mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:4/458)

Cebulowa zupa krem 204

kroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego

sierotka maRysia w kuchni
Barszczyk czerwony do picia 189

Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka.  Wsypać cukier. Zalać wodą -  tak, by woda sięgała mniej więcej 2 razy wyżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z mięsem 221

garnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki

Życie zamknięte w smaku
Pasztet z kurczaka 213

obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Smaki Ewy
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 170

Kolejne po  tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany

Gosia gotuje
Pyzy z mięsem i warzywami czyli tanio i smacznie 311

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso i warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę, dosmaczam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Farsz gotowy! Do przestudzonych

Magiczna kuchnia Darii
pierożki rosyjskie pieczone 157

pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy

w mojej kuchni
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 230

pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE  .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy

w mojej kuchni
Kotleciki mielone inaczej 316

kotleciki mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :) SKŁADNIKI  500 g. mięsa mielonego ( może być karczek) 1 marchew  1 mała cebula  1 jajko 1 ząbek czosnku  Świeży imbir Zioła prowansalskie Sól  Pieprz Pieprz ziołowy  Curry Ostra papryka Olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy  Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy

Zdrowo i kolorowo
Faszerowane okrągłe cukinie 224

Małe, okrągłe cukinie są idealne do faszerowania. Można także zrobić w ten sposób podłużne, ale te mają swój urok. Polecam nafaszerować je bardzo popularnym nadzieniem z mięsa mielonego, warzyw i ziół. Obiad pyszny, w 45 minut, kolorowy i zdrowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ostre curry z groszkiem i klopsikami 238

Jeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa 205

też jest ogromne pole do popisu. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól, świeżo zmielony czarny pieprz i czosnek. Ale kto zabroni nam dodać jeszcze majeranek, tymianek, mieloną paprykę, czy warzywa z rosołu? :) Smak domowej mielonki na pewno będzie jeszcze lepszy. Pasteryzacja  Pasteryzacja w piekarniku lub w garnku z wodą. Zazwyczaj, zalecane jest dwu lub trzykrotne pasteryzowanie słoików z mielonką(...)czosnku, przeciśnięte przez praskę 150g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler) - ewentualnie Jak zrobić mielonkę do słoików PRZYGOTOWANIE Krok 1. Szynkę mielimy tzw. szarpakiem, pozostałe mięsa i ewentualnie warzywa z rosołu, mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach.  Krok 2. W misce łączymy mięso, dodajemy przyprawy, zioła i bardzo dokładnie wyrabiamy masę. Wyrobioną masę przekładamy do wyparzonych słoików

Moja Książka Kucharska
Faszerowana papryka i cieplo z piekarnika 177

warzywami skladniki: 3 papryki okolo 400g miesa mielonego 1 marchewka 2 lodygi selera naciowego mrozony groszek zieolny - okolo 2 garscie puszka pomidorow 1 cebula 2 zabki czosnku sol, pieprz czarny swiezomielony pieprz cayenne wykonanie: Papryki nalezy umyc, przekroic na pol i usunac z nich gniazda nasienne. Na patelni podsmazamy posiekana cebulke i czosnek. Dodajemy mieso mielone(...)chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek. Dusimy wszystko do chwili az warzywa stana sie miekkie. Doprawiamy calosc sola, pieprzem i pieprzem cayenne. Papryke solimy wewnatrz i napelniamy farszem miesnym. Ukladamy w natluszczonym naczyniu zaroodpornym i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Zupa z mlodych warzyw 173

młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki  6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, można dodać trochę posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Smacznego

Przysmaki Karolki
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 309

Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki i wystudzone, podsmażone pieczarki z cebulą. Ponownie dobrze wyrobić. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia. Na papier przełożyć wyrobione mięso mielone z warzywami i nadać mu kształt prostokąta o wymiarach nieco większych niż omlet. Na tak uformowane mięso położyć omlet (po położeniu na mięsie z omletu ściągnąć papier) i przy pomocy

Gospodyni Miejska