mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:115/458)

BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA 117

pół cukinii, pół cebuli, 5 pomidorów suszonych, łyżeczka oregano. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z wodą, olejem i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut.  W międzyczasie kroimy warzywa i przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy przeciśnięty przez

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 184

obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu

Czerwień i błękit
C - Pożywne gniazdko, czyli spaghetti z klopsikami 135

makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla, podlać bulionem, gotować do miękkości, dodając przecier pomidorowy, doprawiając  pieprzem i curry. Mięso mielone wyrobić z jajkiem,  ziołami, bułką tartą, musztardą  i przyprawami, formować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mini pizze z cukinii 154

druga… po prostu lubi. Nieustannie szukamy sposobu by podać je w nowy, ciekawy sposób. Całkiem niedawno koleżanka z pracy podpowiedziała nam bardzo fajny przepis na podanie tego wyśmienitego warzywa. Wystarczy zrobić z niego pizze :) tak, tak właśnie pizze z żółtym serem i szynką. Powstaje fantastyczna ciepła przystawka, która idealnie komponuje się z winem Mionetto Prosecco produkowanym przez HENKELL(...)plasterków szynki 1 pomidor 1 kulka mozzarelli Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, świeży tymianek Cukinie kroimy w plastry o grubości około 1,5 – 2 cm.* Wydrążamy pestki ze środka i układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki warzywa obsypujemy solą i pieprzem. Na cukinii układamy plasterek żółtego sera, szynki, pomidor i kawałki mozzarelli. Posypujemy

Kolizje Smaków
Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i kaszą jaglaną 106

grubych oczkach, marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, mielone liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy około 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż zmięknie marchewka. Warzywa studzimy. Łączymy kaszę jaglaną, tuńczyka i podsmażone warzywa. Solimy i pieprzymy do smaku. Paprykarz powinien być dość mocno doprawiony

Smak mojego domu
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 174

tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej

codojedzenia
Marchewka zasmażana 180

Marchewka zasmażana bez zasmażki. Idealne zdrowe warzywo na ciepło lub na zimno, dziś jako dodatek do obiadu. Znacie ją pewnie jako dodatek do tradycyjnego niedzielnego obiadu: mielone, ziemniaki i marchewka. Pycha! Marchewka pięknie pachnie masłem. To smaczna potrawa, do której możecie także dodać mrożony groszek. Jeśli marchewka będzie już gotowa możecie użyć dawnej tradycyjnej zasmażki zrobionej

Zasmakuj Kuchni
Papryka faszerowana mięsem mielonym 229

Faszerowana papryka to doskonała przystawka lub lekki obiad, który na talerzu zaprezentuje się  bardzo apetycznie. Mięso, warzywa, ryż i ser - kilka prostych składników, z których wyczarujesz pyszne danie. Składniki: 2 duże czerwone papryki 250 g mięsa mielonego 5 szt. dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 torebka ryżu 4 łyżki parmezanu (lub mozarelli) sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Alutka-Gotuje
Gulasz wieprzowy z groszkiem 133

prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam

Pyry na Gaz
Szybki chłodnik z botwinki 158

się każdemu! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut plus chłodzenie Składniki: 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw 1 pęczek botwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi

Kolizje Smaków
Rosół na kościach z pulpecikami 126

Sama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach. Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który

Moje Małe Czarowanie
Sałatka jarzynowa 144

osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw. Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przegryzieniu smaków

Pyry na Gaz
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 154

Zazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :)    Składniki:   400g makaronu cannelloni,  250g białego sera,  250g pieczarek,  cebula,  60g szynki np. konserwowej,  1 czerwona

Z miłości do słodkości
Spaghetti z sosem pomidorowym 158

Danie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad. Dziś przedstawiam

Moje Małe Czarowanie
Pasta z fasoli białej i czosnku 171

puszki. Dodaj również łyżeczkę posiekanego rozmarynu, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok z niej. Dużą szczyptę pieprzu mielonego i sól oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko blenderem i już masz gotowy dodatek do pieczywa lub pieczonych warzyw

Pasje Jolki