mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:122/458)

Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem 147

krótkim czasie. Aż strach pomyśleć o tym, co będzie jeśli taka aura utrzyma się dłużej. Za warzywa i owoce będziemy płacić jak za przysłowiowe zboże. Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie? Składniki klopsików: 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mięsne "psiastka" 161

mięso, odrobina warzyw i odpowiednie suplementy. Więcej psu do szczęścia i zdrowia nie potrzeba. Niestety w naszej diecie brakowało kości i podrobów, więc postanowiłam przemycić je jakoś do tych ciastek i... udało się! Jimmy zajada ze smakiem, a ja cieszę się, że dostarczę mu odpowiednich składników odżywczych. Polecam wszystkim psiarzom. :) Psie ciastka z mięsem: 500g mielonych podrobów wołowych (można(...)orzechów ziemnych ok. 50g pulpy warzywnej (u nas marchewka) 3 miarki mielonych muszli ostryg i skorupek jajka kurzego (ok. 15 g) szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy lekko zmielone orzechy, zmielone mięso (lub drobno posiekane), warzywa oraz zmielone muszle i skorupki. Z braku masła dodałam olej rzepakowy

Cooking Monster
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 158

półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami(...)casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą

Food Square
Pieczone podudzie indyka 294

liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą. Do formy wysmarowanej oliwą włożyć udźce, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Całość pokropić oliwą i doprawić solą. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem 153

mielony czarny pieprz Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju * PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki(...)zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron

Food Square
Leczo wegetariańskie 150

Bardzo łatwe w przygotowaniu, a sezon na warzywa w pełni, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!   Składniki: 6 papryk w różnych kolorach 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 200 g pieczarek 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju słodka i ostra papryka w proszku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Obieramy czosnek i drobno siekamy. Cebulę(...)patelni lub garnka rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w plasterki paprykę chili. Smażymy, mieszając co jakiś czas. Po około 5 minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw (paprykę, cukinię i pieczarki). Gotujemy około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 269

jaja 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól, pieprz Na sos: Włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego(...)seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Kroję na drobno cebulę. Tak przygotowane warzywa umieszczam w garnku wraz z przyprawami . Zalewam wodą (by przykryła wszystkie składniki). Gotuję ok. 15 minut do miękkości. 2. Filety z ryby osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym. Siekam w drobną kosteczkę (lub mielę maszynką do mięsa). Cebulkę i natkę pietruszki również siekam drobno. Wszystkie składniki łączę

Ale Proste
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 285

trzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni.   Ten przepis najbliższy jest oryginałowi – mielone mięso doprawione jest niewielką, ale całkowicie wystarczającą do podkreślenia smaku ilością prostych przypraw. Sos wzbogaca wołowy, esencjonalny rosół i przesmażone do zarumienienia warzywa. Masę ziemniaczaną poza masłem i mlekiem dopełnia dojrzały angielski ser cheddar, natka pietruszki i skondensowany smak prażonej(...)średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy ją, mieszając, do zeszklenia. Przeciskamy do cebuli obrany czosnek, wrzucamy drobno pokrojone łodygi selera naciowego i marchew skrojoną w drobną kosteczkę. Smażymy warzywa razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się widocznie karmelizować (dokładnie tak jak włoskie sofrito – marchewka zmieni kolor, cebula

Karo in the Kitchen
Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym 231

Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
rozgrzewająca zupa imbirowa 157

szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz natka pietruszki Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować(...)przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki

6niebo
Surówka z młodej kapusty i ogórka 127

oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony do smaku  Sposób przygotowania: Kapustę umyć poszatkować drobno nożem przełożyć do miski osolić do smaku lekko ugnieść aby zmiękła., Koperek posiekać ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem wlać olej lniany, wymieszać. Schłodzić 30 minut

Wanilia i Kardamon
Lekka zupa krem z młodej kapusty 157

oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej vegetty(...)Gotujemy około 30 minut.  Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Garnek warzyw z pulpetami 170

smaczne,mniej naczyń do zmywania.... Tak można jeszcze wymieniać wiele innych zalet. Dzisiaj polecam Wam garnek warzyw z pulpecikami. Danie możecie podać solo lub z pieczywem. Czasami warto ułatwiać sobie pracę i mieć więcej czasu na inne czynności. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 kajzerka 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki mąki(...)Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , por i chwilę smażyć stale mieszając. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek , lubczyk , doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. 1 cebula 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Cebulę pokroić w piórka

O kuchni z uczuciem
Tabbouleh z kaszą jaglaną 292

mnóstwem świeżych ziół i drobno pokrojonych warzyw. Nie ma jednej receptury przyrządzania tej sałatki. Każda arabska gospodyni przyrządza tabbouleh po swojemu. Zwykle z kaszy bulgur lub kuskusu, ale zawsze koniecznie musi się w niej znaleźć solidna porcja drobno posiekanej pietruszki. Można też dodać miętę lub kolendrę, przyprawić kuminem i mielonym zielem angielskim. Ja tym razem ograniczyłam się do cynamonu(...)około 20 listków mięty sól pieprz szczypta mielonego cynamonu 2 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy około 10-15 minut, tak aby była delikatnie al dente. Pomidora, ogórka i szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę bardzo drobno siekamy i dodajemy do ww warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 195

Pyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad.  Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę(...)ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle.  Pieczarki opłukać

Kuchnia Danusi