większej mocy i zmieniają smak całej sałatki. Nie małą rolę grają tu też orzechy włoskie, które delikatnie chrupią podczas jedzenia. W oryginale jest to sałatka warstwowa, w której warstwy warzyw oddzielone są warstwami majonezu. Ja jednak wolę część majonezu zastąpić jogurtem i wymieszać sałatkę, by smaki się połączyły. Według mnie sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się przegryzie. Magdalena(...)wędzonych śliwek, pokrojonych garść orzechów włoskich, posiekanych 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki według uznania mieszanka jogurtu naturalnego i majonezu (w oryginale sam majonez) Jogurt, majonez, czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz mieszamy. Wszystkie warzywa, owoce i ser przekładamy do miski, dodajemy sos i delikatnie mieszamy. Chłodzimy. Magdalena – rosyjska sałatka
Trzeci talerzsoku z buraków 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki ugotowane jajka koperek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowiem więcej : gorąco polecam! Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, treściwy, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm... Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką. Składniki: 600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę) 2 jajka 2 łyżki kaszy(...)cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2 ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka mąki Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok 15 minut, po czym
Walijskie Pichceniejest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę ) Składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku / opcjonalnie natki pietruszki sól, mielona gorczyca do smaku Przygotowanie sosu: można na dwa sposoby: 1) połączyć ze sobą(...)dobrze wymieszać – bez miksowania, będą wtedy widoczne i wyczuwalne ziarenka gorczycy, jak kto woli, w każdej wersji wygląda i smakuje ciekawie;) smacznego dodatku do sałat i Waszych ulubionych warzyw
Zasmakuj KuchniPrzepis na ok.6 porcji. Składniki: - 900g mrożonego groszku - 200g włoszczyzny w słupki (lub starta marchew, pietruszka, por,seler) - ok. 1l wody - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - kilka plastrów boczku, ogonówki, itp. (u mnie 6 plastrów wędzonego schabu) - 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu - pokrojony szczypiorek (nie trzeba) Do garnka z wrzącą, osoloną wodą(...)cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę wysmażonych skwarek. Całość dokładnie blendujemy (użyłam ręcznego blendera). W razie potrzeby dolewamy jeszcze gorącą wodę, ja dolałam ok.100ml. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podajemy posypane łyżeczką wysmażonych kawałków wędzonki i posypane pokrojonym szczypiorkiem (oczywiście
Smaczne ZdroweProsty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz(...)oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200 o C, następnie 25 minut w temperaturze 180 o C. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180 o C i na koniec 10 minut w temperaturze
Świat Smakuniskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów. Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań i zajmująca dosłownie chwilę. Cukinie faszerowane mielonym mięsem wołowym (ale może być też inne, np. drobiowe) i pieczarkami z podłużnymi, śliwkowymi
DietologZUPA MEKSYKAŃSKA SKŁADNIKI: 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka(...)manna 2-łyżki mąki 3,5 l wody PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować. Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek. Następnie przygotować mięso mielone. Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić
Kuchnia Danusiporozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany(...)kurczaku zagrodowym łatwo oddzielić ją od mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce mieszankę przypraw rozcieńczamy 3 łyżkami oleju i wlewamy do warzyw. Rozprowadzamy przyprawy równomiernie po ziemniakach, cebuli i papryce, najlepiej dłonią. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Warzywa wsypujemy do dużej głębokiej blachy i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika, na środkowa półkę. Pieczemy
Karo in the Kitchenkrótkim czasie. Aż strach pomyśleć o tym, co będzie jeśli taka aura utrzyma się dłużej. Za warzywa i owoce będziemy płacić jak za przysłowiowe zboże. Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie? Składniki klopsików: 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennamięso, odrobina warzyw i odpowiednie suplementy. Więcej psu do szczęścia i zdrowia nie potrzeba. Niestety w naszej diecie brakowało kości i podrobów, więc postanowiłam przemycić je jakoś do tych ciastek i... udało się! Jimmy zajada ze smakiem, a ja cieszę się, że dostarczę mu odpowiednich składników odżywczych. Polecam wszystkim psiarzom. :) Psie ciastka z mięsem: 500g mielonych podrobów wołowych (można(...)orzechów ziemnych ok. 50g pulpy warzywnej (u nas marchewka) 3 miarki mielonych muszli ostryg i skorupek jajka kurzego (ok. 15 g) szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy lekko zmielone orzechy, zmielone mięso (lub drobno posiekane), warzywa oraz zmielone muszle i skorupki. Z braku masła dodałam olej rzepakowy
Cooking Monsterpółksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami(...)casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą
Food Squareliść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą. Do formy wysmarowanej oliwą włożyć udźce, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Całość pokropić oliwą i doprawić solą. Piec w temperaturze
Mama Gotujemielony czarny pieprz Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju * PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki(...)zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron
Food SquareBardzo łatwe w przygotowaniu, a sezon na warzywa w pełni, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 6 papryk w różnych kolorach 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 200 g pieczarek 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju słodka i ostra papryka w proszku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Obieramy czosnek i drobno siekamy. Cebulę(...)patelni lub garnka rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w plasterki paprykę chili. Smażymy, mieszając co jakiś czas. Po około 5 minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw (paprykę, cukinię i pieczarki). Gotujemy około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarny