pełni, a one jota w jotę takie cudne. Więc kupiłam, nafaszerowałam, zapiekłam i się dzielę…. Składniki: 6 cukinii w kształcie baryłki (mogą być też tradycyjne) 500 g mięsa mielonego woreczek ryżu woreczek kaszy gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki) 2 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli(...)jeśli dajemy świeże również obgotowujemy do stanu al’dente. 3. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. 4. W dużej misce mieszamy składniki na farsz: ryż, kaszę, mięso mielone (surowe), warzywa, czosnek, przyprawy, bulion. Mieszankę nakładamy do cukinii.Zakładamy odcięte kapelusze. 5. Cukinie wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy na dno szklankę wody. Układamy wszystko w odkrytym rondlu
Mama z miastasmaku 1/2 łyżeczka świeżo mielony pieprz Warzywa potnij w kostkę dość dużą ( bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem
AZgotuj!razem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych(...)miałam za mało czasu. Gdybym się na to uparła, zjedlibyśmy pewnie ok. północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora
Ratunku obiadidzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki, w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek(...)zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka
VioletoweKucharzenieCukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny
upichcictarta do opanierowania ok. 1/2 szklanki oleju 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona papryka Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić(...)wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny). Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoryginale przyrządzana z mielonej wołowiny (u mnie z mięsa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree ziemniaczanego . Danie syte i pożywne. Z powodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe. Warstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia 200g groszku konserwowego(...)ząbek czosnku odrobina wody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie : Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok 15 minut. Warstwa ziemniaczana : 700 g ziemniaków 5 dkg masła 100 ml mleka 50g sera żółtego
Walijskie Pichcenierzodkiewki pół ogórka gruntowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Warzywa pokroić w drobną kostkę. Twaróg połączyć ze śmietaną. Dodać sól, pieprz i warzywa. Dokładnie wymieszać. Uformować jeżyka. Uszka zrobione są z połówek ogórka. Nosek i oczka z kolorowego
Amatorka kuchennaLubię smak świeżych warzyw i kiedy sezon w pełni ciesze się nimi, przygotowując różne smakołyki. Botwinka młoda idealnie komponuje się z buraczkami więc dzisiaj taka kompozycja smaków. To jedna z najszybszych botwinek gdyż przygotowana z ugotowanych wcześniej buraków. Polecam jest pyszna. Botwinka buraczkowa fit Składniki : 1 duży pęczek botwinki 380 g ugotowanych(...)buraczków czerwonych 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy. Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę, seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipaprykę i cukinię, za którą tęskniłam całą zimę. Teraz mogłabym ją jeść cały czas :) Na szczęście to bardzo wdzięczne warzywo i można ją łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się(...)letni posiłek. Makaron z warzywami i mięsem mielonym porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 1 niezbyt dużą cukinię 1 czerwoną paprykę 1 cebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory) 1 pęczek natki pietruszki ok. 450 g mielonego mięsa z kurczaka/indyka 400 g makaronu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1 płaską łyżeczkę cukru
Ratunku obiadmoim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego(...)jeśli używamy do rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania 1 łyżka masła 1/3 szklanki rosołu do podania: masło tymiankowe* Mięso, warzywa i grzyby mielimy. Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na maśle. Doprawiamy kuminem i solą. Zmielone mięso mieszamy z rosołem i smażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy
Mango Papajasosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej 0,25 kg szynki wieprzowej 1 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól(...)pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie mięso mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski
Kulinarny karnet ChristopheraWSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania: świeże zioła garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój(...)wraz z rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni lub słonecznika. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 246 kcal 8,9 g 7,7 g 49,9 g 15 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby
Powiedz dietom niezamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku(...)oliwa z oliwek Cebulę i seler naciowy drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać
Kulinarne InspiracjeZapiekanka wiejska Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym przykryte kołderką z ziemniaczanego puree – to musi być pyszne! W sumie jest to bardzo łatwe oraz szybkie danie i spokojnie można do niego wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam(...)pomidorowego pół szklanki groszku konserwowego 1/4 szklanki wody olej do smażenia 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 5 dkg żółtego sera sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra *** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy masło, mleko i ewentualnie dosalamy do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce
Blog z Apetytem