smaczne,mniej naczyń do zmywania.... Tak można jeszcze wymieniać wiele innych zalet. Dzisiaj polecam Wam garnek warzyw z pulpecikami. Danie możecie podać solo lub z pieczywem. Czasami warto ułatwiać sobie pracę i mieć więcej czasu na inne czynności. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 kajzerka 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki mąki(...)Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , por i chwilę smażyć stale mieszając. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek , lubczyk , doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. 1 cebula 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Cebulę pokroić w piórka
O kuchni z uczuciemmnóstwem świeżych ziół i drobno pokrojonych warzyw. Nie ma jednej receptury przyrządzania tej sałatki. Każda arabska gospodyni przyrządza tabbouleh po swojemu. Zwykle z kaszy bulgur lub kuskusu, ale zawsze koniecznie musi się w niej znaleźć solidna porcja drobno posiekanej pietruszki. Można też dodać miętę lub kolendrę, przyprawić kuminem i mielonym zielem angielskim. Ja tym razem ograniczyłam się do cynamonu(...)około 20 listków mięty sól pieprz szczypta mielonego cynamonu 2 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy około 10-15 minut, tak aby była delikatnie al dente. Pomidora, ogórka i szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę bardzo drobno siekamy i dodajemy do ww warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyPyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad. Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę(...)ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Pieczarki opłukać
Kuchnia Danusimłode cebule papryka czerwona 1 mała cukinia sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw Składniki marynaty do mięsa: pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka majeranku 4 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 4 -5 łyżek oleju rzepakowego(...)ponownie całość bardzo dokładnie mieszamy. Pod tak przygotowane mięso, na dno pojemnika, wykładamy cebulę, przykrywamy ją mięsem, pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Pozostałe warzywa przygotowujemy następnego dnia, przed grillowaniem. Paprykę i cukinię myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Paprykę kroimy w niewielkie prostokąciki. Paprykę i cukinię wkładamy
Smak mojego domuwodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego(...)łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy do garnka wszystkie warzywa, doprawiamy i mieszając od czasu do czasu - dusimy
Szczęśliwa kuchniawodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego(...)łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy do garnka wszystkie warzywa, doprawiamy i mieszając od czasu do czasu - dusimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwolę bez, wtedy bardziej czuję smak samego warzywa. Zachęcam do wypróbowania kalerosse TM , gdyż jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witaminy B6, E i C, a do tego wspaniale smakuje. Składniki: 150 g kalerosse TM 125 g mozzarelli (jedna kulka) 10 szt. pomidorków cherry 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru 8 szt. czarnych(...)twarde końcówki i całe główki kapustek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru, gotować nie więcej niż 5 minut. Odsączyć z wody, wyłożyć na talerz i na jeszcze ciepłe warzywo układać cienko pokrojone plastry mozzarelli. Dodać pokrojone pomidorki i oliwki, wszystko skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, mam nadzieję
Kuchcik gotujewolę bez, wtedy bardziej czuję smak samego warzywa. Zachęcam do wypróbowania kalerosse TM , gdyż jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witaminy B6, E i C, a do tego wspaniale smakuje. Składniki: 150 g kalerosse TM 125 g mozzarelli (jedna kulka) 10 szt. pomidorków cherry 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru 8 szt. czarnych(...)twarde końcówki i całe główki kapustek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru, gotować nie więcej niż 5 minut. Odsączyć z wody, wyłożyć na talerz i na jeszcze ciepłe warzywo układać cienko pokrojone plastry mozzarelli. Dodać pokrojone pomidorki i oliwki, wszystko skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, mam nadzieję
Kuchcik gotujeMieszamy z majonezem i musztardą. Dodajemy sok z cytryny oraz sos worestershire. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy drobno tarty ser. Dressing gotowy. Początkowo nie byłam pewna jego smaku i ciężkiej majonezowej konsystencji jednak w połączeniu z warzywami i mięskiem smakuje pysznie. Z domowymi grzankami i takim dressingiem sałatka stanowi idealną kompozycję. Prosty w wykonaniu
Kuchnia po mojemudanie jest lekkie, a pomidory w sezonie są bardzo aromatyczne i „pomidorowe”. No ale Fajne w tym daniu jest to, że możemy dowolnie modyfikować ilości ulubionych warzyw, niekoniecznie kurczowo trzymać się przepisu. I tak, choć trzymamy się czasem przepisu – z każdej ręki smakuje inaczej. Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo(...)chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą, smaczną i pożywną). Ja – jak zawsze dodaję coś od siebie – znajdziecie tu kilka dodatkowych przypraw, w nieco inny też sposób przygotowywane danie. Warzywa przesmaża się oddzielnie, potem łączy, ja zaś zrobiłam to ciut inaczej
Zasmakuj Kuchnipominąć) 1-2 łyżki pestek dyni 2 jajka opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek Pieczarki obieramy, siekamy bardzo drobno razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Ja użyłam rozdrabniacza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie dusimy pod przykryciem, by pieczarki zmiękły. Kasze, soczewicę i pestki dyni gotujemy w niepełnej szklance wody
Kucharzycazimnej wody wkładam mięso i gotuję przez 1 godzinę. Jeśli istnieje taka konieczność zbieram szuwary. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję przez kolejną godzinę. Dodaję wól, pieprz, natkę pietruszki. W oddzielnym garnku gotuję makaron gwiazdeczki. Wyjmuję mięso z rosołu, obieram, mielę przez maszynkę, dodaję jajko, kaszę mannę, trochę solę. Mieszam, formuję kulki, gotuję kulki w oddzielnym garnku w bulionie warzywnym. Podaję
MojaQchnia.plZazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść coś innego. Zapraszamy na wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą :) Składniki na spaghetti: – 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti kukurydziano-ryżowego – 80 g brązowej soczewicy
Kuchenne Wariacjegrillu przez około 8 minut z każdej strony. Łososia podajemy ze świeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw. * MASŁO PIEPRZOWE: 80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu (ziarenka) i 1/2 łyżeczki grubo mielonego, białego pieprzu. Tak przygotowane masło pieprzowe wkładamy do lodówki pod przykryciem - ma stwardnieć, wtedy będzie gotowe do użycia
Moja Książka Kucharskapieprz cytrynowy 1 duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Puree z kalafiora: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wodę odlewamy i do gorącego warzywa dodajemy masło, parmezan i wlewamy mleko. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puree
Poezja smaku