mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:98/458)

elti pide - turecka pizza 138

świeżych warzyw. Wyszło tak pysznie, że ach! składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i drożdże. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze

6niebo
Paprykarz z tuńczykiem 137

ziela angielskiego szklanka  passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150  ryżu pełnoziarnistego  mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę  pokroić w  kostkę , marchew i seler  zetrzeć na tarce

Zakamarki mojej kuchni
wegańska rozgrzewająca potrawka pomidorowa 189

odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa i papryka słodka ; jeśli Wasza passata jest kwaśna można dodać(...)pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 533

ok.300g jogurtu naturalnego - 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć) - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Cukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa  1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać

Smaczne Zdrowe
Zupa gulaszowa na winie 123

Bardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso(...)czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 165

będzie idealnym posiłkiem weekendowym. Niewiele tu pracy jeśli mamy robota kuchennego, który za nas cieniutko pokroi ziemniaki, w przeciwnym razie można się nieco zmęczyć korzystając z obieraczki do warzyw. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  1,5 h Ilość porcji(...)duża cebula ª       ok. 100 g pieczarek     ª       500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª       mała śmietanka 12% (słodka) ª       1 szklanka białego wina ª       sól i pieprz

Bazując na smaku
Mielone pałeczki z groszkiem cukrowym 105

Takie mielone wymyśliłam sobie kiedyś i to był dobry pomysł. Przez nadzienie w postaci groszku cukrowego kotlety są soczyste i ładnie wyglądają. Nawet dzieciaczki

Moje Małe Czarowanie
Pasztet drobiowy z rosołu 126

łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Całość ponownie blendujemy tak aby masa

VioletoweKucharzenie
Pikantna zupa pomidorowa z pulpetami 117

wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa z wywaru i wrzucamy kulki mięsne. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i przecier pomidorowy. Gotujemy na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej

Qchnia po prostu
KECZUP Z CUKINII 105

szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka papryki ostrej mielonej 400 g koncentratu pomidorowego Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny. Po upływie danego czasu dodać cukier i gotować 30 minut. Następnie dodać resztę składników

Pieguskowa Kuchnia
MAKARON Z ZIELONĄ PAPRYKĄ I BIAŁĄ FASOLĄ 166

Poniedziałek.  Początek tygodnia zaczynam od dania, które mogę szybko przygotować. F asolę oczywiście warto ugotować dzień wcześniej.  Warzywa i makaron proponuję w wersji al dente. Jedyne przyprawy to pieprz i sól morska, świeżo mielone. Kilka składników, minimum przypraw, a dom wypełni się aromatem pobudzającym kubki smakowe... :) SKŁADNIKI (2-3 porcje): około 1 szklanki białej fasoli (wcześniej

wege i kropka
Rosół wołowy inaczej 142

dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku i cebulę pokrojona w kostkę. Gdy warzywa się przesmaża dodajemy posiekane w sporą kostkę mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem

Pyry na Gaz
Krem marchewkowy 120

warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem z dodatkiem 200ml mleka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwować z odrobina oliwy z oliwek (może być aromatyzowana), płatkami parmezanu, czarnuszką i/lub zieleniną

Pyry na Gaz
Kotlety mielone z marchewką 104

Smaczny pomysł na przemycenie warzyw dla dziecka. Są tak dobre, że nie tylko dzieci będą je wcinać. Dzięki dodatkowi marchewki mielone są delikatne. Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 spora marchewka 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli 1 jajko 1 łyżka bułki tartej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
LETNIA SAŁATKA Z PAPRYKOWYM KUSKUSEM, WARZYWAMI I OGÓRKOWYM KWIATUSZKIEM 125

Sposób przygotowania: 1. Kaszę kuskus umieścic w rondelku i zalać wodą. Dodać sól i mieloną paprykę. Wymieszać i gotować według wskazań na opakowaniu (u mnie ok. 4 minut). Odstawić.  2. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Papryki pokroić w drobną kostkę a ogórka w plastry

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania