka octu 2 szklanki oleju 3 łyżki soli 1,5 łyżki mielonego pieprzu 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Przygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć miąższ z pestkami. Pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne
Monia miesza i gotujepyszne potrawy, takie jak np. spaghetti. SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1 mała cukinia, ½ strąka papryki czerwonej, ½ strąka papryki żółtej, 3 pomidory, 5 łyżek oliwy, woda, sól, pieprz, oregano, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie warzywa kroję w małą kostkę. Mięso mielone razem z cebulą przekładam na patelnię. Wlewam oliwę. Smażę na małym
Tradycyjna kuchnia Kasizrobić, bo jest bardzo smaczne. Składniki ( 2 porcje): 1 cebula 400 g pieczarek 2 łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej(...)cienkie paski i szybko obsmaż (aż zmieni kolor na szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posól i przełóż do garnka z warzywami. Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie
Oka w rosole czyli KaFka gotujetuńczykiem oraz zielonymi warzywami, które są jednymi z moich ulubionych. * SKŁADNIKI na 20 pierogów Farsz: 1 cukinia 1 zielona papryka 1 por 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami 2 szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku(...)groszek i tuńczyka odsączonego z sosu. Kapary i czosnek siekamy i łączymy z resztą warzyw. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy czarnuszką, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente , ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie). Przygotowanie Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką blacie. Wycinamy okręgi
Food SquareMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek(...)smaku warzywkiem i przyprawą barbecue. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki. Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy je z patelni. Na patelnię wsypujemy warzywa. Delikatnie posypujemy warzywkiem i delikatem do mięs. Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw
Maminek kulinarnyłyżki melasy z granata (lub syropu klonowego/ syropu z daktyli/ syropu z agawy) sok z połowy limonki 80 gram świeżego szpinaku szczypta kuminu Pulpeciki z indyka: 300 gram mielonego mięsa z indyka 1/2 szalotki 1 ząbek czosnku garść świeżego szpinaku szczypta kuminu szczypta soli 2 łyżki mąki (użyłam bezglutenowej) 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Do podania: ewentualnie(...)skropić całość limonką już na talerzu. Pulpeciki z indyka Na łyżce oliwy z oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa mieszam z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i mąką. Dokładnie wyrabiam masę i formuję z niej pulpety, które smażę na pozostałej oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu
Mango Papajaliście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 czubata łyżeczka soli składniki dodawane do pasztetu: 100 ml bułki tartej 2 jajka około półtora płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu około pół płaskiej łyżeczki soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru(...)całość gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy. Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy również wywar z gotowania mięsa. Wywaru dajemy tyle, aby masa
Smak mojego domupokroić w plasterki. paprykę pokroić w kostkę, oczywiście wcześniej usunąć błonki i nasionka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora i paprykę. Smażyć chwilkę, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem, mieloną wędzoną paprykę, chilli. wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać. Wlać pomidory z puszki, wywar
Kuchnia PokoleńSkładniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa(...)potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać z bułką tartą, jajkiem, przyprawą do mielonego, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety, odłożyć na talerz - do tego tłuszczu dać pokrojoną porę, warzywa mrożone i dusić mieszając co jakiś czas wlać z 1 szklankę wody, zagotować, wsypać ugotowany makaron, przyprawę
W Mojej Kuchni Lubięsuszone pomidory 1 łyżka parmezanu 1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego 3 łyżki kiełków brokułu 1 jajko Przyprawy : pieprz czarny bazylia oregano Pora myjemy, odkrajemy zieloną część, z której później można zrobić sałatkę :) W zależności jak długie mamy warzywo, możemy je przekroić jeszcze na pół i wysunąć powoli po kolei warstwy(...)również myjemy i kroimy na małe kawałki, tak samo kroimy pomidory suszone. Cebulki kroimy na pół. Mięso mielone wykładamy do głębokiego naczynia. Przyprawiamy pieprzem czarnym, oregano i bazylią, wbijamy jajko, dodajemy lnu mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy rurki pora przygotowanym farszem i układamy je na folii aluminiowej w parowarze
Parowar Facetazawsze mam wtedy ochotę zaprosić taką osobę do swojej kuchni i ugotować coś specjalnie dla niej - czasem uciec się nawet do kłamstwa i podać danie, które zawiera wegańskie mięso mielone - oczywiście bez mięsa (ale zaproszona osoba nie musi o tym wiedzieć 😉). Prawdziwe mięso możesz zastąpić na wiele sposobów - soczewicą, grzybami, kalafiorem lub tofu. Tofu? Przecież ono jest(...)mięsem. Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana wersja przepisu Eryka z bloga erVegan - ja zrezygnowałem z dodatku soli (moim zdaniem sos sojowy jest wystarczająco słony) i użyłem świeżych warzyw. Artykuł Wegańskie mięso mielone – jak oszukać mięsożerców za pomocą tofu pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan TasteSkładniki : * 0,50 dag mielonego * 2 łyżki tartej bułki * 1 jajko * 3 ząbki czosnku * 2 l bulionu (może być z kostki) * 2 cebule * łyżka masła * 2 czerwone papryki * 25 dag pieczarek * 10 ogórków konserwowych + szklanka zalewy * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * 2 pęczki natki pietruszki * sól, pieprz Sposób przygotowania : Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy(...)smażymy do miękkości. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, tartą bułkę. Mieszamy i kształtujemy małe klopsiki. Wrzucamy je do bulionu i gotujemy ok. 5 min. Następnie dokładamy warzywa. Po 15 minutach dodajemy śmietanę, wodę z ogórków i zagęszczamy zupę mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie podajemy posypane natką pietruszki
Pobite gary Barbary