mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:137/458)

pasztet z czerwonej soczewicy 137

oliwek 3 jaja 1/4 szklanki bułki tartej Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny. Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić

Słodki Zakątek
Sałatka z ryżem i kurczakiem 123

litra) ogórków w musztardzie lub w occie ½ korzenia pora 500 ml majonezu Pieprz czarny mielony Wykonanie sałatki: Do miski wsypać ryż. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki (ja zaprawiam już pokrojone w kostkę, wtedy mam bez problemu ;)). Pozostałe warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę (ja miałam marchewkę w talarki) również pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski

Przepisy Babci
Chowder kukurydziany 146

ziarenko ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka  pasty Vegemite lub Marmite *** szczypta gałki muszkatołowej sól, mielony czarny pieprz i pieprz cayenne do smaku opcjonalnie około 150 g kiełbasy chorizio *** Vegemite i  Marmite to pasty zrobione z wyciągu z drożdży z warzywami i przyprawami, stosowane podobnie jak Maggi. Zawierają witaminy z grupy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledzie po kaszubsku 548

szklanki octu spirytusowego 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulek ziela angielskiego DUSZONE WARZYWA - olej roślinny do smażenia 3-4 średnie cebule białe 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% ok. połowa zalewy z marynowania śledzi

W kuchennej krainie
Pełnoziarniste spaghetti z klopsikami z indyka 150

posiekanej natki (jeśli ktoś nie lubi może być bazylia) 50 g startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina cukru PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy cebulę, aż zmięknie.Dodajemy czosnek i przesmażamy razem 2 minuty. Przekładamy warzywa do miski by wystygły. Dodajemy mięso, bułkę tartą, żółtko i oregano. Mieszamy dokładnie składniki i formujemy klopsiki

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z fasolki i szpinaku 147

zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę lekko schłodzić i zmiksować na gładko. Przyprawić świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Fasolkę szparagową opłukać, strąki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Wrzucić do posolonego

Zielona Kuchnia
Kasza jęczmienna wiejska z warzywami na mizerii 107

bulionu) pod przykryciem,pod koniec gotowania zamieszać kaszę z warzywami i boczkiem . Doprawić do smaku ziołami, pieprzem i ewentualnie solą. Podawać gorące na mizerii.:))                  Składniki 500gr. ogórki zielone 130ml śmietany 1/2łyżeczki czarny pieprz mielony sól do smaku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki ocet

w mojej kuchni
Panierowane pałki z kurczaka. 175

Składniki: -pałki drobiowe -2 marchewki -1 pietruszka -1 seler -1 por -sól -pieprz -słodka papryka mielona -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -olej Sposób przygotowania: Pałki myjemy, wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na gaz, podczas podgrzewania wody zbieramy szumowinę. Warzywa obieramy i myjemy. Kiedy zbierzemy już szumowinę, warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż mięso

Magia jedzenia.
Gulasz z żołądków drobiowych z ogórkiem kiszonym, pieczarkami i marchewką 207

szklance wody mieszam mąkę. Wlewam do żołądków. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę słodką mieloną. Całość gotuję około 45 minut. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Warzywa dodaję do żołądków. Całość gotuję do momentu, aż żołądki będą miękkie. 4. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
MAKARON Z DYNIĄ I SELEREM NACIOWYM 154

cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym

wege i kropka
Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 220

oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną

Blondynka Gotuje
Tatar wołowy 114

mięso mielimy (o ile nie kupiliśmy zmielonego ;)), dodajemy olej, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy. cebulkę i ogórka drobno kroimy, tatar układamy na talerzu, obsypujemy dookoła warzywami i konsumujemy z pieczywem :) pyszny

Gocha gotuje!
FASOLOWA Z FASOLI PINTO Z KLOPSIKAMI 196

moczyła, zalewamy świeżą, dodajemy listek laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości fasoli.  Mięso mielone mieszamy z cebula startą na drobnych oczkach, jajkiem i kaszą manną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy  malutkie klopsiki.  Obrane i pokrojone warzywa wkładamy do wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy pod przykryciem około

Walijskie Pichcenie
Zupa brokułowa z fetą i pestkami dyni. 191

mrożonych różyczek brokułów 2 ziemniaki 1/2 pora (tylko jasna część) 1 ząbek czosnku sól  świeżo mielony kolorowy pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej feta pestki dyni oliwa Wykonanie: Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Oba warzywa podsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do pora i czosnku. Smażyć kilka

zadanie-gotowanie
Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem 140

kurczaka ( jedna na osobę ) 4 łyżki sosu terijaki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka miodu sól do smaku Składniki na marynatę do kurczaka , mieszamy razem i pokrywamy nimi piersi z kurczaka , odstawiamy do lodówki na godzinkę . Warzywa kroimy drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera

Ogrodnik w podróży
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 146

wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz słoniny). Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę

Państwo Wojtczuk gotują
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 201

dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone 1 szklanka  żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol skórka kandyzowana z pomarańcza opakowanie imbir

Różowa kuchnia
Imprezowa sałatka ziemniaczano-parykowa z kwaszonym ogórkiem 231

mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę

Słodkie okruszki
Sałatka z tortellini 147

świeży ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w kostkę. Seler naciowy również pokroić na drobne kawałki. Warzywa wymieszać z makaronem.  Majonez połączyć z rozgniecionym czosnkiem,dodać do sałatki,wsypać koperek,doprawić do smaku solą

Kolorowa kuchnia Elki
Makaron z warzywami 530

szybkie. Najpierw wrzuć ulubiony makaron na wrzątek. Na rozgrzaną patelnię dodaj niewiele oleju kokosowego. Wrzuć warzywa. Następnie pomidory. Możesz dać rzodkiewkę! Podduś wszystko do miękkości z przyprawą bez chemii Karahi Chicken Masala. Skład KARAHI CHICKEN MASALA : kolendra, czerwone chili, kurkuma mielona, kminek mielony, sól -30%, czosnek, czarnuszka, kozieradka, cynamon grys, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz czarny. Dodaj makaron

Z Kuchni Do Kuchni
Batony owsiane z masa rabarbarowa czyli Slodki Czwartek odc.103 169

kiedy tylko coś chcę upiec od razu sięgam po to warzywo! Spód tego ciasto zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część pochodzi z mojej głowy! stanowią przepyszny duet! Batony owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli 4 łodygi rabarbaru pół szkl. wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
KOFTA Z INDYKA PIECZONA NA GRILLU 208

MIELONE MIĘSO Z INDYKA JAKO SZASZŁYKI KOFTA Składniki: 500 gram mięsa mielonego z udźca z indyka 1 duża cebula Łyżka natki kolendry Łyżka natki pietruszki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu Szczypta kuminu (kmin rzymski) ¼ łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 ząbki czosnku Szczypta soli Szczypta chili W sobotę – spotkanie grillowe, będą na pewno same pyszności(...)tarce, natkę kolendry i pietruszki drobno siekamy, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy z mięsem mielonym. Następnie formujemy z mięsa podłużne wałki i wbijamy w środek patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie). Możemy również uformować kulki, które na przemian z warzywami będziemy nabijać na patyczki. Pieczemy na grillu, czas pieczenia zależy od temperatury grilla w moim przypadku trwało

Markowy smak
Kotlet wołowy z ogórkiem 209

mięsa wołowego właśnie z ogórkiem, tyle tylko że nie świeżym, a kiszonym. Smak był lekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;) Składniki: Na ok 6 kotletów 600g mielonej wołowiny 1 mała cebula 1 jajko 5 łyżek granulatu sojowego 2 łyżki mąki 1 duży ogórek kiszony(...)duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy

Kuchnia w czekoladzie
Kapusta włoska duszona z marchewką, masłem i koperkiem 404

dużych oczkach. Gdy kapusta zmięknie i opadnie do wody, dodaj sól morską i trochę pieprzu mielonego. Dobrze wymieszaj i duś na dużym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie prawie miękka. Odlej część wody. Dodaj marchewkę i zamieszaj. Duś do miękkości warzyw. Odlej prawie całą wodę i dopraw w niewielką ilością soli i pieprzu ziołowego. Duś 2-3 minutki

Anioszek w kuchni
Kofty wołowo – drobiowe 174

pochodzi z www.mgotuje.pl Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post Kofty

Marta Gotuje
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 234

tyle trudno, gdyż trzeba umieć odpowiednio je doprawić. W jaki sposób? Aby wydobyć niepowtarzalny smak użytych warzyw! Nie, nie chodzi o ich tłumienie poprzez dodanie przypraw, lecz o ich wyeksponowanie. W przypadku gruszki i jarmużu polecam wysublimowaną gałkę muszkatołową wraz z mieloną, pachnącą słońcem i cyrtusami kolendrą. Melisa także się sprawdzi, ale trzeba ją zrównoważyć inną, mocniejszą przyprawą. Może

W kuchni Karmel-itki
Domowa zupa szczawiowa 199

mały serek topiony ziołowy (trójkącik), ale niekoniecznie 1 duży pęczek szczawiu  szczypta vegety świeżo mielony czarny pieprz ok. 1/2 kubeczka creme fraîche po pół pęczka posiekanego koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i  pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję

Kuchnia Prezydentowej
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 228

gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa

upichcona
Krem ze szparagów 190

bulionu warzywnego 2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła 4 żółtka 2 małe cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE   Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 152

przyprawy (np. Prymat) ale nie jest to konieczne. My się obywamy bez tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe

Kuchnia po mojemu
Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym 190

naciowego liście pora 1 pomarańcza 1 cytryna 1 szklanka wywaru z jarzyn sól pieprz majeranek słodka mielona papryka Wykonanie: Wymoczone i osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka  i majerankiem i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na warzywa układam mięso, podlewam wywarem jarzynowym i wstawiam do piekarnika

Bea(u)ty kitchen
szybka zupa jarzynowa "jesienna" z kurkumą... 191

Składniki: woda 2 litry, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, boczek parzony 20 dag, kucharek 1 łyżka, kurkuma Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki zagotować wodę i wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Wontony z wieprzowiną 182

jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży

W kuchni wieczorem
153. Bakłażanowy rarytas 167

Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości

Jadło i czytadło
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym 288

można zrobić danie na dwa dni. Najsmaczniejsze można oczywiście stworzyć latem, kiedy jest nieograniczony dostęp do warzyw, a ich ceny nie są też duże. Zawsze jednak można skorzystać np. z pomidorów z puszki. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 450 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 320 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 puszki pomidorów 1 duża śmietana(...)smażenia opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać

Passions hobbies life
Mięsa 203

roladek Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem   Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone

Aga w kuchni
Pomysł na śniadanie - pieczywo na dwa sposoby. 451

KURCZAKA Pieczywo opiekam w tosterze, aż będzie chrupiące. Następnie posypuję ziołami prowansalskimi i papryką słodką mieloną. Dzięki temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka.  Dzisiaj jednak zabrakło w mojej kuchni dodatku warzyw, a zazwyczaj są to pomidory i ogórki kiszone. Także polecam ten dodatek. Takie dwie grzanki mają

All My Fit Life
Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami 312

maśle. Jest pyszna. Rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do niej delikatny kuskus z warzywami. SKŁADNIKI (składniki na 4 porcje) 4 filety z dorsza 200 gram kaszy kuskus ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz 1 cytryna masło klarowane mąka do obtoczenia ryby WYKONANIE Filety dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy. Z każdej strony

OstryKęs
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 225

jeden z nich - bardzo smaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki(...)obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki.  Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw.  Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa. Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczony kalafior 249

większości naszych  domów, czyli bardzo miękkiego,  w zasadzie rozgotowanego. Kalafior przygotowany w taki sposób jaki podaję poniżej, jest chrupiący i jędrny. Ci, którzy lubią wersję  miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany(...)oliwek ½ łyżeczki przyprawy  sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie skropić oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory zaczynają się zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a  widelec wchodzi

Stare Gary
ZUPA WEGETARIAŃSKA 152

Zupa pełna warzyw,bardzo delikatna ,na bazie oliwy z oliwek .Możemy podawać z jogurtem greckim .   2 pomidory 2-3 ziemniaki kostka papryka czerwona 1 strąk masła 3 łyżki oliwy z oliwek cukinia  1 marchewka 2 cebule po 6 ziaren pieprzu naturalnego i ziela angielskiego sól vegeta  pieprz czarny mielony 2 łyżeczki jogurtu greckiego jak kto chce(...)nasienne,kroimy w niedużą kostkę.Umytą cukinię kroimy w plastry.Marchewkę czyścimy,obieramy,kroimy też w plastry lub kostkę.Cebulę obraną siekamy drobno.W rondlu rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy cebulę i warzywa,dusimy 5 min.pod przykryciem.Dodajemy ziele ang. i czarny pieprz ziarnisty i mielony.Na koniec dodajemy jogurt.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti z cukinią i bobem 283

Spaghetti z dużą ilością zielonych warzyw, czyli z bobem i chrupiącą cukinią. Wegetariańskie danie, które jest bardzo pożywne i sycące. Całość zwieńczona kozim serem, ale jeśli ktoś nie lubi można go zastąpić mozzarellą. SKŁADNIKI: 150g makaronu spaghetti 1 cukinia 300g bobu 200g pomidorków koktajlowych 2 gałązki tymianku sól pieprz czarny mielony 50g twardego koziego sera oliwa z oliwek Makaron(...)cukru. Jeżeli jest młody wystarczy gotować 10min. Ważne, żeby go nie rozgotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić gałązki tymianku, a po chwili dodać paski cukinii. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, aż zmięknie. Dorzucić bób, pomidorki i makaron. Smażyć, aż wszystko

https:KKuchniaMniam
Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami 143

gotowe już  miałam. Roladki wyszły wyjątkowe,  delikatne i  kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem zajadałam.  Składniki na 3-4 porcje: pesto: 100 g świeżej rukoli, 3 łyżki słonecznika, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sok z ½ cytryny, 50 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g serka kremowego pesto(...)rukola, ok. 500 kg młodych ziemniaków, 3 gałązki pomidorków cherry, garść świeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.   Rolada z kurczaka, czas  grillowanie

Moniki Smakołyki
Domowy pasztet w słoiku 183

sól morska świeżo mielony pieprz  1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.  Wyparzone słoiki

Kolorowa kuchnia Elki
Sycąca zupa krem z kurczakiem 228

ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego sól i przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie 2-3 kromki czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj(...)zagotowanego rosołu. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, bez przykrycia. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę. Przypraw solą ziołową, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi, minimum po pół łyżeczki. Ja tam sypałam na oko. Odstaw na minimum 20 minut. Miękkie warzywa i mięso wyjmij, do wrzącego rosołu wrzuć umyte różyczki brokułów. Gotuj pod przykryciem

Anioszek w kuchni
Zupa krem marchewkowa 147

kłamstwa na dobre wychodzą, bo warzywa NIE szkodzą, a tylko w rozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają.  Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka korzeń, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 3 średnie ziemniaki, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki kurkumy, 50 ml śmietanki 30 %, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona ostra(...)marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę i całość podsmażamy ok. 3 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy kurkumę, 1 łyżeczkę soli i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa będą al dente. (W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody, nie zapominamy o mieszaniu). Dolewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości.  Całość

Moniki Smakołyki
RYBA SMAŻONA Z WARZYWAMI PO INDYJSKU 145

trochę zmodyfikowałam to indyjskie danie, wy również możecie użyć innych warzyw... bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry(...)Paprykę i pora. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę do której dodałam pora. Wyjęłam je z garnka,podsmażyłam ziarna kminku i dodałam marchewkę. Dodałam do niej paprykę. Do wszystkich warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki.   Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który

potrawyregionalne
Makaron z kurczakiem i gorgonzolą 267

Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 142

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2

Markowy smak
Buraczki zasmażane 143

Dzisiaj zapraszam na zasmażane buraczki, pachnące majerankiem. Tak przygotowane buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi. Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy

Smak mojego domu
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 203

~wegańskie dyniowe placki z gorzką czekoladą (w środku) podane z mielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam

breakfast of dreams
Moussaka (musaka) 337

Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania