mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:119/458)

Warzywna dietetyczna zupa krem 170

naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei

Smaki Przyprawy i Kolory
Warzywna dietetyczna zupa krem 316

małe pietruszki1 pęczek dymki2 łodygi selera naciowego3 łyżki chudego jogurtu naturalnegogarść natki pietruszki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)1 łyżeczka przyprawy curryszczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)lekki sos sojowy - do smakusól i pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy

Kulinarna rozmowa
KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ 128

ząbki czosnku 1 pietruszka  2 ziemniaki ok. 200-250 g fasoli "Jaś" 200 ml śmietany 30% ok. 1,5 litra bulionu 1 łyżeczka kminku całego 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 liścia laurowe 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 3-4 ziemniaki ok. 300-400 g kiełbasy(...)zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będę miękkie. Na końcu dodajemy ugotowaną fasolę, zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym, kminkiem mielonym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka, zalewamy

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak z kuskusem i warzywami 180

potrzebujemy w miarę szybkim czasie przygotować coś na ciepło. Takie danie, składające się z mięsa, warzyw i kaszy. filet z kurczaka 2 młode, cienkie cukinie 1 cebula 2-3 pomidory około 1 szkl. kuskusu 1 łyżka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso przekładamy do pojemniczka(...)rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni, a w jego miejsce wrzucamy cebulę. Gdy nieco się zeszkli dodajemy cukinię i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory i smażymy dalej. Warzywa zalewamy około 1/2 szkl. wody, dokładamy mięso i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni mieszamy z kuskusem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami 145

Przepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6

Kuchnia domowa Ani
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 166

chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera,  dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam  sosem sojowym, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.  Podaję na gorąco, skropione olejem lnianym

W kuchni Karmel-itki
Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico 103

olej pieprz 1-2 duże bataty zrobione wg tego przepisu Składniki warzywa balsamico garść marchewki baby carrots 150-200 g malutkich pieczarek garść zielonej fasolki ciętej 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 50 ml octu balsamicznego 1 łyżka wody sól, świeżo mielony pieprz do smaku Pierwsze co robimy bataty  wg tego przepisu(...)dodajemy wszystko później do pieczarek i podsmażamy). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki,n smażymy 5-7 min w zależności od wielkości pieczarek, dorzucamy pozostałe warzywa czyli uparowaną marchewkę i fasolkę, doprawiamy solą, smażymy całość do zrumienienia się lekko marchewki, dorzuciłam czosnek chwilę jeszcze przesmażamy i dodajemy cukier, ocet, i łyżkę wody. Proporcję możemy zmodyfikować w zależności od ilości

Piekielna Kuchnia Pati
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 123

fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek(...)cieniutkie plasterki. 1 duże zielone jabłko Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać. sok z połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną

Moja Delicja
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 147

fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek(...)cieniutkie plasterki. 1 duże zielone jabłko Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać. sok z połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną

Moja Delicja
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 229

soków pozwala nam zdecydować czy chcemy bardzo klarowny sok czy trochę bardziej gęsty, a jeśli ktoś (tak jak ja) lubi "gładki" sok bez żadnych pływających części owoców czy warzyw, może dodatkowo założyć sitko na dzbanek do którego ścieka sok. Jeśli chodzi o dzbanek na sok, to mnie urzekł :) jest z bardzo grubego szkła, poręczny i zmieści dużo soku. Na początku(...)fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić

Co na wege obiad?
Wegańska, bezglutenowa zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym, Party 161

małych pieczarek ok. 0,5 l mleka kokosowego 1,5 filiżanki ryżu basmati kurkuma, kumin, mielony kminek, curry, sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku (lub mrożony) Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku, dodaj drobno pokrojone/starte warzywa (oprócz groszku). Podsmaż, co chwilę mieszając. Wrzuć pieczarki, chwilę podsmaż. Wlej wodę, dopełnij mlekiem kokosowym (tak, aby prawie cały garnek był pełny

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaronowe muszle faszerowane mięsem mielonym 678

Duże makaronowe muszle w sosie pomidorowym faszerowane mielonym mięsem to sycące gorące danie na obiad i na imprezę. W smaku przypomina trochę cannelloni lub lazanię

Przepisy Kulinarne
Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką 142

Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się

Wanilia i Kardamon
Zupa krem brokułowo-pietruszkowa 139

pietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy warzywa (pietruszkę i marchew), brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody

Truskawkowa Fiesta
Meksykańska sałatka według Marty 147

znaleźć przepis i stwierdziłam że troszkę muszę go zmodyfikować. Dlatego nie dodałam chipsów a wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej  * 3-4 pomidory rzymskie  * ogórek zielony * czerwona papryka  * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła  * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y  * sól

Magiczne Życie Marty