dokładnie ugniatamy na całym dnie. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika. Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy
Radość kipiąca uśmiechem.może kasztanowy...? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Chrupiąca cukrowa skorupka zgra się z każdym wymyślonym smakiem. Jaśminowy creme brulee Składniki: (na 6 porcji) 4 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka wody jaśminowej 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka dodatkowo: 6 łyżeczek jasnego brązowego cukru Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodać wodę jaśminową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko i płatki migdałów do posypania wierzchu *Świeżą pigwę należy skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować
Mango Papajacukrowa; Papier do pieczenia; Folia spożywcza; Mini wykrawacze do ciastek w kształcie zwierzątek (u mnie Wilton - Arka Noego ). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać. Do misy (u mnie od miksera) przełożyć miękkie masło. Dodać cukier oraz cukier puder i wymieszać, przy pomocy miksera, na gładką masę(...)nich wlać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego w żelu i dokładnie wymieszać. W ten sposób uzyska się różowy oraz biały lukier. Całkowicie wystudzone ciasteczka udekorować lukrem, posypać kolorową posypką cukrową i odstawić w celu zastygnięcia lukru. SMACZNEGO ! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 175 małych ciasteczek - zwierzątek, wycinanych mini wykrawaczkami w kształcie zwierzątek ((u mnie Wilton - Arka Noego
Gospodyni Miejskabudyń i miksować do uzyskania gładkiej masy. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy. Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć. Ostatni placek polać polewą czekoladową, ja dodatkowo udekorowałam go kolorową cukrową posypką. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówgorzkiej czekolady biały maczek cukrowy Do przełożenia około 460 g powideł śliwkowych Do smarowania formy masło i mąka do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i porcji miodu i śmietany stale miksując. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika. Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibrzoskwiń. Łyżką powbijaj je lekko do masy serowej tak, aby nie było ich widać. Piec ciasto około 1 godziny w nagrzanym piekarniku 170-180 C. Wierzch ciasta powinien się zarumienić na ziemno złoty kolor. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby przestygło. Zimne ciasto wyjmij z blachy, udekoruj cukrem pudrem, przeźroczystym żelem lub oblej cukrową pomadą . Po zastygnięciu dekoracji pokrój ciasto
Przepisy i porady kulinarneprzestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki kakao i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z tylką (dzióbkiem) w kształcie dużego kółka. Dekorujemy przestudzone babeczki kremem. Brzegi kremu obtaczamy w cukrowych koralikach. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytypowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. Tu przedstawiam Wam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem mąki migdałowej i pysznym czekoladowo(...)mlecznej 20g masła 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżki kawy (u mnie o smaku Adwokat - Tommy Cafe ) Moja dekoracja: ziarna kawy płatki migdałowe ( Helio ) skórka pomarańczowa ozdoby cukrowe ( posypka cukrowa oraz baranki i kamyki są do nabycia w Cukieterii ) Przygotować ciasto. (Najlepiej dzień wcześniej.) Wszystkie składniki umieścić na blacie lub w dużej misce, posiekać, a następnie szybko
Di gotujejest głód cukrowy, który załatwia kilka kostek, ale czasem przydaje się do deserów. To niecodzienne tiramisu jest bardzo sycące i dość słodkie. Już małym kawałkiem można się nasycić, ale nie sposób na nim poprzestać. Składniki: • długie biszkopty • 2 czekolady gorzkie • 1/2 szklanki mleka • 250 g serka mascaprone • 1 puszka masy kajmakowej • posiekane migdały
To co kochamprzestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka śmietany kremówki cukier puder do smaku posypka Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wrzącej wody i poczekać aż będzie gęstnieć i wlać na ciasto. Śmietanę ubić z kremem na sztywno i ozdobić ciasto. Posypać posypką cukrową. Wstawić ciasto do lodówki najlepiej
O kuchni z uczuciempłatki migdałowe słodkie orzeszki motylki cukrowe Piekarnik rozgrzać do 195 C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać
Ugotowaćroztopionego pół szklanki mleka 25 gram świeżych drożdży 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido pieczonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 i pół szklanki mąki Składniki na mieszankę cynamonowo-cukrową: pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła, roztopionego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Po ok 5 minutach dodać roztopione masło, dynię, sól i wymieszać na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite i będzie odchodzić od ręki, przykryć ręcznikiem. Pozostawić miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość,tzn. około 1 godziny. Wyłożyć wyrośnięte
MarciochaKucharzykrawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera
Ostra na Słodkodekoracji świeże truskawki kolorowa, cukrowa posypka Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać zwykły cukier (stopniowo) i sok z cytryny. Powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna masa. Cukier musi się rozpuścić! Miksowanie zajęło
Ugotować