jeden z nich - bardzo smaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki(...)obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki. Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa. Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony
Moje Kuchenne Rewelacjewiększości naszych domów, czyli bardzo miękkiego, w zasadzie rozgotowanego. Kalafior przygotowany w taki sposób jaki podaję poniżej, jest chrupiący i jędrny. Ci, którzy lubią wersję miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany(...)oliwek ½ łyżeczki przyprawy sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory obficie skropić oliwą, posypać solą, sumakiem i kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco temperaturę jeżeli kalafiory zaczynają się zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a widelec wchodzi
Stare GaryZupa pełna warzyw,bardzo delikatna ,na bazie oliwy z oliwek .Możemy podawać z jogurtem greckim . 2 pomidory 2-3 ziemniaki kostka papryka czerwona 1 strąk masła 3 łyżki oliwy z oliwek cukinia 1 marchewka 2 cebule po 6 ziaren pieprzu naturalnego i ziela angielskiego sól vegeta pieprz czarny mielony 2 łyżeczki jogurtu greckiego jak kto chce(...)nasienne,kroimy w niedużą kostkę.Umytą cukinię kroimy w plastry.Marchewkę czyścimy,obieramy,kroimy też w plastry lub kostkę.Cebulę obraną siekamy drobno.W rondlu rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy cebulę i warzywa,dusimy 5 min.pod przykryciem.Dodajemy ziele ang. i czarny pieprz ziarnisty i mielony.Na koniec dodajemy jogurt.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSpaghetti z dużą ilością zielonych warzyw, czyli z bobem i chrupiącą cukinią. Wegetariańskie danie, które jest bardzo pożywne i sycące. Całość zwieńczona kozim serem, ale jeśli ktoś nie lubi można go zastąpić mozzarellą. SKŁADNIKI: 150g makaronu spaghetti 1 cukinia 300g bobu 200g pomidorków koktajlowych 2 gałązki tymianku sól pieprz czarny mielony 50g twardego koziego sera oliwa z oliwek Makaron(...)cukru. Jeżeli jest młody wystarczy gotować 10min. Ważne, żeby go nie rozgotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić gałązki tymianku, a po chwili dodać paski cukinii. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, aż zmięknie. Dorzucić bób, pomidorki i makaron. Smażyć, aż wszystko
https:KKuchniaMniamgotowe już miałam. Roladki wyszły wyjątkowe, delikatne i kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem zajadałam. Składniki na 3-4 porcje: pesto: 100 g świeżej rukoli, 3 łyżki słonecznika, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sok z ½ cytryny, 50 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g serka kremowego pesto(...)rukola, ok. 500 kg młodych ziemniaków, 3 gałązki pomidorków cherry, garść świeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Rolada z kurczaka, czas grillowanie
Moniki Smakołykisól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Wyparzone słoiki
Kolorowa kuchnia Elkiziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego sól i przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie 2-3 kromki czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj(...)zagotowanego rosołu. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, bez przykrycia. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę. Przypraw solą ziołową, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi, minimum po pół łyżeczki. Ja tam sypałam na oko. Odstaw na minimum 20 minut. Miękkie warzywa i mięso wyjmij, do wrzącego rosołu wrzuć umyte różyczki brokułów. Gotuj pod przykryciem
Anioszek w kuchnikłamstwa na dobre wychodzą, bo warzywa NIE szkodzą, a tylko w rozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają. Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka korzeń, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 3 średnie ziemniaki, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki kurkumy, 50 ml śmietanki 30 %, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona ostra(...)marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę i całość podsmażamy ok. 3 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy kurkumę, 1 łyżeczkę soli i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa będą al dente. (W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody, nie zapominamy o mieszaniu). Dolewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości. Całość
Moniki Smakołykitrochę zmodyfikowałam to indyjskie danie, wy również możecie użyć innych warzyw... bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry(...)Paprykę i pora. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę do której dodałam pora. Wyjęłam je z garnka,podsmażyłam ziarna kminku i dodałam marchewkę. Dodałam do niej paprykę. Do wszystkich warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki. Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który
potrawyregionalneMakaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2
Markowy smakDzisiaj zapraszam na zasmażane buraczki, pachnące majerankiem. Tak przygotowane buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi. Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy
Smak mojego domu~wegańskie dyniowe placki z gorzką czekoladą (w środku) podane z mielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam
breakfast of dreamsMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia
Oryginalny smakpoprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" . Składniki : 3 plastry schabu 3 łyżki quinoa 3 śliwki suszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony imbir czosnek w płatkach Schab myjemy, odsączamy(...)nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, kardamonem mielony, imbirem i posypujemy na wierzchu płatkami czosnku. Odstawiamy na bok. Marchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy i kroimy
Parowar Faceta