masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:54/90)

PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 167

czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą

Słodkie zapomnienie
Pfeffernüsse 148

włoskich 150 g cukru 75 g płynnego miodu 40 g syropu (golden syrup, syrop cukrowy lub inny, mona zastąpić miodem) 1 jajko 70 g masła 2,5 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Powstała masa powinna być lekko klejąca, by dało się tworzyć kuleczki. Jeśli jest zbyt

My sweet a life
Sernik krówkowy z ricotty 100

Ilość porcji:  tortownica średnicy 15-18 cm Składniki na masę serową: • 500 g sera ricotta • 5 krówek np. waniliowych • 2 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • łyżka masła • łyżka cukru pudru Dodatkowo: • 200 g śmietanki 30 % • łyżka cukru pudru • złota posypka cukrowa

AniaGotuje.pl
Kosmetyki domowej roboty. 8 kosmetyków z Twojej kuchni. 133

oczyszczoną i wilgotną skórę. 4. Miód - stosujemy go jako składnik maseczek, oraz peelingu cukrowego. Miód możemy stosować również jako balsam do ust.  5. Ocet jabłkowy - można z niego zrobić tonik oraz płukankę na włosy. Na początku ciąży miałam problemy z trądzikiem - hormony robiły swoje. Masa kosmetyków i kremów nic nie pomagało, a tonik z octu jabłkowego dał sobie radę

Pani domowa
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 158

KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne perełki cukrowe kwiatuszki  PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut

Kuchnia Danusi
Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone 211

oraz jadalne cukrowe kwiatki z tatuażem   w Jumazoma Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier trzcinowy i ciemne kakao. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżką masę (do około(...)najmniejszych obrotach) mascarpone, śmietankę 30%, cukier puder i sok z cytryny. Gładkim kremem dekorujemy dowolnie przestudzone babeczki – mi pomagała córeczka Następnie w krem wkładamy ozdoby. U nas urocze cukrowe niedźwiadki z sercem i jadalne cukrowe kwiatki. Smacznego

Słodkie okruszki
Mazurek orzechowy S. Anastazji 142

polecam tego pysznego orzechowego mazurka. Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową. Polecam również mazurka cytrynowego  oraz mazurka chałwowego Ciasto 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać

O kuchni z uczuciem
Renifery Świętego Mikołaja, czyli babeczki korzenno-miodowe z puszystym kremem 159

dużej lub jednej całej cytryny 3 łyżki cukru pudru na dekorację: gotowe oczy cukrowe precelki wiśnie kandyzowane Miód rozpuścić z margaryną, dodać przyprawy korzenne. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód z masłem i korzeniami oraz śmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać

Kulinarne Inspiracje
Torcik serowy z musem truskawkowym 194

twarzach bliskich:) Warto go zrobić także bez okazji, kolory dobieramy wg gustu i nastroju :D Wystarczy ser, galaretki i troszkę chęci, zapraszam :) Jeśli zostanie Wam musu i część masy serowej, zróbcie deser, jak ja, zdjęcia poniżej :)    biszkopty okrągłe  2 galaretki szafirowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 2 galaretki ametystowe + 375 ml wody kupisz w KLIK(...)polecam z (KLIK) 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody  50- 60 dag truskawek mrożonych  do dekoracji:  200 ml śmietanki 30% +śmietanfix + łyżka cukru pudru  kolorowa cukrowa posypka Najpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami. Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam biszkopty. Brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopty. Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli

Takie tam pichcenie
Marchewkowe muffinki bez cukru 155

Jako że ostatnio fascynuję się produktami "bez cukrowymi" (do czego natchnęła mnie książka Sarah Wilson "Rzucam cukier") próbuję tak eksperymentować z wypiekami, że zamiast cukru dodaję naturalne słodziki. W tym wypadku posłużyły mi do tego suszone owoce - figi, rodzynki i żurawina. Zaraz ktoś powie, że jak to? Przecież w suszonych owocach jest masa fruktozy i to na dodatek więcej(...)Byłam niesamowicie zaskoczona jak takie coś może być dobre! Tutaj niestety się ugięłam i dodałam cukier puder jednak myślę, że osoby, który chciałyby się w 100% trzymać wersji bez cukrowej mogą go pominąć albo zastąpić zdrowszymi zamiennikami - stewią, brązowym rozdrobnionym cukrem. Serdecznie polecam wypróbować ten przepis. Ja byłam zaskoczona jak ciasto marchewkowe może być tak pyszne! :) Składniki na ciasto

Jedzeniomania
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym. 119

Dodatkowo: mąka pszenna  do posypania stolnicy cukrowa posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte(...)ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodajemy kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. 5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy donuty, dekorujemy również cukrową posypką. 6. Tak przygotowane donuty są gotowe do podania. 7. Smacznego. Rady: Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciastek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Izabelawkuchni
Ciasto Pijana śliwka 178

mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kolejnego dnia masę ubić na gładko. Śliwki w alkoholu: 200 g suszonych śliwek 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 100 ml rumu lub wódki Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować. Do syropu cukrowego dodać pokrojone na ćwiartki śliwki, gotować przez około 3-4 minuty. Zdjąć

Domowa cukiernia Ewy
Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży 142

ciasto kładziemy konfiturę i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową.  Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji  polewamy czekoladą mazurek. Ciasto udekorowałam płatkami migdałów i posypką cukrową. Moje posty

Słodka Strona
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 202

miękkiego masła 82% Dodatkowo: 200g prostokątnych herbatników (ok. 20 sztuk) Ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady 100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka) Do dekoracji: Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalie Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy(...)żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy mikser i dodajemy po trochu przesianą mieszaninę mąki, kakao i proszku. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i równomiernie rozsmarowujemy.  Biszkopt pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180°C . W   połowie szklanki mleka rozpuszczamy

Smakowy Raj
Jagielnik lawendowo-jagodowy 173

jaglanej z jagodami masa przybrała lawendowy kolor, więc pod wpływem impulsu dodałam kwiaty lawendy. I to był strzał w dziesiątkę! Jagielnik zyskał nie tylko oryginalny kolor, ale również bogatszy smak. Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): szklanka (250 ml) kaszy jaglanej 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru białego marki Polski Cukier (Krajowej Spółki Cukrowej) 3 łyżki śmietany(...)kwadrans. Dno i ewentualnie boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Żelatynę zalać dwiema łyżkami wrzątku. Wymieszać, by się rozpuściła w wodzie. Kaszę zmiksować w malakserze na gładką masę z kwiatami z dwóch kłosów lawendy, dwiema łyżkami jagód, śmietaną, żelatyną i cukrem. Masę jaglaną wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Na masę jaglaną wysypać resztę jagód. Rozłożyć je równomiernie. Lekko ściętą

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania