fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek(...)cieniutkie plasterki. 1 duże zielone jabłko Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać. sok z połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną
Moja Delicjasoków pozwala nam zdecydować czy chcemy bardzo klarowny sok czy trochę bardziej gęsty, a jeśli ktoś (tak jak ja) lubi "gładki" sok bez żadnych pływających części owoców czy warzyw, może dodatkowo założyć sitko na dzbanek do którego ścieka sok. Jeśli chodzi o dzbanek na sok, to mnie urzekł :) jest z bardzo grubego szkła, poręczny i zmieści dużo soku. Na początku(...)fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić
Co na wege obiad?małych pieczarek ok. 0,5 l mleka kokosowego 1,5 filiżanki ryżu basmati kurkuma, kumin, mielony kminek, curry, sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku (lub mrożony) Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku, dodaj drobno pokrojone/starte warzywa (oprócz groszku). Podsmaż, co chwilę mieszając. Wrzuć pieczarki, chwilę podsmaż. Wlej wodę, dopełnij mlekiem kokosowym (tak, aby prawie cały garnek był pełny
Qlinarnie i QlinarnieDuże makaronowe muszle w sosie pomidorowym faszerowane mielonym mięsem to sycące gorące danie na obiad i na imprezę. W smaku przypomina trochę cannelloni lub lazanię
Przepisy KulinarneSezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się
Wanilia i Kardamonpietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy warzywa (pietruszkę i marchew), brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody
Truskawkowa Fiestaznaleźć przepis i stwierdziłam że troszkę muszę go zmodyfikować. Dlatego nie dodałam chipsów a wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej * 3-4 pomidory rzymskie * ogórek zielony * czerwona papryka * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y * sól
Magiczne Życie Martykulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy o odkładamy na sicie, żeby pozbyć się goryczki, następnie
Słodki Kompromisznajdziesz tu także chemicznych dodatków, wspomagaczy smaków, barwników, aromatów. Po prostu sama natura. SKŁAD orzechy brazylijskie (39%) * warzywa (27%) - pomidory suszone na słońcu z solą morską, czosnek, cebula) * rodzynki * nasiona konopi łuskane * zioła i przyprawy (2,4%) - kminek mielony, suszony majeranek, proszek chilli Jak widać powyżej skład jest prosty, bardzo dobry, zadowalający. Do tej kiełbaski pochodziłam
Zdrowie na języku :Pkorzeń pietruszki i ziemniaki. Po kilku minutach warzywa zalałam wodą, przyprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości. Ugotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy ;)). II Danie 16:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej. Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9x15, a nie 24x28
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkolby kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 ząbek czosnku przyprawy – ja użyłam kurkumy, kolendry mielonej, mielonego liścia laurowego, wędzonej papryki i odrobiny soli Ostrym nożem odcinamy z kolby ziarna kukurydzy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy w około 0,5-0,7 litra wody z dodatkiem oleju kokosowego. Po ok. 10 minutach dodajemy wyciśnięty przez
Kucharzycatreningu jest zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem, niż przyjmowanie białka w “proszku”. A jeśli do tego dorzucimy pełno świeżych ziół i warzyw nadamy naszym paleo tacos wiosenno-letniego charakteru. A zatem dostajemy zdrowy i nisko kaloryczny posiłek. Składnik 0,6 kg mielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne to wtedy 1 łyżeczkę
PaleoLifeskuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka 1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki mleka kokosowego (lub mała puszka 165 ml) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta słodkiej mielonej papryki do smaku 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania grzanki do podania Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym - jak zrobić? Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i ugotuj do miękkości. Kiedy warzywa będą ugotowane, dodaj pomidory z puszki, gotuj
Moje QulinariaJajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem
Szefowa kuchni