mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:14/458)

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 235

Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad.  Prezentowałam już  cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki!  W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled

Kuchnia Ellie
Przepis na pasztet 270

pasztet jest masa. Ja zazwyczaj robię podobny do tego, z przepisu poniżej. Oczywiście, czasem są inne proporcje mięsa, zależy jakie ładne mięsko uda mi się kupić. Ja mielę mięso z warzywami, ale niektórzy nie lubią takiego pasztetu, więc to od Was zależy co sobie zmielicie. Kolor pasztetu zależy od użytego mięska jak i ilości dodanej wątróbki i stopnia jej sparzenia(...)wbiciu widelca - będzie zaparzona. Mięso wyjmujemy i przepuszczamy przez maszynkę z warzywami lub bez. Mięsną masę doprawiamy pozostałymi przyprawami, dodajemy kajzerkę i żółtka. Dodajemy wywar i dobrze całość wyrabiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone - nie za rzadkie ale też nie za gęste. Przekładamy masę

Mieszam w Garnku
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 190

niej odlane z puszki piwo.   Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy(...)papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy je między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Co jakiś czas obracamy kurczaka i nakłuwamy go ostrym nożem w kilku miejscach – będzie mniej tłusty. Mieszamy pod nim warzywa, żeby

Karo in the Kitchen
Faszerowana cukinia przepis 177

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Faszerowana cukinia – przepis Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie

MintTaste
Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym 132

pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone

Kolorowy Przepisownik
Kaszanka słoikowa 309

nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy i nóżkę , czyścimy skórę z owłosienia , mają być gładkie jak pupa niemowlaka , a nie jak gęba drwala(...)się rozpadać i odchodzić od kości . Wyciągamy ją z garnka , studzimy , mielimy ( razem z warzywami i przyprawami ), maszynką o drobnych oczkach . Wywar z golonki zostawiamy i gotujemy w nim kaszę ( jeśli jest go dużo to używamy części , a resztę zostawiamy ) . Ugotowaną kaszę studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy mieloną golonkę , pozostałe przyprawy , zawsze solimy ciut mocniej niż lubimy bo kaszanka

Ogrodnik w podróży
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie(...)mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara . Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów , podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 181

Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora.  Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z mięsa drobiowego 212

klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów  ( u mnie(...)domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory ). W zamian można użyć 2 dużych pomidorów 1 czerwona papryka 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku - opcjonalnie Mięso mielone smażymy 20 minut z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miąższem z pomidorów Paprykę myjemy i kroimy w małe kwadraciki Do mięsa dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy

Szczęśliwa kuchnia
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z mięsa drobiowego 518

klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów  ( u mnie(...)domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory ). W zamian można użyć 2 dużych pomidorów 1 czerwona papryka 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku - opcjonalnie Mięso mielone smażymy 20 minut z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miąższem z pomidorów Paprykę myjemy i kroimy w małe kwadraciki Do mięsa dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa kalafiorowa 218

jest przygotowana. Składniki (na 5 porcji): 3 ziemniaki suszona papryczka chili 2 marchewki pietruszka ok. 10 cm pora pół kalafiora łodyga selera naciowego płaska łyżka soli pieprz mielony łyżka śmietany Warzywa obrać. Na miseczkę wyjąć łyżkę śmietany. Zdąży "nabrać temperatury" przed dodaniem do zupy i nie zważy się w niej. Ziemniaki pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 194

prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest  zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę(...)Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego tygodnia. I chociaż przecież mniej więcej wiem, którą ścieżką pójdziemy, to jakie przygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire

zadanie-gotowanie
Babeczki z farszem. 169

świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko(...)widelcem. FARSZ I SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: masło roztopić, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory, dodać wszystkie przyprawy, odparować, dodać mięso mielone podsmażyć, jajko ubić dodać

Kuchnia Beaty
Kotlety mielone z cukinią i chili 239

mielone z cukinią z pikantną nutą chili :) SKŁADNIKI  500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona  w mleku   bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa

Moje Kuchenne Rewelacje
Domaradzki pasztet z królika – kuchnia podkarpacka 217

Ziemi Brzozowskiej, z Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję, ale sprawiają(...)Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Bułkę zalewamy szklanką wywaru, a kiedy zmięknie, odciskamy. Mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Warto również zmielić i dodać do pasztetu warzywa (bez pora) i grzyby. Do masy dodajemy jajka, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i wszystko razem ucieramy na jednolitą masę. Słoninę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wąską

Trzeci talerz