Pyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad. Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę(...)ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Pieczarki opłukać
Kuchnia Danusimłode cebule papryka czerwona 1 mała cukinia sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw Składniki marynaty do mięsa: pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka majeranku 4 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 4 -5 łyżek oleju rzepakowego(...)ponownie całość bardzo dokładnie mieszamy. Pod tak przygotowane mięso, na dno pojemnika, wykładamy cebulę, przykrywamy ją mięsem, pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Pozostałe warzywa przygotowujemy następnego dnia, przed grillowaniem. Paprykę i cukinię myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Paprykę kroimy w niewielkie prostokąciki. Paprykę i cukinię wkładamy
Smak mojego domuwodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego(...)łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy do garnka wszystkie warzywa, doprawiamy i mieszając od czasu do czasu - dusimy
Szczęśliwa kuchniawodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego(...)łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy do garnka wszystkie warzywa, doprawiamy i mieszając od czasu do czasu - dusimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwolę bez, wtedy bardziej czuję smak samego warzywa. Zachęcam do wypróbowania kalerosse TM , gdyż jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witaminy B6, E i C, a do tego wspaniale smakuje. Składniki: 150 g kalerosse TM 125 g mozzarelli (jedna kulka) 10 szt. pomidorków cherry 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru 8 szt. czarnych(...)twarde końcówki i całe główki kapustek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru, gotować nie więcej niż 5 minut. Odsączyć z wody, wyłożyć na talerz i na jeszcze ciepłe warzywo układać cienko pokrojone plastry mozzarelli. Dodać pokrojone pomidorki i oliwki, wszystko skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, mam nadzieję
Kuchcik gotujewolę bez, wtedy bardziej czuję smak samego warzywa. Zachęcam do wypróbowania kalerosse TM , gdyż jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witaminy B6, E i C, a do tego wspaniale smakuje. Składniki: 150 g kalerosse TM 125 g mozzarelli (jedna kulka) 10 szt. pomidorków cherry 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru 8 szt. czarnych(...)twarde końcówki i całe główki kapustek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru, gotować nie więcej niż 5 minut. Odsączyć z wody, wyłożyć na talerz i na jeszcze ciepłe warzywo układać cienko pokrojone plastry mozzarelli. Dodać pokrojone pomidorki i oliwki, wszystko skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, mam nadzieję
Kuchcik gotujełyżeczki octu winnego lub soku z cytryny sól ok. 1/2 łyżeczki 2 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta mielonego pieprzu Wykonanie Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, obie papryki i szczypiorek kroimy w drobna kosteczkę. Warzywa przekładamy do salaterki. Przygotowanie sosu: majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny, sól i pieprz dokładnie mieszamy, powstałym sosem polewamy składniki
Kasia i jej kobiecy światMieszamy z majonezem i musztardą. Dodajemy sok z cytryny oraz sos worestershire. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy drobno tarty ser. Dressing gotowy. Początkowo nie byłam pewna jego smaku i ciężkiej majonezowej konsystencji jednak w połączeniu z warzywami i mięskiem smakuje pysznie. Z domowymi grzankami i takim dressingiem sałatka stanowi idealną kompozycję. Prosty w wykonaniu
Kuchnia po mojemudanie jest lekkie, a pomidory w sezonie są bardzo aromatyczne i „pomidorowe”. No ale Fajne w tym daniu jest to, że możemy dowolnie modyfikować ilości ulubionych warzyw, niekoniecznie kurczowo trzymać się przepisu. I tak, choć trzymamy się czasem przepisu – z każdej ręki smakuje inaczej. Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo(...)chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą, smaczną i pożywną). Ja – jak zawsze dodaję coś od siebie – znajdziecie tu kilka dodatkowych przypraw, w nieco inny też sposób przygotowywane danie. Warzywa przesmaża się oddzielnie, potem łączy, ja zaś zrobiłam to ciut inaczej
Zasmakuj Kuchnipominąć) 1-2 łyżki pestek dyni 2 jajka opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek Pieczarki obieramy, siekamy bardzo drobno razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Ja użyłam rozdrabniacza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie dusimy pod przykryciem, by pieczarki zmiękły. Kasze, soczewicę i pestki dyni gotujemy w niepełnej szklance wody
Kucharzycazimnej wody wkładam mięso i gotuję przez 1 godzinę. Jeśli istnieje taka konieczność zbieram szuwary. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję przez kolejną godzinę. Dodaję wól, pieprz, natkę pietruszki. W oddzielnym garnku gotuję makaron gwiazdeczki. Wyjmuję mięso z rosołu, obieram, mielę przez maszynkę, dodaję jajko, kaszę mannę, trochę solę. Mieszam, formuję kulki, gotuję kulki w oddzielnym garnku w bulionie warzywnym. Podaję
MojaQchnia.plZazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść coś innego. Zapraszamy na wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą :) Składniki na spaghetti: – 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti kukurydziano-ryżowego – 80 g brązowej soczewicy
Kuchenne Wariacjegrillu przez około 8 minut z każdej strony. Łososia podajemy ze świeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw. * MASŁO PIEPRZOWE: 80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu (ziarenka) i 1/2 łyżeczki grubo mielonego, białego pieprzu. Tak przygotowane masło pieprzowe wkładamy do lodówki pod przykryciem - ma stwardnieć, wtedy będzie gotowe do użycia
Moja Książka Kucharskapieprz cytrynowy 1 duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Puree z kalafiora: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wodę odlewamy i do gorącego warzywa dodajemy masło, parmezan i wlewamy mleko. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puree
Poezja smakupół cukinii, jedno jajko i odrobinę przypraw, by stworzyć przepyszne kotleciki. Cukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności. Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie
Kuchnia Ellie