zrobisz pyszne i dodające energii śniadanie. Najpierw zaplanuj co będziesz jeść rano. Potem umyj warzywa, pokrój je, ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem, rano(...)nastawienia wody na kawę czy herbatę lub włącz ekspres. Kiedy kawa będzie stygła do odpowiedniej temperatury, Ty w tym czasie zdążysz wziąć szybki prysznic. Pora na śniadanie. Chleb pokrojony, warzywa też - smarujemy, ozdabiamy (przecież kanapki nie muszą być nudne, prawda?), układamy na talerzyku. Kawa idealna do wypicia. Naprawdę tyle czasu nam to zajęło?? 😊 Pamiętaj, że Rama Classic nawet bardzo zimna
Codzienna kuchnia niecodziennanormalne dni, a zwłaszcza, kiedy zostaje rosół z dnia poprzedniego. SKŁADNIKI: rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula) 3-4 serki topione* 150 g startego wyrazistego sera 3 ząbki czosnku 1 suszona ostra papryczka, lub 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki suszonego mielonego lubczyku sól pieprz bagietki - dowolna ilość masło czosnkowe (klik(...)zwracać uwagę, aby były to prawdziwe serki. Prawdziwe serki są maksymalnie 20 groszy droższe, a zupa z nich nie ma obrzydliwie plastikowego posmaku. Rosół przecedzamy, zostawiamy w nim jedynie warzywa. Dzięki temu zupa będzie gęściejsza. Blendujemy i dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie się gotować, dodajemy lubczyk i papryczkę
Kuchnia od dwojgaPietruszkę i czosnek dodajcie do naturalnego jogurtu i wymieszajcie dobrze. Przyprawcie solą, świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie łyżką dobrego majonezu . Odstawcie na kilka minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Mała podpowiedź : nie blendujcie ziół z jogurtem, gdyż jogurt stanie się wtedy bardzo rzadki. Kiedy warzywa są upieczone i ładnie przyrumienione, wyjmijcie z piekarnika i podajcie na stół. Do upieczonych
Codzienna kuchnia niecodziennakolejny mówimy stanowcze „nie” wynalazkom typu moczona bułka. Używamy mięsa mieszanego, wieprzowo-wołowego. Jeśli bardzo nam się spieszy lub mamy wyjątkowego lenia, możemy od razu kupić w markecie „mięso mielone wieprzowo-wołowe”. Sugerujemy jednak pokuszenie się o większą kontrolę nad podstawowym składnikiem naszych klopsów. Z zasady zresztą warto unikać wszelkich form „tajemniczego mięsa”, którego skład nie za bardzo(...)będziecie przestrzegać tych zasad, wielu sceptyków „przeprosi” się jeszcze z tym sympatycznym warzywem. Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 2015-11-23 22:32:31 Nieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny
Kulinarna Pokusaobiad. Dodatkowym plusem jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakurosołu 1 mała cukinia 20 dag makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą(...)podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili. Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję. Smacznego
Wanilia i Kardamondzisiejszy obiad proponuję smaczną karkówkę pieczoną z warzywami. To doskonała propozycja łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 2 marchewki, 1 por, 500g ziemniaków , 2 cebule, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 100 ml oleju, sól , pieprz , oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry i lekko rozbijam. Oprószam(...)oliwie obsmażam mięso z dwóch stron. 2. Marchewkę, pora, ziemniaki oraz cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Olej mieszam z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam warzywa. Mieszam. 3. Warzywa razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam podsmażoną karkówkę. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasioleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni
My Culinary ArtGulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa do smażenia - olej rzepakowy(...)chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa. Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek przecieru pomidorowego oraz suszone śliwki. Po zagotowaniu dodaję łyżeczkę zielonego chilli jalapeno. Zagotowuję i gotowe
Kuchnia co dniałyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek świeżej kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy
Naturalna KuchniaKaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki(...)smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy
Moja smaczna kuchniażurku, 2 jajek, 2 litrów bulionu wołowego, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 4 liści laurowych, białego mielonego pieprzu, soli. Gwarantuję, że po przygotowaniu tego żurku, już nigdy nie będzie wam smakował żurek "z torebki". Przygotowanie zacząłem od pokrojenia boczku i kiełbasy. Boczek pokroiłem najpierw w plastry(...)następnie przełożyłem do garnka. Do tego samego garnka dodałem 2 litry bulionu wołowego, zalewając kiełbasę, mięso i warzywa. Dodałem również dwie łyżki tartego chrzanu. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie doprawiłem danie solą i mielonym białym pieprzem, a następnie dodałem do niego pół litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu
Wyprawy kulinarnechwilą obecną do mojego portfolio naleśnikowego dołączyły naleśniki z warzywami z pary z domieszką borowików. Prosty i smaczny sposób na wyśmienity lunch, obiad czy kolację. Najlepiej smakują odsmażane na masełku jak również na zimno z sosem czosnkowym. Zapraszam do kuchni :-) Składniki: 10 naleśników - PRZEPIS TU 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mała(...)suszone) ząbek czosnku 2 łyżki masła odrobinę soli ziołowe świeżo mielony pieprz łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle razem z grzybami. Dodać ugotowane na parze i pokrojone w małe części warzywa. Wszystko razem dokładnie wymieszać, zaprawić śmietaną. Jeżeli używamy suszonych grzybów należy
pieprzny smaczekopakowaniu. 2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w plasterki. Warzywa zblanszować we wrzątku przez 2-3 min. Odsączyć na sicie. 3. Na rozgrzanym maśle podsmarzyć posiekaną cebulę ( nie rumienić ). Dodać pokrojony w słupki imbir i pokrojony w plasterki czosnek. Chwile podsmażyć. 4. Dodać mięso mielone, podsmażyć. 5. Następnie dodać marchew z brokułami. Doprawić pieprzem
Atlas Smaków