Idealny na lato obiad, który można przygotować na dwa dni lub zamrozić warzywa i przygotować, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę. Uwielbiam takie obiady, pełne smaku, suszonych ziół, tak smakuje lato i niech ten piękny czas trwa tak długo jak to możliwe! Już po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie(...)mięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 ml pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy bulgur 400 ml wody 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek
Moja smaczna kuchniaobrać W garnuszku z ok. 3-4 szklankami wody ugotować pokrojone drobno warzywa oprócz ogórków i czosnku, dołożyć liść laurowy ( po ugotowaniu warzyw liść laurowy wyjąć) Pokrojone drobno ogórki przesmażyć na maśle z czosnkiem (przestudzić) - dołożyć je do ugotowanych warzyw- zmiksować Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, imbirem, jeśli zupa za gęsta dolać wg uznania przegotowanej wody
Proste Potrawymięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem oraz białkami i przekładamy do garnka. Taką mieszankę zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy na średnim gazie
Życie zamknięte w smakuUwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko(...)miękkości. W międzyczasie pora kroimy bardzo drobno i przesmażamy na maśle i oleju. Wystudzone mięso obieramy - zostawiam tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki
Delicious Titbitswyśmienity! WARZYWA HORTEX TO WYJĄTKOWY SMAK, KTÓRY RODZI SIĘ Z PASJI! Składniki na 3 porcje: 20 dag kaszy jaglanej 2 cebule 4 ząbki czosnku 25 dag marchewek mini Hortex 20 dag świeżego jarmużu 2 małe cukinie 100 ml dobrej jakości oliwy czosnkowej lub z chili 2 plasterki suszonych pomidorów z zalewy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz(...)mini marchewki, umyty pokrojony na kawałki jarmuż oraz pokrojoną w niezbyt cienkie kawałki cukinię, całość wymieszać, przykryć i dusić na patelni 10 minut aż warzywa zmiękną. Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym pieprzem dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, całość wymieszać, podsmażyć jeszcze razem 2-3 minuty. Rozłożyć na talerze, podawać. Łatwe
Wanilia i Kardamonpęczka natki pietruszki 1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub od suszonych pomidorów) 1 makrela wędzona ( ok. 300 g.) sól, pieprz kolorowy świeżo mielony Makaron ugotować w osolonej wodzie. Warzywa oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki, a następnie u-grillować je. W międzyczasie starannie obrać mięso makreli, pilnując aby nie trafiły się nam ości. Suszone pomidory
Lubię to gotujęlubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso mielonego4 pieczarki1/2 dużej cebuli1 ząbek czosnku (u mnie duży!)1 ogórek konserwowy1 papryka konserwowa4 plastry mozarellisól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz(...)suchej patelni, aby zmiękła.Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na tej samej patelni i tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki.Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę oraz farsz z cukinii. Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu.Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii
Kitchens Alphabetkoperek Przygotowanie Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki. Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły(...)Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek
R'n'G Kitchengodziny pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać. Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z mięsem i wodą włożyć bułki. Wszystko zmielić (można mielić też samo mięso z bułkami, bez warzyw). Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką. 3 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem. Przełożyć masę i wyrównać. Piec
Sto kolorów kuchniFaszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej
Poezja smakuWedług mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników. Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 200 g pieczarek 1 opakowanie pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka ostra koncentrat pomidorowy 100 g masła 3 łyżki mąki pszennej(...)będzie lekko szklista dodać czosnek i pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przygotowane warzywa przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można
UgotowaćModyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli
Przysmaki KarolkiPrzecedzamy. W małym garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut. Przecedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Mięsa wraz z warzywami i namoczoną bułką mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia
My Culinary Artsałatki i dodatki do potraw z grilla. Sezon na imprezy na świeżym powietrzu rozpoczęty! W dzisiejszym wpisie podsyłam Wam pomysły i inspiracje na pyszne grillowane mięsa, ryby, sery i warzywa oraz sosy, sałatki i inne dodatki do potraw z grilla. Zapraszam Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania(...)SZASZŁYKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ PRZEPIS TUTAJ SZASZŁYKI ZAWIJAŃCE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANY FILET Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ SHISH KEBAB Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILL ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE BURGERY Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY Z MASŁEM ZIOŁOWYM PRZEPIS TUTAJ CAMEMBERT Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ROLADKI WARZYWNE PRZEPIS TUTAJ SZPARAGI W BOCZKU PRZEPIS TUTAJ SAŁATKI
Blog z Apetytemlasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego 100 gramów wątróbki lub innych podrobów 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 cebula 1 marchew 500 mililitrów passaty pomidorowej (przepis na passatę znajdziecie TUTAJ ) 3 jajka beszamel(...)rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy, podroby siekamy i razem ze skrojonymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy
Bon Ton Italia