porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany(...)kurczaku zagrodowym łatwo oddzielić ją od mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce mieszankę przypraw rozcieńczamy 3 łyżkami oleju i wlewamy do warzyw. Rozprowadzamy przyprawy równomiernie po ziemniakach, cebuli i papryce, najlepiej dłonią. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Warzywa wsypujemy do dużej głębokiej blachy i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika, na środkowa półkę. Pieczemy
Karo in the Kitchenkrótkim czasie. Aż strach pomyśleć o tym, co będzie jeśli taka aura utrzyma się dłużej. Za warzywa i owoce będziemy płacić jak za przysłowiowe zboże. Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie? Składniki klopsików: 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennamięso, odrobina warzyw i odpowiednie suplementy. Więcej psu do szczęścia i zdrowia nie potrzeba. Niestety w naszej diecie brakowało kości i podrobów, więc postanowiłam przemycić je jakoś do tych ciastek i... udało się! Jimmy zajada ze smakiem, a ja cieszę się, że dostarczę mu odpowiednich składników odżywczych. Polecam wszystkim psiarzom. :) Psie ciastka z mięsem: 500g mielonych podrobów wołowych (można(...)orzechów ziemnych ok. 50g pulpy warzywnej (u nas marchewka) 3 miarki mielonych muszli ostryg i skorupek jajka kurzego (ok. 15 g) szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy lekko zmielone orzechy, zmielone mięso (lub drobno posiekane), warzywa oraz zmielone muszle i skorupki. Z braku masła dodałam olej rzepakowy
Cooking Monsterpółksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami(...)casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą
Food Squareliść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą. Do formy wysmarowanej oliwą włożyć udźce, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Całość pokropić oliwą i doprawić solą. Piec w temperaturze
Mama Gotujemielony czarny pieprz Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju * PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki(...)zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron
Food SquareBardzo łatwe w przygotowaniu, a sezon na warzywa w pełni, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 6 papryk w różnych kolorach 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 200 g pieczarek 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju słodka i ostra papryka w proszku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Obieramy czosnek i drobno siekamy. Cebulę(...)patelni lub garnka rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w plasterki paprykę chili. Smażymy, mieszając co jakiś czas. Po około 5 minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw (paprykę, cukinię i pieczarki). Gotujemy około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyjaja 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól, pieprz Na sos: Włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego(...)seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Kroję na drobno cebulę. Tak przygotowane warzywa umieszczam w garnku wraz z przyprawami . Zalewam wodą (by przykryła wszystkie składniki). Gotuję ok. 15 minut do miękkości. 2. Filety z ryby osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym. Siekam w drobną kosteczkę (lub mielę maszynką do mięsa). Cebulkę i natkę pietruszki również siekam drobno. Wszystkie składniki łączę
Ale Prostetrzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni. Ten przepis najbliższy jest oryginałowi – mielone mięso doprawione jest niewielką, ale całkowicie wystarczającą do podkreślenia smaku ilością prostych przypraw. Sos wzbogaca wołowy, esencjonalny rosół i przesmażone do zarumienienia warzywa. Masę ziemniaczaną poza masłem i mlekiem dopełnia dojrzały angielski ser cheddar, natka pietruszki i skondensowany smak prażonej(...)średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy ją, mieszając, do zeszklenia. Przeciskamy do cebuli obrany czosnek, wrzucamy drobno pokrojone łodygi selera naciowego i marchew skrojoną w drobną kosteczkę. Smażymy warzywa razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się widocznie karmelizować (dokładnie tak jak włoskie sofrito – marchewka zmieni kolor, cebula
Karo in the KitchenTortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz natka pietruszki Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować(...)przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki
6niebooleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć poszatkować drobno nożem przełożyć do miski osolić do smaku lekko ugnieść aby zmiękła., Koperek posiekać ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem wlać olej lniany, wymieszać. Schłodzić 30 minut
Wanilia i Kardamonoknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej vegetty(...)Gotujemy około 30 minut. Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy
Kulinarne przygody Gatitysmaczne,mniej naczyń do zmywania.... Tak można jeszcze wymieniać wiele innych zalet. Dzisiaj polecam Wam garnek warzyw z pulpecikami. Danie możecie podać solo lub z pieczywem. Czasami warto ułatwiać sobie pracę i mieć więcej czasu na inne czynności. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 kajzerka 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki mąki(...)Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , por i chwilę smażyć stale mieszając. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek , lubczyk , doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. 1 cebula 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Cebulę pokroić w piórka
O kuchni z uczuciemmnóstwem świeżych ziół i drobno pokrojonych warzyw. Nie ma jednej receptury przyrządzania tej sałatki. Każda arabska gospodyni przyrządza tabbouleh po swojemu. Zwykle z kaszy bulgur lub kuskusu, ale zawsze koniecznie musi się w niej znaleźć solidna porcja drobno posiekanej pietruszki. Można też dodać miętę lub kolendrę, przyprawić kuminem i mielonym zielem angielskim. Ja tym razem ograniczyłam się do cynamonu(...)około 20 listków mięty sól pieprz szczypta mielonego cynamonu 2 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy około 10-15 minut, tak aby była delikatnie al dente. Pomidora, ogórka i szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę bardzo drobno siekamy i dodajemy do ww warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy
Smakowity Blog Kulinarny