mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:137/458)

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup 255

zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna i z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż, z dodatkiem pomidorów i śmietanki. Doskonała od razu po przygotowaniu, a nawet chyba lepsza po odgrzaniu:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z mięsem mielonym (4-6 porcji) Składniki: 250 g mięsa mielonego 4 łyżeczki oleju(...)minut. Wyjmij mięso z rondla i odstaw. W tym samym garnku na średnim ogniu rozgrzej resztę oleju i włóż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie mięso do garnka, krojone pomidory, bulion drobiowy, cukinię i jarmuż i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia

karmelowy
Zupa z jarmużu 159

Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około(...)łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki kminku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sok z cytryny sól Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać

kolorowotorcikowo
Cukinia z mięsnym farszem 201

prawdę możliwości jest mnóstwo, to bardzo wdzięczne warzywo, które dzięki swojemu w miarę neutralnemu smakowi komponuje się właściwie ze wszystkim. Chętnie bym je wyhodowała we własnym ogródku ! Muszę ususzyć nasionka :-) Cukinia z mięsnym farszem Składniki: 1 kg okrągłych cukinii 100 g cebuli 500 g mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z łopatki 20 g czosnku 2 łyżki koncentratu(...)posiekaną cebulę, a gdy się lekko zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej, do momentu, aż mięso się zrumieni. Następnie kroimy drobniutko kawałki cukinii, które wydrążyliśmy wcześniej ze środka warzywa, wrzucamy na patelnię, dodajemy koncentrat, posiekany czosnek, przyprawiamy i smażymy około 10-15 minut. Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Cukinie

Kulinarne przygody Gatity
Zupa-krem czerwona z soczewicą: marchewka, batat, papryka 195

wykorzystania miałam tytułowe warzywa, więc postanowiłam ugotować z nich zupę - wyszła pyszna i aromatyczna! Kolorem wygląda jak pomidorowa :) Nie podaję ile dokładnie dodawałam poszczególnych przypraw, bo już nie pamiętam (niestety nie zawsze od razu zapisuję na kartce). Uważajcie tylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki: 4 duże(...)łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie

Kolorowy Przepisownik
Indyjska zupa z dyni 178

Sezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni   Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera(...)łyżka curry 1 łyżeczka mielonego chilli 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania Smażony sezam i pestki słonecznika do podania Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na oliwie lub oleju. 2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr

Bananowe Pole
Kreolski kurczak , pomysł na obiad 445

Kreolski kurczak ,pomysł na obiad Kreolski kurczak , to doskonała aromatyczna potrawa jednogarnkowa . Smakuje wyśmienicie , a do tego jest prosty w przygotowaniu . Ułożony na warzywach i zapieczony w piekarniku smakuje doskonale . Moja rodzinka lubi takie obiady , wiadomo kurczak to najbardziej popularne mięso w naszych domach . Ten fakt sprawia ,że jego przyrządzenie wymaga dużo kreatywność od gotującego ,żeby nie wiało nudą(...)słodkiej , mielonej wędzonej 3 łyżeczki papryki ostrej ,mielonej 1 łyżka miodu sól do smaku 1/2 szklanki wody olej rzepakowy Kurczaka płukamy , oczyszczamy z niespodzianek , osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy od strony pleców i rozkładamy . Solimy , smarujemy olejem zmieszanym z 2 łyżkami wędzonej papryki , 1 łyżeczką ostrej papryki i miodem . Warzywa obieramy i kroimy w kawałki równej wielkości . Mieszamy

Ogrodnik w podróży
Soja z Warzywami 208

bretońsku czy grochówki. Oj, wiecie doskonale co mam na myśli! Wracając do soi, dla mnie świetna, pokazałam Wam też jak na drugi dzień zawinęłam właśnie tą soję z warzywami (lekko odsączyłam z płynu) w naleśnika, w środek dołożyłam tylko plaster sera, a potem tylko na suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje(...)rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju Wykonanie: Soję dzień wcześniej namoczyłam i następnego dnia zmieniłam jej wodę i ugotowałam do miękkości. Nie soliłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę i na rozgrzanym oleju podsmażyłam. Wszystkie warzywa obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach

Blondynka Gotuje
Karkówka pieczona z warzywami 248

jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne w kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach(...)soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu oraz zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy oba te warzywa w plastry o grubości

Kulinarna Pokusa
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 331

pracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy ok 22. No i gdy przeanalizowałam to swoje menu, uznałam - bez sensu. Nieregularnie, bez planu, bez warzyw, biała mąka i tłuszcz. I w tym momencie trafiłam na dwie Panie, które w 3 sezonach programu "Rewolucja na talerzu" mówią: nie rezygnuj ale jedz zdrowo .  No i okazuje(...)smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy więc jak ten makaronik zastąpić warzywami, jak zamiast serka żółtego mam wcinać chudy twaróg? Otóż okazuje się

Brzuszki Łakomczuszki
Burrito meksykańskie 300

smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów 50 dkg mięsa mielonego 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej 6 łyżek przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda.  Do przecieru

Kuchnia w czekoladzie
Rybne pulpeciki 190

więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe(...)być też inna ryba) koperek ( ile lubimy ;) ) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz sos: 2 cukinie średnie 2 średnie cebule 1 prostokącik serka topionego śmietankowego sól, pieprz Ryby najlepiej mielimy, dodajemy resztę składników i formujemy kulkeczki, mi wyszło ich ok 40. Cebulę kroimy w kosteczkę, i podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię i podsmażamy jeszcze

Idę coś wszamać
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 186

cukru (ewentualnie) sól, świeżo mielony pieprz sok wyciśnięty z połowy limonki plasterki limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować

Kuchnia Prezydentowej
Galareta wieprzowa 277

żelatyny. Zimne nóżki, galareta wieprzowa z wolnowaru : Składniki: 4 nogi wieprzowe 3 marchewki ½ selera korzennego 1 duża pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody sól, pieprz mielony i czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Nogi wieprzowe dokładnie myjemy, jeśli przypadkiem trafią się resztki szczeciny to opalamy je nad ogniem. Każdą nogę nacinamy wzdłuż i układamy(...)godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu. Następnego dnia wyjmujemy ugotowane nóżki i warzywa, a wytworzony bulion przecedzamy przez sito. Bulion powinien się zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki, które kroimy w pół plasterki. Można też do galaretki wykorzystać różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek 329

wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Warzywa i krewetki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 250 gram krewetek Ciasto na pakorę: szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”) 500 ml wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy sól, pieprz, sok z grubego plastra cytryny(...)cytryny. W głębokim garnku rozgrzewamy olej tak jak do smażenia frytek. Olej musi być bardzo gorący – jeśli wrzucimy kroplę ciasta i zacznie skwierczeć, oznacza to, że jest gotowy. Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Usmażone kąski układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy kalafiora, brokuła

OstryKęs
Ryba „po grecku” 305

zbliżonego do al dente . Na pora wiele nie poradzimy – jeżeli kroimy go jak w przepisie w paski, wówczas do „zjadliwej” miękkości potrzebuje ok. 25 minut. Ale czas duszenia pozostałych warzyw możemy swobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy je włożyć na patelnię w tym samym czasie. Ryba „po grecku” spożywana może być wg upodobań albo na ciepło, w tym w charakterze pełnowartościowego(...)bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól (ok. 2 łyżeczki) natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Rybę lekko solimy i odkładamy pod przykryciem na kilkanaście minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce na możliwie grubych „oczkach

Kulinarna Pokusa