cebule - por - 3-4 liście laurowe - 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu - sól Dodatkowo - 3 g majeranku - pieprz mielony - ok 1 m jelita cienkiego Wykonanie - Do garnka wkładamy umyte ćwiartki oraz oczyszczone i umyte warzywa (bez pora) - Zalewamy wodą . Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu(...)jeśli dodatkowo chcemy rosół) jeśli chcemy tylko pasztetową można gotować na większym palniku. - Ugotowane mięso luzujemy z kości . - Mięso i warzywa mielimy 2-3 razy aż będzie jednolita masa. - Do masy dodajemy majeranek, pieprz mielony , dokładnie mieszamy. Próbujemy czy masa jest odpowiednio przyprawiona, jeśli nie dodać tego co potrzeba. - Umyte i przygotowane
Eli Gotowaniepysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych(...)uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10 minut, aż zmiękną. Dodajemy
Mania Gotowaniaobecności marchewki, która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy(...)posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić. Do miski przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez
Zdrowie na języku :Pwarzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek
Poezja Smaków - blog kulinarnysłoików o pojemności 300 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej o,5 kg świeżego boczku 0,5 kg chudziutkiej szynki wieprzowej 1 czubata, łyżka suszonych drobno- mielonych warzyw ( marchew, seler,korzeń pietruszki ,cebula) ja używam własnych , ale można kupić tzw. suszone-warzywko i przemielić w młynku do kawy 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Ogrodnik w podróżyWydrążone nieduże cukinie możemy napełnić dowolnym mięsem - w kawałkach lub mielonym, warzywami i grzybami. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnedente we wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanka wody 1 pęczek ziela lubczyku 1 pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka soli 1 łyżeczka pieprzy czarnego mielonego 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Warzywa korzeniowe czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą. Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki
https:KKuchniaMniamsuszonych pomidorów 6 gałązek mięty szczypior z 1 dymki sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz wykonanie: Kalafiora i brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie partiami mielimy warzywa do konsystencji przypominającej granulki. Miksujemy pulsacyjnie. Do zmielonych warzyw dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Siekamy szczypior i miętę i dodajemy do warzyw
Przysmaki KarolkiPodsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce do mięsa.Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą masę dolewając odrobinę zimnej wody aby masa uzyskała zwartą, gęsta konsystencję.Masę wykładam
Magiczna kuchnia DariiNori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli Do maków z pieczonym łososiem: 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu(...)suszonych alg morskich Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć
Poezja smakunaczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy
sierotka maRysia w kuchnimożna dodać jeszcze trochę masła) 1 jajko Szczypta soli Szczypiorek do posypania Przygotowanie: Zagniatamy ciasto, przekładamy na blaszkę i lekko podpiekamy, 180 stopni, grzanie góra-dół. Mięso wraz z warzywami mielimy. Dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Następnie wykładamy ją na lekko podpieczony spód i pieczemy „na rumiano” – ok. 20 minut, 180 stopni, grzanie góra-dół. Pod koniec
Kate's Kitchenseler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron
Trzeci talerzmarchew, cebulę, selera, czosnek i studzimy. Pozostałe warzywa i przypraw odławiamy i wyrzucamy. Rosół wykorzystamy do gotowania klusek. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy kaszę gryczaną. Wystudzone mięso i warzywa mielimy. Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ugotowane i wystudzone ziemniaki
Maminek kulinarnyKiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju. 5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku. 6. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Jeśli kółka nie są jeszcze
Gotowanie...to proste !cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO
Rozpustne gotowaniemąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą.Wsypać jeszcze: ugotowane w bulionie i pokrojone warzywa, mieloną paprykę majeranek, świeżo zmielony pieprz i posiekany czosnek.Gotujemy przez 5 minut i podawać tę solidną pachnącą wędzonką zupę z kromką świeżego chleba lub grzankami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce
Kulinarne przemysleniagarnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy
Kulinarne Fantazje MarioliWykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka
Tradycyjna Kuchnianiewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście laurowe,) dwa razy przez maszynkę. Na koniec mielimy bułkę. 5. Zanim dodamy do farszu jajka, ostatecznie przyprawiamy dość mocno solą , pieprzem , ( bo jajka wyjałowią ) startą
Pysznosci Babci Basigrubych oczkach , gdyż łatwiej i szybciej się wtedy suszą . Najłatwiej suszy się zioła , które kładziemy w całości , a później tylko ocieramy rękami i same się rozkruszają . Wszystkie ususzone warzywa , mielimy w młynku do kawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie , żeby nie zrobił się pył . Mieszamy razem , dodajemy sól ( zapobiega zbrylaniu się przyprawy i nieco ją konserwuje
Ogrodnik w podróżymarchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa
Smakołyki Asiobiadem. Po trzecie: jest uniwersalny. Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe
Proste-przepisy.plpietruszka, kawałek selera, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, Wykonanie: Mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso i warzywa mielimy. Jeżeli mięso po zmieleniu będzie suche możemy dolać do niego wywaru w którym się gotowało. Mięso musi być wilgotne. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą
Passion of Cookingpokrojone w spore kawałki warzywa i rozgniecione 3 ząbki czosnku, dusimy do miękkości,możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą i pieprzem mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa, przemielone dajemy do garnka i dodajemy smalec i jak się rozpuści wyłączamy gaz jeszcze doprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty pozostały czosnek ,przelewamy
Swojskie jedzonkociasto, wałkujemy je bardzo cienko i wykrawamy kółeczka. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, blanszujemy drobno pokrojone pieczarki, czosnek i jarmuż. Po koniec smażenia dodajemy oregano i przyprawy. W maszynce mielimy warzywa z dodatkiem chleba, powstałą masę ewentualnie doprawiamy do smaku. 3. Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy mała ilość farszu i formujemy pierożki. 4. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej
Apetyczna babeczkawykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy
Kuchnia Pani WiosnyDrogo ? Wcale nie jeśli policzymy pieniążki , które przyjdzie nam wydać na leki , usuwające konsekwencje działania chemii zawartej w kupnych przyprawach ( wizyta lekarska , leki na wątrobę , nadciśnienie itp ) Po ususzeniu , warzywa mielimy np. w młynku do kawy na drobno , ale nie na pył . Mieszamy razem w misce , dodajemy sól i zamykamy w szklanych słoikach . Gotowe , nic tylko używać i spożywać Post
Ogrodnik w podróżykroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego
sierotka maRysia w kuchniSkładniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka. Wsypać cukier. Zalać wodą - tak, by woda sięgała mniej więcej 2 razy wyżej
Weekendy w domu i ogrodziegarnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki
Życie zamknięte w smakuobrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki EwyKolejne po tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany
Gosia gotujeZiemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso i warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę, dosmaczam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Farsz gotowy! Do przestudzonych
Magiczna kuchnia Dariipieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy
w mojej kuchnipęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy
w mojej kuchnikotleciki mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :) SKŁADNIKI 500 g. mięsa mielonego ( może być karczek) 1 marchew 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku Świeży imbir Zioła prowansalskie Sól Pieprz Pieprz ziołowy Curry Ostra papryka Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy
Zdrowo i kolorowoMałe, okrągłe cukinie są idealne do faszerowania. Można także zrobić w ten sposób podłużne, ale te mają swój urok. Polecam nafaszerować je bardzo popularnym nadzieniem z mięsa mielonego, warzyw i ziół. Obiad pyszny, w 45 minut, kolorowy i zdrowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik