mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:128/458)

Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 134

dosłownie wszystko. To co mamy w lodówce, to na co mamy ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu

Kuchnia u Krysi
Pieczona łopatka faszerowana warzywami 179

wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 2 pieczarki, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 50g suszonych pomidorów, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 100ml oleju, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden

Tradycyjna kuchnia Kasi
sos z soczewicy i grzybów shitake 126

wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE: w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę z soczewicą (10 min) do gotujących się warzyw składników, wrzucamy pokrojone grzyby shitake (gotujemy 5 min) do ugotowanych składników dodajemy przyprawy oraz płatki drożdżowe, całość dokładnie

healthy dreams
Dania obiadowe 194

KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY

W kuchennym oknie Ewy
Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną 142

udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy jęczmiennej 45 dag ziemniaków 1 cebula 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli pieprz mielony garść siekanej natki pietruszki Wykonanie: Dzień wcześniej grzyby suszone namaczamy w wodzie. Ja grzyby moczę przez całą

Smak mojego domu
Jesienna kapusta na słodko ze śliwką 113

już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty - ok. 15 dag wędzonego boczku

kawawszklance
Domowa przyprawa grzybowa 166

czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Suche grzyby przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i mielimy bardzo drobno. Przyprawę przesypujemy do czystego suchego słoiczka i dokładnie zakręcamy

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti bolognese 200

Składniki: 500 g makaronu spaghetti (tagliatelle) 500 g mięsa mielonego puszka pomidorów 2 cebule 2 marchewki 1 seler 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy

magiczna kuchnia Kasi
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 169

maśle podsmażam mięso.  2. Do mięsa wlewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę.  3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.  4. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Aromatyczne flaki z boczniaków 83

wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła  1 łyżka oleju   Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć

MarciochaKucharzy
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 281

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów

Czerwień i błękit
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 175

rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez ok 5 minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na dwie godziny. Podawać posypane kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Jajka faszerowane 139

wędliny; - mała puszka mieszanki warzywnej; - szczypior; - mały słoik majonezu; - biały pieprz, sól ziołowa, curry, słodka mielona papryka Wykonanie: Gotujemy, obieramy jajka, kroimy je na pół i wyciągamy żółtka. Wyciągnięte żółtka rozdrabniamy, dodajemy pokrojoną w małe kawałki wędlinę, odsączone warzywa, pokrojony szczypiorek i majonez. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku. Farsz nakładamy na jajka. Często zostaje trochę farszu, który bardzo

dom-agi.pl
Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 125

wody ) 7-8  listków  laurowych ziele angielskie pieprz czarny cały pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, marchew pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać pokroić w plastry, paprykę opłukać pokroić w wąskie paseczki. Wszystkie warzywa ( oprócz papryki ) wsypać do dużego garnka, zalać wodą , ugotować do miękkości. Gdy warzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania