sprzyja, zawsze możemy odpalić piekarniki i tam przygotować szaszłyki z warzywami. To jak? Robicie? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 5 małych cebul 3 małe cukinie 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona bazylia, papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków(...)Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso, warzywa, pieczarki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku
Z Majeczką w kuchniwiększej mocy i zmieniają smak całej sałatki. Nie małą rolę grają tu też orzechy włoskie, które delikatnie chrupią podczas jedzenia. W oryginale jest to sałatka warstwowa, w której warstwy warzyw oddzielone są warstwami majonezu. Ja jednak wolę część majonezu zastąpić jogurtem i wymieszać sałatkę, by smaki się połączyły. Według mnie sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się przegryzie. Magdalena(...)wędzonych śliwek, pokrojonych garść orzechów włoskich, posiekanych 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki według uznania mieszanka jogurtu naturalnego i majonezu (w oryginale sam majonez) Jogurt, majonez, czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz mieszamy. Wszystkie warzywa, owoce i ser przekładamy do miski, dodajemy sos i delikatnie mieszamy. Chłodzimy. Magdalena – rosyjska sałatka
Trzeci talerzsoku z buraków 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki ugotowane jajka koperek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowiem więcej : gorąco polecam! Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, treściwy, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm... Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką. Składniki: 600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę) 2 jajka 2 łyżki kaszy(...)cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2 ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka mąki Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok 15 minut, po czym
Walijskie Pichceniejest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę ) Składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku / opcjonalnie natki pietruszki sól, mielona gorczyca do smaku Przygotowanie sosu: można na dwa sposoby: 1) połączyć ze sobą(...)dobrze wymieszać – bez miksowania, będą wtedy widoczne i wyczuwalne ziarenka gorczycy, jak kto woli, w każdej wersji wygląda i smakuje ciekawie;) smacznego dodatku do sałat i Waszych ulubionych warzyw
Zasmakuj Kuchnidoskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę;) Składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku / opcjonalnie natki pietruszki sól, mielona gorczyca do smaku Przygotowanie sosu: można na dwa sposoby: 1) połączyć ze sobą(...)dobrze wymieszać - bez miksowania, będą wtedy widoczne i wyczuwalne ziarenka gorczycy, jak kto woli, w każdej wersji wygląda i smakuje ciekawie;) smacznego dodatku do sałat i Waszych ulubionych warzyw
Zasmakuj Kuchnipyszny i udany obiad.Mięso otula lekki i smaczny sos , a warzywa podkreślają aksamit jego konsystencji.Mnie na taki widok dosłownie " ślina leci".... Danie ma 355 kcal. 0.5 szkl.ugotowanej kaszy kuskus 1 łyka posiekanej natki lub kolendry 150 g.kurczaka ( jedno większe udko) sól pieprz mielona papryka 0.5 szkl.marchewki z groszkiem ugotowanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ************************************************* Kurczaka umyć ,osuszyć(...)stopniach.Gdy kurczak nam się upiecze , mięso wyciągną z naczynia a sos naprawić niż ziemniaczaną rozrobioną odrobina zimnej wody.Sos chwilę zagotować,doprawic jak trzeba.Włoyć kurczaka.Na talerz wykładamy masę, warzywa i kurczaka,polać sosem ,posypać natką pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis na ok.6 porcji. Składniki: - 900g mrożonego groszku - 200g włoszczyzny w słupki (lub starta marchew, pietruszka, por,seler) - ok. 1l wody - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - kilka plastrów boczku, ogonówki, itp. (u mnie 6 plastrów wędzonego schabu) - 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu - pokrojony szczypiorek (nie trzeba) Do garnka z wrzącą, osoloną wodą(...)cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę wysmażonych skwarek. Całość dokładnie blendujemy (użyłam ręcznego blendera). W razie potrzeby dolewamy jeszcze gorącą wodę, ja dolałam ok.100ml. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podajemy posypane łyżeczką wysmażonych kawałków wędzonki i posypane pokrojonym szczypiorkiem (oczywiście
Smaczne ZdroweProsty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz(...)oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200 o C, następnie 25 minut w temperaturze 180 o C. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180 o C i na koniec 10 minut w temperaturze
Świat Smakuzieloną zupę, bo latem z zup nie rezygnuję. Dzisiaj akurat ugotowałam rosół, bo przyszła mi ochota właśnie na tę zupę. Jednak jakiś czas temu ugotowałam zupę z zielonych warzyw, gdzie głównymi składnikami są: brukselka i zielona papryka. Zupę zmiksowałam, bo chłopaki nie przepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem. Składniki: 200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej(...)mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka mielonego kminku po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości
Czerwień i błękitniskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów. Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań i zajmująca dosłownie chwilę. Cukinie faszerowane mielonym mięsem wołowym (ale może być też inne, np. drobiowe) i pieczarkami z podłużnymi, śliwkowymi
Dietologteż nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood. Myślałam ,że mam taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam(...)kostkę 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól
Sztuka gotowania w/g SamiryZUPA MEKSYKAŃSKA SKŁADNIKI: 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka(...)manna 2-łyżki mąki 3,5 l wody PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować. Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek. Następnie przygotować mięso mielone. Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić
Kuchnia DanusiBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje sił witalnych. W połączeniu z koprem włoskim, śmietanką, kminkiem, miętą i świeżo startą gałką muszkatałową podbije Wasze serca :) Krem z brukselki i kopru podamy z świeżo potartym wędzonym serem który świetnie podkręci smak :) POLECAM(...)bulwa kopru włoskiego 3 łyżki śmietany 36% tł Świeżo starte pół łyżeczki gałki muszkatałowej mielony kminek sól himalajska suszona mięta starty ser żółty wędzony Przygotowanie: 1/ Gotujemy brukselkę i pokrojony koper w osolonej wodzie ok 2-2,5l do miękkości 2/ Ugotowane warzywa wraz z wodą miksujemy blenderem na mus, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, miętę oraz kminek i ponownie
Kuchnia PROzdrowotnaporozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany(...)kurczaku zagrodowym łatwo oddzielić ją od mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce mieszankę przypraw rozcieńczamy 3 łyżkami oleju i wlewamy do warzyw. Rozprowadzamy przyprawy równomiernie po ziemniakach, cebuli i papryce, najlepiej dłonią. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Warzywa wsypujemy do dużej głębokiej blachy i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika, na środkowa półkę. Pieczemy
Karo in the Kitchen