Ryba duszona z warzywami 244ryby 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera biała część pora 2 ząbki czosnku sok z cytryny masło do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić
magiczna kuchnia Kasi
Kurczak z cukinią po grecku 195oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa rybna z pieczarkami, krewetkami, ryżem i warzywami 241Wszystko umieścić w dużym garnku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie (około godziny). Po tym czasie wywar przelać przez durszlak do innego dużego garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości(...)mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać szparagi i cukinię, po czym gotować do miękkości warzyw i ryżu. Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, pogniecioną widelcem marchewkę oraz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem
Passions hobbies life
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 208plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki
Szczęśliwa kuchnia
Zupa gołąbkowa 201łyżka marejanku Przygotowanie: Kapustę posztakować. Cebule pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty
Garnkowe fanaberie
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 492borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy od obrania warzyw, które układamy na dnie garnka. Wszystkie rodzaje mięsa, za wyjątkiem wątróbek, układamy na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy grzyby, liście laurowe, ziele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 174przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiamy
Pyry na Gaz
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 148ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem
Kulinarne Fantazje Marioli
cukiniowa zupa z warzywami, pieczarkami na rosole z makaronem... 183Składniki: rosół 2,5 litra, cukinia 2 średnie, warzywa mrożone 1 opakowanie/zupa wiosenna,pieczarki 30 dag małe, makaron nitki 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba do rosołu wsypać pokrojoną w większą kostke cukinię i zagotować wsypać zupę warzywną wiosenną
W Mojej Kuchni Lubię
Sos pomidorowy z duszoną cukinią 196pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku
Trzeci talerz
Zupa węgierska po mojemu 233Ogórki i paprykę przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość sporo bo lubimy na ostro
Krakowskie smaki Ani
Kotleciki z rzodkiewką i szczypiorkiem 335Wzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami 183Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki(...)pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy
Bajeczna Kuchnia
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 228połowy cytryny - 5 dag masła Rodzynki namoczyć w mieszance rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować
kawawszklance
La Tomatina i zupa pomidorowa 197przepychanki między uczestnikami parady wielkich figur a tymi, którzy chcieli dopiero do niej dołączyć. Ogniści z charakteru hiszpańscy chłopcy chwytali co mieli pod ręką, by bombardować tym przeciwników, a akurat tuż obok znajdował się sklep z warzywami, gdzie na sprzedaż wystawiono całe skrzynie pomidorów (koniec sierpnia i wrzesień, to bowiem czas, kiedy pomidory są najdorodniejsze i najsmaczniejsze). Obrzucano się
Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 212Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z dyni i pomidorów 214pomidory 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz cytrynowy warzywko papryka ostra mielona czosnek granulowany margaryna do smażenia lub masło klarowane 2 skrzydełka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem
Truskawkowa Fiesta
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 380kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g masła kilka listków mięty cytryna/limonka 60 g parmezanu pieprz kolorowy, grubo mielony sól Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy kilkanaście
Bon Ton Italia
Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami 402Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami to propozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła
Wanilia i Kardamon
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 436dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo gotować na wolnym ogniu aby był klarowny
Jemy Pijemy
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 233plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka pieczone w sosie śmietanowo - cebulowym. 440czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos śmietanowo - cebulowy : 1 szklanka śmietany 18 % 2 średnie cebule sól pieprz mielony kilka ziarenek pieprzu całego olej Sposób wykonania : Udka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw ( korzeń pietruszki, marchewka ). Ugotowane udka wykładamy na patelnię polaną olejem. Stawiamy na ogniu. Udka doprawiamy do smaku przyprawami i smażymy
Przepisy i porady kulinarne
Risotto 235Ryż duszony z warzywami i mięsem. Składniki : 200 g ryżu - polecam ryż biały Kupiec 300 g mięsa wieprzowego (mielonego) 3 cebule czerwona papryka szczypiorek olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Cebule obieramy, szatkujemy i obsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Po kilku minutach dosypujemy ryż, dokładamy pokrojoną paprykę i posiekany szczypiorek. Dolewamy też wody
prawdziwe jedzenie
Zupa krem z marchewki 258długo. :) Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 małe ziemniaki 1 skrzydełko z kurczaka pieprz papryka ostra mielona jarzynka liść laurowy 2 ziela angielskie 1,5l wody kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa
Truskawkowa Fiesta
Prosta zupa dyniowa - tylko z warzyw :) 237mała cebula 1-1,5 kg dyni 1 l wody przyprawy: sól himalajska, curry , pieprz cayenne, ziołowy, prawdziwy, zioła prowansalskie , tymianek mielony 1 łyżeczka przyprawy naturalnej natka pietruszki Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj oczyszczone i drobno pokrojone warzywa. Gotuj 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj ok. 15-20 minut. Posól i przypraw, gotuj jeszcze
Zdrowie na języku :P
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 234tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną.Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami
SzczyptaSmaQ
Krem z dyni po polsku 244pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć
pieprzny smaczek
Kapuśniak z młodej kapusty 245Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można dodać śmietanę lub łyżkę oliwy . Ta zupa jest bardzo lekkostrawna , wprost
Proste Potrawy
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 555słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam). Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) . Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól ( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić. Majonez też
Smaczne Zdrowe
Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym 288Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad! Mimo tego, że ma w sobie ser, śmietanę i mięso jest bardzo lekka. Po jej zjedzeniu na pewno nie poczujecie się przejedzeni, a syci. Idealna szczególnie po odgrzaniu na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przejdą. Do przygotowania zapiekanki musimy obgotować warzywa i obsmażyć mięso, co zajmie trochę czasu(...)grubsze plastry. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie - brokuła z kalafiorem około 10 minut, cukinię około 3 minut. Odcedzamy. 3 Mozzarellę kroimy w plastry i kładziemy na mięso w naczyniu. Następną warstwę tworzymy z brokuła i kalafiora, a na sam koniec kładziemy plastry cukinii. 4 Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim warzywa. Śmietankę mieszamy z jajkami
Kuchnia Bazylii
Burgery teksańsko - meksykańskie 219duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili(...)TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz olej do smażenia warzyw Paprykę kroimy na cienkie paski, cebulę w kosteczkę, a czosnek w bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej sproszkowanej papryki i podsmażamy przez 10 minut na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oleju. Stale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia
Marder&Marder Manufacture
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 171wykonania : Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej i smażymy kilka minut. Warzywa obieramy, myjemy,kroimy w kostkę i wsypujemy do smażonego mięsa. Dodajemy przyprawy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy(...)gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarne