margaryny mąka pszenna do posypania stolnicy kolorowa cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka
Izabelawkuchniposypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 60minut. Ciasto w smaku pyszne! I choć nie mam zdolności plastycznych to miałam wyjątkową wenę i cukrowymi pisakami udekorowałam wypiek
upichconaPIECZONA. /własny;/ 2 porcje 2 kolby kukurydzy cukrowej 3 łyżki miękkiego masła sok z cytryny - 2 łyżki chili w płatkach suszone: tymianek, oregano, bazylia sól morska czosnkowa pieprz kolorowy Miękkie masło mieszam z przyprawami, sokiem z cytryny i ziołami. Kukurydzę obieram częściowo, ale koniecznie pozbawiam "wąsów" spod liści. Następnie nacieram masą z masła, wstawiam do piekarnika i piekę
W kuchni Karmel-itkiprzepis na ekspresowe mini babeczki do koszyczka. Zdążycie jeszcze zrobić. Babeczki przygotowałam na bazie majonezu, zamiast oleju lub masła. Udekorowałam dość skromnie, lukrem i kolorową posypką cukrową. Babeczki możecie też oblać jasną lub ciemną czekoladą, będą jeszcze smaczniejsze. PRZEPIS NA MINI BABECZKI DO ŚWIĘCONKI Składniki na mini babeczki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 0,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie mini babeczek do święconki: 1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez - połączyć składniki. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek
kolorowotorcikowokońcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie 15 minut w 160 stopniach i zostawiamy na kolejne 15 minut w wyłączonym piekarniku. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem i posypką cukrową
Aga w kuchniDODATKI: szparagi młode listki groszku cukrowego(można zastąpić naszymi ulubionymi np. rukolą itd) feta 1 kostkę SPOSÓB WYKONANIA : - do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli by ciasto nam się za mocno kleiło
Basia w kuchnidorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie babeczki na pewno ożywią stół, dodadzą mu charakteru i staną się nie tylko smakołykiem, ale też ozdobą. Składniki na muffiny: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju kokosowego(...)minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać płynną, ale nie gorącą czekoladę – wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do składników płynnych dodać składniki suche – wymieszać. Porcje ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki
kolorowotorcikowospróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/ 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ok 50 g posiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanej gorzkiej czekolady *melasa z buraka lub trzciny cukrowej jest już dość powszechna w sklepach lub na działach ze zdrową żywnością, warto ją zastosować w przepisie, absolutnie nie zastępujcie miodem, bo ciastka stwardnieją, w ostateczności pomińcie Przygotowanie: 1. Piekarnik
Słodki Kompromisbędzie za rzadka, można dodać więcej). Gotową masę kakaową rozsmarowujemy na waflach tortowych. Poskładane wafle odstawiamy na min. pół godziny. Kiedy nieco zmiękkną i dobrze się skleją będzie je łatwiej pokroić. Czekoladę na polewę rozpuszczamy na małym ogniu (można dodać do niej odrobinę mleka lub śmietany kremówki). Dekorujemy wafelki rozpuszczoną czekoladę i cukrowymi cukiereczkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypianę na sztywno i dodajemy do masy gofrowej. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę. 5. Chochelką nalewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na złoto. 6. Na mocnej gofrownicy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3-4 minut, na słabej dwa razy tyle. 7. Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem. U nas "efekt cukrowy" występuje prawie natychmiast, dlatego słodkie frykasy
Kawa z mlekiempołączenia składników. Całość wyciągamy na schłodzoną masę serową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Miksujemy
Ostra na Słodkoorzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum
Ostra na Słodkodokładnie ugniatamy na całym dnie. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika. Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy
Radość kipiąca uśmiechem.może kasztanowy...? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Chrupiąca cukrowa skorupka zgra się z każdym wymyślonym smakiem. Jaśminowy creme brulee Składniki: (na 6 porcji) 4 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka wody jaśminowej 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka dodatkowo: 6 łyżeczek jasnego brązowego cukru Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodać wodę jaśminową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko i płatki migdałów do posypania wierzchu *Świeżą pigwę należy skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować
Mango Papajacukrowa; Papier do pieczenia; Folia spożywcza; Mini wykrawacze do ciastek w kształcie zwierzątek (u mnie Wilton - Arka Noego ). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać. Do misy (u mnie od miksera) przełożyć miękkie masło. Dodać cukier oraz cukier puder i wymieszać, przy pomocy miksera, na gładką masę(...)nich wlać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego w żelu i dokładnie wymieszać. W ten sposób uzyska się różowy oraz biały lukier. Całkowicie wystudzone ciasteczka udekorować lukrem, posypać kolorową posypką cukrową i odstawić w celu zastygnięcia lukru. SMACZNEGO ! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 175 małych ciasteczek - zwierzątek, wycinanych mini wykrawaczkami w kształcie zwierzątek ((u mnie Wilton - Arka Noego
Gospodyni Miejska