grubych oczkach, marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, mielone liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy około 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż zmięknie marchewka. Warzywa studzimy. Łączymy kaszę jaglaną, tuńczyka i podsmażone warzywa. Solimy i pieprzymy do smaku. Paprykarz powinien być dość mocno doprawiony
Smak mojego domutagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej
codojedzeniaMarchewka zasmażana bez zasmażki. Idealne zdrowe warzywo na ciepło lub na zimno, dziś jako dodatek do obiadu. Znacie ją pewnie jako dodatek do tradycyjnego niedzielnego obiadu: mielone, ziemniaki i marchewka. Pycha! Marchewka pięknie pachnie masłem. To smaczna potrawa, do której możecie także dodać mrożony groszek. Jeśli marchewka będzie już gotowa możecie użyć dawnej tradycyjnej zasmażki zrobionej
Zasmakuj KuchniFaszerowana papryka to doskonała przystawka lub lekki obiad, który na talerzu zaprezentuje się bardzo apetycznie. Mięso, warzywa, ryż i ser - kilka prostych składników, z których wyczarujesz pyszne danie. Składniki: 2 duże czerwone papryki 250 g mięsa mielonego 5 szt. dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 torebka ryżu 4 łyżki parmezanu (lub mozarelli) sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Alutka-Gotujeprowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam
Pyry na Gazsię każdemu! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut plus chłodzenie Składniki: 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw 1 pęczek botwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi
Kolizje SmakówSama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach. Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który
Moje Małe Czarowanieosolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw. Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przegryzieniu smaków
Pyry na GazZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona
Z miłości do słodkościDanie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad. Dziś przedstawiam
Moje Małe Czarowaniepuszki. Dodaj również łyżeczkę posiekanego rozmarynu, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok z niej. Dużą szczyptę pieprzu mielonego i sól oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko blenderem i już masz gotowy dodatek do pieczywa lub pieczonych warzyw
Pasje Jolkimasła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 800 g miąższu dyni piżmowej 150 g sera koziego podpuszczkowego imbir mielony 2 łyżeczki koperku 1 szkl drobnego makaronu (np zacierki) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je na klarowanym maśle (około 5 min), po czym zalewamy gorącą wodą
R'n'G Kitchenoraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Ps. Jeśli ktoś nie lubi śmietany
Przepisy i porady kulinarnemężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie(...)papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, chwilę wyrabiamy w dłoniach, następnie formujemy niewielkie kulki. Na oliwie z oliwek smażymy klopsiki aż się zarumienią- po 4 minuty z każdej
Mango Papajamielonej słodkiej papryki - łyżeczka mielonego kuminu - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼ łyżeczki kardamonu - ½ łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu
Wegańska kuchnia orientalnaczosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie
Emcia Pichcimiseczki. 20 listków świeżej bazylii dość grubo posiekałem i dodałem do pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi warzywami, ale moim zdaniem do tostów francuskich najlepiej pasuje właśnie ta prosta wersja. Następnie przygotowałem roztwór, w którym obtaczałem tosty
Wyprawy kulinarnePaprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu
Pyry na GazPulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson
Milion Smakówkroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, pod koniec dodając grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części
vegetanieduża cukinia, którą będę spożywać chyba przez pięć dni. Dzięki cudownej przesyłce od Świadome odżywianie , zaprezentuję Wam to pyszne warzywo w cieście sezamowym. SKŁADNIKI: 6 plastrów cukinii (o grubości 1-1,5 cm) 1 jajko sól morska pieprz świeżo mielony 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka piwa 1 łyżka ziaren sezamu olej rzepakowy do smażenia
Kuchnia w opałachmężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże(...)czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano natka pietruszki opcjonalnie Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, chwilę wyrabiamy w dłoniach, następnie formujemy niewielkie kulki. Na oliwie z oliwek smażymy klopsiki aż się zarumienią- po 4 minuty z każdej
Mango Papajaliście selera 1 l wody 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki gałka muszkatołowa Kamis sól Kamis mielony imbir Kamis biały pieprz Kamis ziarna dyni do posypania Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Warzywa dokładnie wypłukać i przełożyć do garna. Wlac 1 litr wody, dodać liście selera i gotować. Dynie pokroić w kostkę
Monia miesza i gotujeArabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw. Składniki: bakłażan 1 łyżka pasty tahini 1 łyżeczka oliwy ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól garść natki pietruszki mielona papryka Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego
wyzwania kuchennezmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików
Ratunku obiadlubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz
Fabryka pomysłówzrobisz pyszne i dodające energii śniadanie. Najpierw zaplanuj co będziesz jeść rano. Potem umyj warzywa, pokrój je, ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem, rano(...)nastawienia wody na kawę czy herbatę lub włącz ekspres. Kiedy kawa będzie stygła do odpowiedniej temperatury, Ty w tym czasie zdążysz wziąć szybki prysznic. Pora na śniadanie. Chleb pokrojony, warzywa też - smarujemy, ozdabiamy (przecież kanapki nie muszą być nudne, prawda?), układamy na talerzyku. Kawa idealna do wypicia. Naprawdę tyle czasu nam to zajęło?? 😊 Pamiętaj, że Rama Classic nawet bardzo zimna
Codzienna kuchnia niecodziennanormalne dni, a zwłaszcza, kiedy zostaje rosół z dnia poprzedniego. SKŁADNIKI: rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula) 3-4 serki topione* 150 g startego wyrazistego sera 3 ząbki czosnku 1 suszona ostra papryczka, lub 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki suszonego mielonego lubczyku sól pieprz bagietki - dowolna ilość masło czosnkowe (klik(...)zwracać uwagę, aby były to prawdziwe serki. Prawdziwe serki są maksymalnie 20 groszy droższe, a zupa z nich nie ma obrzydliwie plastikowego posmaku. Rosół przecedzamy, zostawiamy w nim jedynie warzywa. Dzięki temu zupa będzie gęściejsza. Blendujemy i dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie się gotować, dodajemy lubczyk i papryczkę
Kuchnia od dwojgaPietruszkę i czosnek dodajcie do naturalnego jogurtu i wymieszajcie dobrze. Przyprawcie solą, świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie łyżką dobrego majonezu . Odstawcie na kilka minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Mała podpowiedź : nie blendujcie ziół z jogurtem, gdyż jogurt stanie się wtedy bardzo rzadki. Kiedy warzywa są upieczone i ładnie przyrumienione, wyjmijcie z piekarnika i podajcie na stół. Do upieczonych
Codzienna kuchnia niecodziennakolejny mówimy stanowcze „nie” wynalazkom typu moczona bułka. Używamy mięsa mieszanego, wieprzowo-wołowego. Jeśli bardzo nam się spieszy lub mamy wyjątkowego lenia, możemy od razu kupić w markecie „mięso mielone wieprzowo-wołowe”. Sugerujemy jednak pokuszenie się o większą kontrolę nad podstawowym składnikiem naszych klopsów. Z zasady zresztą warto unikać wszelkich form „tajemniczego mięsa”, którego skład nie za bardzo(...)będziecie przestrzegać tych zasad, wielu sceptyków „przeprosi” się jeszcze z tym sympatycznym warzywem. Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 2015-11-23 22:32:31 Nieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny
Kulinarna Pokusaobiad. Dodatkowym plusem jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakurosołu 1 mała cukinia 20 dag makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą(...)podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili. Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję. Smacznego
Wanilia i Kardamondzisiejszy obiad proponuję smaczną karkówkę pieczoną z warzywami. To doskonała propozycja łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 2 marchewki, 1 por, 500g ziemniaków , 2 cebule, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 100 ml oleju, sól , pieprz , oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry i lekko rozbijam. Oprószam(...)oliwie obsmażam mięso z dwóch stron. 2. Marchewkę, pora, ziemniaki oraz cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Olej mieszam z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam warzywa. Mieszam. 3. Warzywa razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam podsmażoną karkówkę. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasioleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni
My Culinary ArtGulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa do smażenia - olej rzepakowy(...)chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa. Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek przecieru pomidorowego oraz suszone śliwki. Po zagotowaniu dodaję łyżeczkę zielonego chilli jalapeno. Zagotowuję i gotowe
Kuchnia co dniałyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek świeżej kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy
Naturalna KuchniaKaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki(...)smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy
Moja smaczna kuchniażurku, 2 jajek, 2 litrów bulionu wołowego, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 4 liści laurowych, białego mielonego pieprzu, soli. Gwarantuję, że po przygotowaniu tego żurku, już nigdy nie będzie wam smakował żurek "z torebki". Przygotowanie zacząłem od pokrojenia boczku i kiełbasy. Boczek pokroiłem najpierw w plastry(...)następnie przełożyłem do garnka. Do tego samego garnka dodałem 2 litry bulionu wołowego, zalewając kiełbasę, mięso i warzywa. Dodałem również dwie łyżki tartego chrzanu. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie doprawiłem danie solą i mielonym białym pieprzem, a następnie dodałem do niego pół litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu
Wyprawy kulinarnechwilą obecną do mojego portfolio naleśnikowego dołączyły naleśniki z warzywami z pary z domieszką borowików. Prosty i smaczny sposób na wyśmienity lunch, obiad czy kolację. Najlepiej smakują odsmażane na masełku jak również na zimno z sosem czosnkowym. Zapraszam do kuchni :-) Składniki: 10 naleśników - PRZEPIS TU 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mała(...)suszone) ząbek czosnku 2 łyżki masła odrobinę soli ziołowe świeżo mielony pieprz łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle razem z grzybami. Dodać ugotowane na parze i pokrojone w małe części warzywa. Wszystko razem dokładnie wymieszać, zaprawić śmietaną. Jeżeli używamy suszonych grzybów należy
pieprzny smaczek