mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:96/458)

Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 158

czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu(...)smaku i po wymieszaniu przykrywamy naczynie. Dusimy bardzo powoli przez ok. 20 minut, czasami mieszając. Z mięsa usuwamy wszelkie kości i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak warzywa. Blendujemy w taki sposób, aby rozdrobnić składniki, ale niekoniecznie powinna to być bardzo gładka masa (patrz zdjęcia). Odsączone z sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki

Kulinarna Pokusa
Klopsiki z kurkami na makaronie 157

pierwszym etapie, musiał określić swój żywioł. Czy jest się wodą, powietrzem, ziemią czy ogniem. Odpowiedziałem, że " Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :)  No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się(...)Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :) Składniki :  150 g mięsa mielonego  1 jajko  1 łyżka lnu mielonego  100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego  kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek  listki świeżej bazylii

Parowar Faceta
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 259

wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób.  "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone(...)rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem.  Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia

Chilli Czosnek i Oliwa
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 171

Kolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie

Pasja Smaku
Leczo z cukinią 765

powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości odżywczych. Widzę same plusy! Leczo z cukinią i kabanosami: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cukinie 2 duże cebule(...)łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię i wszystkie papryki w grubą (ok.1

Poezja smaku
Frittata z warzywami i makaronem 231

dobrana mieszanka przypraw i ziół. Jest pysznie ;-) SKŁADNIKI 3 łyżki oliwy 150 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 g pomidorków koktajlowych 6 jajek 200 g śmietany 30% 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Cukinię umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne(...)przekroić na pół. Na patelnię wlać oliwę, wsypać makaron i włączyć palnik. Następnie dodać cukinię i paprykę, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Warzywa i makaron powinny lekko zmięknąć (w razie potrzeby można dolać jeszcze wody). Na koniec wsypać pomidorki i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa i makaron przełożyć tymczasowo do osobnej

Passions hobbies life
Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami 187

tego rodzaju  dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula  pęczek natki pietruszki(...)granulowany imbir mielony papryka słodka mielona Przygotowanie: Pieczarki  i cebulę kroimy w kostkę.  Smażymy je na łyżce masła do czasu aż wyparuje z nich woda.   Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia.  Łączymy mielone

Taste Therapy
ZUPA Z KUKURYDZY 180

warzywnego 3 duże lub 6 mniejszych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru lub 0,5 - 2/3 łyżeczki mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) 3/4 łyżeczki kurkumy sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, zalej bulionem(...)kukurydzę (lub nasiona ścięte ostrym nożem z kolby) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj warzywa na patelni około 5-7 minut , często mieszając. Następnie przerzuć warzywa do gotujących się ziemniaków. Gotuj zupę jeszcze jakieś 20 minut . Pod koniec gotowania dodaj do zupy starty imbir (lub mielony), paprykę słodką, cayenne, kurkumę, sól i pieprz do smaku. Po tym czasie zmiksuj

Słodko-Słony Świat Ilony
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 164

papki. Na koniec próbujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, ja lubię dodać jeszcze sporą szczyptę mielonego imbiru.  Połowę warzywnej mikstury wkładamy do naczynia. Ja podczas tej czynności staram się wyłowić wszystkie liście i ziarna ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą przykrywam resztą warzyw. Najlepiej smakuje gdy odstoi kilka godzin w chłodnym miejscu, jednak

Pichceniomania
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 1003

któregoś ze składników, śmiało możecie zastąpić go jakimś warzywem "zalegającym" w lodówce. Wspaniale sprawdzą się tu również krewetki, w wersji wegetariańskiej pomińcie też kurczaka.  Ryż smażony sprawdzi się doskonale na obiad i kolację oraz jako lunch do pracy. Pewnie nie raz uratuje Was w awaryjnej sytuacji, kiedy nie będziecie mieli pomysłu albo zbyt wielu składników na obiad(...)tacy, aby dokładnie przestygł . Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, dodaj sól i pieprz do smaku oraz mieloną paprykę, wymieszaj, odstaw. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Przesmaż warzywa około 2 - 3 minuty , a następnie dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili

Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti bolognese 224

przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego(...)przygotowaniem sosu. Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego. Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego. Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Faszerowana cukinia z indykiem 133

Faszerowana cukinia z indykiem Czas przygotowania: 7 0 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 4 okrągłe zielone cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulguru 50 g mozzarelli olej do smażenia sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Z cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając,  aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy(...)zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy będzie szklista dodajemy mielone mięso i smażymy, aż będzie złociste.   Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże

Kulinarne przygody Gatity
Mielona skórka pomarańczowa 145

miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy. Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku. insertCookd

Kulinarne przygody Gatity
Cukiniowa zapiekanka 216

średniej czerwonej papryki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki(...)umyć, zblanszować 3 minuty. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić (czosnek można przecisnąć przez praskę). Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania