Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki. Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw
Bea(u)ty kitchenchłodniejsze dni Zachęcam do przygotowania Przepis na 4-5 porcji dania Zupa krem z białych warzyw SKŁADNIKI: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 seler 2 pietruszki 1/2 kalafiora 2 ziemniaki 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz biały mielony 1 - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki(...)podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Wlać litr bulionu, dodać liście laurowe. Włożyć pokrojone warzywa i gotować na małej mocy palnika do miękkości wszystkich składników dolewając bulion w razie potrzeby. Wsypać gałkę muszkatołową, dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Zupę
WSZYSTKO SMACZNEmnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu 1 por 3 ziela angielskie 2 liście(...)trzemy na dużych oczkach tarki, podobnie jak pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wkładamy mięso mielone i smażymy, aż mięso pozbija się w grudki i straci różowy kolor. Całość zalewamy bulionem
Smaki Na Talerzuserka topionego śmietankowego sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpecików Warzywa umyć i obrać. Korzeń pietruszki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki(...)razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać 1 łyżkę bułki tartej. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Za pomocą dłoni formować małe mięsne kulki. Każdy pulpecik obtoczyć w mące. Przygotowane pulpeciki włożyć do wywaru warzywnego
UgotowaćPoza tym faszerowane mięsem warzywa to idealny obiad na kompromis z mężczyznami - warzywa są, ale mięso też jest i każdy zadowolony. Ode mnie dostało to miano dyplomatycznego posiłku :) Składniki na 2 osoby: 2 większe cukinie lub2 bakłażany ( u mnie 1 cukinia i 1 bakłażan) 400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów(...)się rozpadnie doprawić bazylią, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłożyć do połówek cukinii lub bakłażana. Posypać je startym serem żółtym. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Położyć na niej warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży koperek - natka pietruszki - liść laurowy (2 szt.) - mielone ziele angielskie (szczypta) - wędzona sól cypryjska (do smaku) - czarny pieprz świeżo mielony - słodka śmietanka (według uznania) Kaszę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Bulion (rosół) zagotowujemy. Dokładnie umyte ziemniaki kroimy ze skórką w kostkę(...)dodajemy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony w półkrążki por. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, oprószamy wędzoną solą i odstawiamy. Gdy ziemniaki i kasza będą miękkie dodajemy pokrojone warzywa z rosołu, słodką śmietankę oraz pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą wędzoną – zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy posiekany koperek z natką pietruszki. Tajemnicą krupniku mojej Mamy jest dodatek, pod koniec
mojewypiekiinietylkołyżek Olej sezamowy 2-3 łyżki Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa, itp. Często gotujemy na dwa, a nawet trzy dni, dlatego porcje produktów są dość duże, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je ograniczyć. Oczywiście mieszankę warzywną można zastąpić świeżymi warzywami, nie muszą one być chińskie. Często kupujemy mrożone mieszanki, bo przede
KasiaiKrzysiu.plpietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk Przygotowanie Włoszczyznę obieram (lub dokładnie myję szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem sosu sojowego. Gdy warzywa będą miękkie odstawiam do ostygnięcia (wody nie wylewam - wystarczy przyprawić
VegUlkaDOMOWE SZNYCLE Z MIĘSA MIELONEGO PO WIEJSKU Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone
Moja Książka KucharskaMięso mielone zawinięte w ciasto francuskie równie dobrze smakuje jako samodzielna przekąska i jako odrębne danie. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneCharakterystyczny smak tego jednogarnkowego dania to zasługa kompozycji podsmażonych warzyw, oliwek oraz ziół prowansalskich. Składniki: 700 g wołowiny gulaszowej, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, szklanka czarnych oliwek, sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, liście laurowe, ziele angielskie, 2 kostki mięsne, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, olej(...)mięso), dodać ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki mięsne i koncentrat pomidorowy. Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso pod przykryciem około 80 minut. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu razem z oliwkami krótko przed końcem gotowania (około 15 minut). Gulasz zaprawić mąką
Nie tylko w kuchniflakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre no ale takie(...)łyżeczki mielonego imbiru Kamis do smaku gałka muszkatołowa Kamis do smaku biały pieprz mielony Kamis do smaku chili pieprz cayenne Kamis Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Flaki zalać bulionem. Dodać przyprawy i starte warzywa. Wszystko zagotować i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i ponownie zagotować
Monia miesza i gotujemaśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku
Tradycyjna kuchnia Kasiwina sól świeżo zmielony pieprz 1/3 łyżeczki papryki wędzonej mielone chilli (ja mam takie w młynku- jest super, bo mieląc płatki chilli nadaję potrafię intensywniejszy smak) natka pietruszki Na dużą patelnię wrzucam masło i pokrojony w plasterki czosnek, dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, chwilę smażę. Dodaję mrożone warzywa, chwilę duszę. Dolewam pół kieliszka białego wina, chwilę mieszam
MojaQchnia.plRisotto z tuńczykiem wyszło niebanalnie, ryż doprawiony był idealnie. Warzywa, wino, ser to składniki podstawowe, ale moje danie było dopiero gotowe, gdy tuńczyka i kiełki dodałam, bo dzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno(...)wina, 500 -600 ml bulionu, 100 g brokułu, 20 g sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, kiełki brokułów. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone
Moniki Smakołyki