Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta) Por – 70 g (0.5 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki a ziemniaki i cebulę-w kostkę, pora i czosnek pokrój w cienkie plasterki. 2. Przełóż warzywa(...)czasu do czasu. 3. Wlej gorący bulion i gotuj wszystko jeszcze 20 minut. 4. Całość zmiksuj na krem, przypraw i wymieszaj dodając trochę soku z cytryny, soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki. SUMA Kalorie: 1716.6 kcal Białko: 86.6 g Tłuszcz: 56.8 g Węglowodany: 207.2 g Błonnik: 33.2 g POBIERZ JADŁOSPIS W PDF WRAZ Z LISTĄ ZAKUPÓW Artykuł Jesienny
Powiedz dietom niekukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas i zrobić doskonałą sałatę ze świeżych warzyw z naszej działki czy ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie i co najważniejsze dostarczy naszemu organizmowi
Przepisy i porady kulinarnepieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów Biedronka dostaniemy wszystkie składniki, koszt dania dla dwóch osób ok. 15PLN(...)szczyptą ziół prowansalskich, zawijamy w folii i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni. ( po 30 minutach można rozchylić folię i sprawdzać czy rybka już się upiekła) Mrożone warzywa na patelnię przekładamy do tacki (naczynia do pieczenia), przyprawiamy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszkamy i pieczemy równolegle z pstrągiem. Gotowe danie dekorujemy roszponką
upichconaprzepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem
Kuchnia domowa AniDużo planów. Dużo energii. Mnóstwo pozytywnych myśli. To chyba szczęście... :) Sałatka wręcz banalna. Makaron, kurczak, warzywa. Niby nic wielkiego ale zawsze smakuje i nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych by takową przygotować. Jest karnawał, pewnie u wielu z Was obfituje ten czas w spotkania towarzyskie. A sałatka zawsze się sprawdzi, by nakarmić ludzi :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z serem 2 filety(...)usmażyć. Gdy wystygną dodać do makaronu. Ogórka i paprykę obrać i pokroić w kostkę (z ogórka możemy wyciąć środek wtedy będziemy mieli pewność, że nie puści on zbyt dużo wody w sałatce). Kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa dodać do reszty składników. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę a szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać z majonezem i dodać do sałatki. Całość dokładnie
My simple kitchenPyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką(...)papryką i podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego mięsa. Podlać wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości
Tradycyjna Kuchniaminutach dał wystukać ze środka. Do curry potrzebna nam woda z kokosa. Połowę miąższu możecie obrać nożykiem do warzyw, pokroić w plasterki, uprażyć w piekarniku i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. A połowę mielimy blenderem z odrobiną wody na pastę i dodajemy do mleka z puszki i pasty curry. Jeśli nie macie orzecha kokosowego, wystarczą zamiast niego wiórki kokosowe(...)świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym
Karo in the Kitchenduża zawartość zblendowanych warzyw innych niż pomidory (marchewka, cebula, por) sprawia, że zupa jest gęsta i treściwa, a przy tym wartościowa odżywczo. Nie są potrzebne żadne dodatki w rodzaju klusek czy makaronu. Zupa pomidorowa z klopsikami 2017-01-23 23:59:37 Zupa pomidorowa z klopsikami, czyli interesująca alternatywa dla „zwykłej pomidorowej”. Z dużą porcją zblendowanych warzyw, wartościowe i kompletne(...)wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa i żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlewamy ok. 4 litrów wody, wkładamy żeberka i wsypujemy łyżeczkę soli
Kulinarna Pokusaduża zawartość zblendowanych warzyw innych niż pomidory (marchewka, cebula, por) sprawia, że zupa jest gęsta i treściwa, a przy tym wartościowa odżywczo. Nie są potrzebne żadne dodatki w rodzaju klusek czy makaronu. Zupa pomidorowa z klopsikami 2017-01-23 23:59:37 Zupa pomidorowa z klopsikami, czyli interesująca alternatywa dla „zwykłej pomidorowej”. Z dużą porcją zblendowanych warzyw, wartościowe i kompletne(...)wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa i żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlewamy ok. 4 litrów wody, wkładamy żeberka i wsypujemy łyżeczkę soli
Kulinarna Pokusamiksujemy i z jarmużem zagotowujemy. Z czarnuszką podajemy i już po chwili zupę jemy. Zupa z warzyw kolorowych jest przygotowana, ale w innej formie jest podana. Moje dzieci niektórych warzyw nie zjadają, a tu je sprytnie schowane mają. To takie moje kombinowanie, na zdrowe warzywne danie. Składniki: · 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczka mielonej papryki wędzonej, · pieprz czarny mielony do smaku, · sól do smaku, ponadto: · czarnuszka do posypania. Przygotowanie: W garnku podgrzewamy olej, dodajemy mrożone wiosenne warzywa i całość podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy, ciągle mieszając podsmażamy warzywa do momentu wchłonięcia sosu. Wlewamy
Moniki Smakołykimusztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną(...)zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską z ziarnami gorczycy pół łyżki ostrej musztardy sól pieprz paseczki kwaskowatego jabłka do dekoracji Ziemniaki gotujemy, warzywa kroimy w zgrabne kawałki, rybę dzielimy na kawałeczki i uważamy na ości. Umieszczamy wszystkie składniki w misce. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem z musztardą. Wszystko. Prosto, smacznie i inaczej
ladykitchenpoczątek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)plastry o grubości ok. 1,5 cm Marynata 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 10 łyżek oliwy 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy Grillowane warzywa 1 średnia cukinia (400g) 1 średni bakłażan (350g) 2 średnie kolorowe papryki 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki ziół
Kulinarna PokusaWystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania. Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy, serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania. Składniki(...)papryką ostrą, pomidorami i bazylią, świeży tymianek, curry do smaku, sól do smaku, szczypta mielonego pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kubek bulionu (ok. 200 ml), sezam czarny, ser twardy np. grana padano. Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nie obieramy. Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Marchewki
Moniki SmakołykiBuraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam majerankiem, mielonym kminkiem i papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną natkę
Kuchnia z widokiem na ogródptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego(...)zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia opiekam jeszcze
Kuchnia po mojemumielonej słodkiej papryki, pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie polewamy(...)aluminiowej, każdą oddzielnie, skrapiamy olejem, dodajemy tymianek, oprószamy solą i pieprzem. Szczelnie zawijamy w folię. Układamy obok ziemniaków na blasze. Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 40 min. Ziemniaki przed podaniem solimy i posypujemy mieloną papryką wędzoną. W tym czasie przygotowujemy kotleciki: Oczyszczonego, osuszonego kurczaka, miksujemy lub mielimy. Cieciorkę odcedzamy i 2/3 miksujemy blenderem
Moniki Smakołyki