masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:58/90)

Babka makowa 200

dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody

Monia miesza i gotuje
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 129

barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru  cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki śmietankowe 425

miód, dodać cukier - rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały. W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia. Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być

kolorowotorcikowo
Wiosenne babeczki jaśminowe 160

limoncello odrobina zielonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: cukrowe jajeczka Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać mleko i wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 mokrych składników do suchych, utrzeć mikserem. Dodać resztę płynu, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z pierniczkami 281

serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie.  Możemy polać polewą czekoladową (  klik ) i udekorować perełkami cukrowymi albo posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki 193

choineczek wyglądają jeszcze piękniej tworz ąc świąteczn y i zimow y akcent - idealne dla dzieci . Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie pasuje do całości tworząc mini w ypie k , któremu nie sposób się oprzeć. Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Składniki(...)szczypta soli Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone ok. 4 łyżki cukru pudru odrobina zielonego barwnika perełki cukrowe Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło , studzimy.   Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszamy. Następnie dodajemy cukier , cukier waniliowy oraz

Słodka Strona
Zawijane keksowe bułeczki z lukrem. 141

margaryny mąka pszenna do posypania stolnicy kolorowa cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka

Izabelawkuchni
Proste piernikowe ciasto bananowe 168

posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 60minut. Ciasto w smaku pyszne! I choć nie mam zdolności plastycznych to miałam wyjątkową wenę i cukrowymi pisakami udekorowałam wypiek

upichcona
PIKANTNA PIECZONA KUKURYDZA. 182

PIECZONA. /własny;/ 2 porcje 2 kolby kukurydzy cukrowej 3 łyżki miękkiego masła sok z cytryny - 2 łyżki chili w płatkach suszone: tymianek, oregano, bazylia sól morska czosnkowa pieprz kolorowy Miękkie masło mieszam z przyprawami, sokiem z cytryny i ziołami. Kukurydzę obieram częściowo, ale koniecznie pozbawiam "wąsów" spod liści. Następnie nacieram masą z masła, wstawiam do piekarnika i piekę

W kuchni Karmel-itki
Mini babeczki do święconki 184

przepis na ekspresowe mini babeczki do koszyczka. Zdążycie jeszcze zrobić. Babeczki przygotowałam na bazie majonezu, zamiast oleju lub masła. Udekorowałam dość skromnie, lukrem i kolorową posypką cukrową. Babeczki możecie też oblać jasną lub ciemną czekoladą, będą jeszcze smaczniejsze. PRZEPIS NA MINI BABECZKI DO ŚWIĘCONKI Składniki na mini babeczki: ( * szklanka o pojemności 250 ml )  0,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny   Przygotowanie mini babeczek do święconki: 1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem  na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez  - połączyć składniki. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek

kolorowotorcikowo
Sernik z 3 składników 202

końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie 15 minut w 160 stopniach i zostawiamy na kolejne 15 minut w wyłączonym piekarniku. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem i posypką cukrową

Aga w kuchni
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 159

DODATKI: szparagi młode listki groszku cukrowego(można zastąpić naszymi ulubionymi np. rukolą itd) feta 1 kostkę   SPOSÓB WYKONANIA : - do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli by ciasto nam się za mocno kleiło

Basia w kuchni
Babeczki czekoladowe z kremem piernikowym 232

dorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie babeczki na pewno ożywią stół, dodadzą mu charakteru i staną się nie tylko smakołykiem, ale też ozdobą. Składniki na muffiny: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju kokosowego(...)minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać płynną, ale nie gorącą czekoladę – wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do składników płynnych dodać składniki suche – wymieszać. Porcje ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki

kolorowotorcikowo
Ciastka owsiane - najlepsze! 133

spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/ 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ok 50 g  posiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanej gorzkiej czekolady *melasa z buraka lub trzciny cukrowej jest już dość powszechna w sklepach lub na działach ze zdrową żywnością, warto ją zastosować w przepisie, absolutnie nie zastępujcie miodem, bo ciastka stwardnieją, w ostateczności pomińcie  Przygotowanie: 1. Piekarnik

Słodki Kompromis
Pischinger 229

będzie za rzadka, można dodać więcej). Gotową masę kakaową rozsmarowujemy na waflach tortowych. Poskładane wafle odstawiamy na min. pół godziny. Kiedy nieco zmiękkną i dobrze się skleją będzie je łatwiej pokroić. Czekoladę na polewę rozpuszczamy na małym ogniu (można dodać do niej odrobinę mleka lub śmietany kremówki). Dekorujemy wafelki rozpuszczoną czekoladę i cukrowymi cukiereczkami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Gofry gryczane (bezglutenowe) 191

pianę na sztywno i dodajemy do masy gofrowej. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę. 5. Chochelką nalewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na złoto. 6. Na mocnej gofrownicy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3-4 minut, na słabej dwa razy tyle.   7. Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem. U nas "efekt cukrowy" występuje prawie natychmiast, dlatego słodkie frykasy

Kawa z mlekiem
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 232

połączenia składników. Całość wyciągamy na schłodzoną masę serową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Miksujemy

Ostra na Słodko
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 141

orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum

Ostra na Słodko
Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej. 126

dokładnie ugniatamy na całym dnie. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko  wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika. Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Poświątecznie marudzenie. Creme brulee na pociechę. I książka 112

może kasztanowy...? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Chrupiąca cukrowa skorupka zgra się z każdym wymyślonym smakiem. Jaśminowy creme brulee Składniki: (na 6 porcji) 4 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka wody jaśminowej 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka dodatkowo: 6 łyżeczek jasnego brązowego cukru Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodać wodę jaśminową

Pożeraczka, czyli raz adobrze