mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:91/458)

Pełnoziarnista tarta z warzywami 138

200g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia wypełnienie: 1/2 opakowania mieszanki warzyw mrożonych 1/2 niedużej cukini 1/2 małego słoiczka białych szparag 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka ulubione zioła ostra mielona papryka sól Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypać troszkę mąki. Gotowe(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Mrożone warzywa przez kilka minut podgrzewać na parze. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Jajka dobrze roztrzepać widelcem, połączyć z jogurtem i doprzwić ziołami, ostrą papryką i solą. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i zalać

kuchnia doski
Zupa z marchewki z groszkiem 126

Zupa z marchewki z groszkiem to doskonałą fit zupa . Jeśli jesteście smakoszami marchewki i groszku to ta zupa będzie Wam smakować! Nie wiecie co zrobić z warzywami z rosołu? Ugotujcie z nich zupę krem! Zmiksowana na krem marchewka i seler z rosołu i ugotowany al dente mrożony groszek to pyszne i proste połączenie. Jestem smakoszką kremu marchewkowego, niestety w naszym(...)Cayenne dla złamania słodyczy marchewki i groszku. Polecam też zupę z marchwi i pomarańczy , oraz klasyczny dodatek obiadowy, szczególnie do mielonych, czyli marchewkę z groszkiem . Składniki na dwie porcje zupy z marchewki: ok. 1/2 litra domowego rosołu warzywa z rosołu: 3-4 marchewki, 1/4 selera sól i pieprz Cayenne do smaku 1 łyżeczka masła ugotowany al dente groszek mrożony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 485

boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika. Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się w zdrowe okopowe oraz zielone warzywa. Nie bójmy się używać dużych ilości rozmaitych ziół i przypraw. To one w naszym organizmie wykonują kawał dobrej, zdrowej roboty, choć bardzo często o tym zapominamy. Majeranek ogrodowy jest doskonały(...)jarmuż 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczką czabru 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego chilli sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz świeża kolendra do posypania 1,5 - 2  l wody filtrowanej Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie marchewki, pietruszki, pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy

Naturalna Kuchnia
Mielone ze szparagami 234

wykorzystała. W ten sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na obiad.  Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy -   Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule 150-200 gr pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka

Smaki Edyty
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 284

ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Pory obieramy z wierzchnich części, kroimy na półplasterki, dodajemy do ziemniaków(...)kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez ok. 1-2 minuty i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem około 3-4 minuty, aż mięso zmieni kolor

Poezja smaku
Gulasz śródziemnomorski 155

Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad.    Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek(...)jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej

Pyry na Gaz
Domowy sos do sałatek. Ziołowo - oliwna alternatywa dla gotowców 116

powiedzieć czego w nich nie ma. Tymczasem jest wiele sposobów by smacznie i zdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny  płaska łyżeczka musztardy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta tymianku Przygotowanie: Suszone zioła rozgniatamy w moździerzu wraz z pieprzem. Musztardę rozprowadzamy(...)oliwie. Dodajemy zioła oraz sok z cytryny. Sos gotowy. Dodajemy do ulubionej kompozycji warzyw ok 15 minut przed spożyciem. Naturalnie, zdrowo, aromatycznie, szybko, tanio i bez zbędnej chemii. Czego chcieć więcej

Kuchnia po mojemu
Blanszowane warzywa z pomarańczowym sosem winegret 131

Jednocześnie przygotowujemy dla równowagi zimną wodę (może być durszlak w zlewie i zimna, bieżąca woda). Woda w której będziemy parzyć warzywa musi stanowić dwa razy większą objętość niż same warzywa. Jako, że wstążki są bardzo cienkie, to wrzucamy je dosłownie na moment. A następnie szybko przelewamy zimną wodą. Cukinię możemy pozostawić surową, a do marchewki dobrać np. pietruszkę(...)octu i ze 3 - 4 łyżki oleju lub oliwy. Dodajemy łyżeczkę ulubionej musztardy i łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos dobrze łączyć w zakręcanym słoiczku, bo kilka wstrząśnięć nim i gotowe. Polewamy sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy to inna historia. Ten był pieczony w rękawie

Karczma Honorietty
WEGETARIAŃSKIE NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SEREM 201

szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka 1 op. mieszanki warzyw na patelnie (włoskich) ok. 200 g szpinaku mrożonego 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: ok. 150 g sera żółtego majeranek Wykonanie: Ciasto:  Do miski wbijamy jajka(...)kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do  momentu aż puszczą wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema paprykami, ziołami oraz mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą 147

litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu 2 liście laurowe 150 ml słodkiej śmietanki 18% Jarzynka lub sól do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 20 dag  cienkiej kiełbasy bekonowej Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut

Wanilia i Kardamon
Kotlety vege z kaszy jaglanej, dyni i brokuła. Z zielonym sosem z avocado i serka pleśniowego Lazur. Zdrowe, smaczne i sycące. 126

jaglanej  i ulubionych warzyw. Fantastyczny smak grillowanego świeżego i chrupiącego brokuła oraz grillowanej dyni Hokkaido. Wystarczy wrzucić je na patelnię grillową i kilka minut podgrzewać ciągle mieszając, aż warzywa staną się pachnące i chrupiące. Idealne do szkoły, do pracy, na wycieczkę, na zimowy weekendowy spacer :) KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z GRILLOWANYM BROKUŁEM I  GRILLOWANĄ DYNIĄ HOKKAIDO   Składniki(...)miksera i dokładnie miksujemy na gładką pastę. Jeśli jest za gęsta dodajmy odrobinę jogurtu. Starannie doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos jest świetny do różnych potraw, do kotletów, do placków, do kanapek, do pieczonych warzyw, do frytek, czy do chrupiącego kurczaka. Po rozrzedzeniu jogurtem będzie świetnym dressingiem do sałaty. Placki wybornie smakują polane pysznym zielonym sosem

Naturalna Kuchnia
DOMOWE PALUCHY RYBNE 163

Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki

Walijskie Pichcenie
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 201

dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw (u mnie frosta) 1/4 średniego korzenia selera 1 spora marchewka 1 pęczek pietruszki 1 duża czerwona cebula 1 mała cytryna(...)minimum i gotujemy wywar przez około półtorej godziny, do dwóch. W tym czasie przygotowujemy mięso na pulpety. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i również dobrze rozdrabniamy. Mielona łopatkę przekładamy do plastikowej lub szklanej miski i mieszamy z połową posiekanej natki i 1/3 pokrojonej czerwonej cebuli. Dodajemy do niej również 1 łyżeczkę świeżo mielonego czarnego pieprzu

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryżowo pieczarkowe kotleciki 174

pieczarkami the Green Woodpecker Trill * 2 jajka woda + opcjonalnie bulion warzywny sól ziołowa i czarny mielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku około 6-7 łyżek bułki tartej olej do smażenia *Naturalny skład! Ryż Arborio 91%, pieczarki suszone 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy wodę (na początek

Słodkie okruszki
Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem 169

smaku sól 1 łyżeczka chili pieprz cayenne czosnek 2 ząbki jajka 2 sztuki mielone siemię lniane do oprószenia formy. Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania