śmietanki 30% / mocno schłodzonej(min. 24 godziny w lodówce) 4-5 łyżek rumu lub likieru kokosowego np. Malibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski łyżki cukru pudru ANANASY W SYROPIE CUKROWYM 1 mały dojrzały ananas 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanej mięty WYKONANIE BEZA : Piekarnik nagrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją góra/dół(...)Wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na lekko sztywną pianę. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą (!). Po ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, gęsta, bez wyczuwalnych ziarenek cukru (można rozetrzeć odrobinę między palcami). Na koniec dodajemy
cool and mintyDodać żółtko i ekstrakt, dalej miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej kakaowej masy. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką gdyż jest dosyć delikatne i ciężko się wałkuje. Wykrawać okręgi o średnicy(...)termoobiegu 8 min, jeżeli nie mamy funkcji termoobiegu wtedy nagrzać do 180 stopni, czas pieczenia ten sam. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zrobienia oczu i noska posłużyłam się pisakami cukrowymi, ale można też zrobić lukier jak w przepisie oryginalnym, który znajduje się na blogu Małej Cukierenki
Moja Galeria Smakujest nie lada gratką. Banany w migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru(...)posiekanych płatków migdałowych - 30 g masła - 110 g cukru (kryształ) - esencja migdałowa Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia
mojewypiekiinietylkostrzał w dziesiątkę. Nie zawiodłam się. Postanowiłam przygotować lody. Dlaczego? Bo ta kombinacja do lodów wydała mi się po prostu idealna! Słodkie za sprawą bananów, nieco karmelowe dzięki ciemnemu cukrowi. Delikatna nuta wanilii w tle, i chrupiące orzeszki gwarantujące ciekawą teksturę. Z takimi lodami najzimniejszy listopad nie straszny! (Jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało...) W tym miesiącu wyzwanie podjęły również(...)mleka 1 laska wanilii 3 banany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki ciemnego rumu 60 g orzechów laskowych Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie zagotować mleko ze śmietaną i z przeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane ziarenka dodać do mleka). Gorące mleko powoli wlać do ubitych żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałej tortownicy o średnicy 18cm . Na klasyczną dużą tortownicę o średnicy 21-24cm musicie podwoić ilość składników . Wykonanie i czas pieczenia w takim wypadku nie zmieniają się. SKŁADNIKI - MASA SEROWA 550g sera twarogowego – sera na sernik z wiaderka, serka typu Philadelphia albo Bieluch 120g drobnego białego cukru 100ml śmietany 30-36% tłuszczu 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie(...)masła 82% tłuszczu lub oleju kokosowego, rozpuszczonego SKŁADNIKI - WIERZCH CIASTA 200g gęstej i kwaśnej śmietany 18% tłuszczu 2 pełne łyżki cukru pudru ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej perły cukrowe, ozdoby
Karo in the KitchenMąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski. W garnuszku roztopić czekoladę i odstawić do przestygnięcia. W innej misce utrzeć masło ze 100 g cukru pudru ma jasna masę. Następnie dodać po jedynym żółtku nadal ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Po troszkę dosypywać mąkę wymieszana z przyprawa. Szpatułką połączyć składniki. W czystej i suchej misce(...)Piec 30-40 minut w 160*C. Gotowe, wystudzone ciasto przekroić na pół. Wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować. Na koniec polać polewą czekoladową. Można udekorować dowolnymi cukrowymi ozdobami
Chocolate Muffin BlogWszystkich fanów Kinder Bueno zapraszam dzisiaj na serniczek! Inspiracją do jego stworzenia był przepis, który znalazłam u Cukrowej Wróżki . Batoniki Kinder Bueno kojarzą mi się z dzieciństwem. Bardzo je lubiłam i zawsze zastanawiałam się, dlaczego w opakowaniu są tylko dwie sztuki?! Sernik jest aksamitny z lekkim, orzechowym posmakiem. W środku ma mini Kinderki Bueno, które dostępne(...)tortownice o średnicy ok. 20 cm) Spód: 70 g zimnego masła 3/4 szkl mąki pszennej 1 żółtko 60 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 3 jajka 700 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 2/3 szkl gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl śmietanki kremówki 36% 200 g cukru 1 szkl mleka
Nastoletnie Wypiekanierodzynek słoik powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wlewamy powoli olej cały cza miksując, dodajemy startą marchew, posiekane orzechy włoskie i rodzynki, ciasto mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy(...)Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, ozdabiamy cukrową posypką i połówkami orzechów włoskich. Wesołych i smacznych Świąt. The post Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępogotowiu mieć mąkę do podsypywania) 3/4 szklanki puree z dyni 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli 2 łyżki miękkiego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Masa do smarowania ciasta: 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki roztopionego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym (40 C) mleku wraz z cukrem i poczekać około(...)około godzinę aż podwoi swoją objętość. Takie wyrośnięte ciasto odgazować ponownie chwilę je wyrabiając. Ciasto rozwałkować na prostokąt dla ułatwienia można podzielić ciasto na dwie części i posmarować cukrową mieszanką. Podzielić na pół, położyć na sobie płaty ciasta na poł w poprzek i znowu na pół Tak przygotowane włożyć do blachy typy keksówka wyłożonej papierem do pieczenia Zostawić do ponownego
greenscarfzdjęciach. Z przepisu otrzymamy ok. 13-15 aromatycznych drożdżówek – zapewniam, że znikną w oka mgnieniu! Najlepsze są jeszcze ciepłe – od razu po przygotowaniu. Kanelbullar – drożdżówki z cukrową posypką: 3 szklanki mąki (500 g) + do podsypywania 1/2 szklanki drobnego cukru (u mnie cukier drobny Diamant) 1/2 kostki masła (100 g) 1 szklanka mleka (250 ml) ok. 1/3 kostki(...)bawełnianą ściereczką). Gdy ciasto wyrośnie, przygotowujemy nadzienie. Do połowy kostki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) dodajemy drobny cukier i cynamon. Mieszamy i ugniatamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, miękką masę (można też zmiksować). Ciasto drożdżowe uderzamy pięścią, aby je odgazować i na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy na duży prostokąt (mój miał ok. 58×33 cm). Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe
Poezja smakumiędzyczasie sparzyć i obrać pomidory ze skórki. Dodać do wywaru i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia dodać ketchup, przyprawy, cytrynę i koperek, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wrzucić groszek i podgrzać jeszcze 3-4 minuty. Mozarellę pokroić w kostkę. Do miseczki wlać zupę, dodać ser i posypać koperkiem. Smacznego! Do zupy użyłam ketchup firmy Develey, który naprawdę(...)Wysoka zawartość pomidorów - aż 232 g na 100 g produktu. Ketchup Premium nie zawiera substancji zagęszczających, substancji konserwujących, jest bezglutenowy i wegański, cukier biały zastąpiony jest cukrem z trzciny cukrowej. Poleca go również strona czytajsklad.com. W smaku jest naprawdę przepyszny. Do wyboru w wersji pikantnej i łagodnej
Trufelkowowarto dodać) lub zastąpić np. cynamonem lub większą ilością wanilii. Babka jest idealna do kawy, herbaty czy nawet do mleka na drugie śniadanie. Ja szczególnie lubię ją za chrupiący cukrowy wierzch. Czasami babka piaskowa może wydawać się nudna i mało ciesząca oczy. Właśnie dlatego dziś proponuję odrobinę zaszaleć i sprawdzić moje inne sposoby na podanie babki. Nie są trudne(...)SKŁADNIKI: * 200 g cukru * 75 g masła * 160 g mąki * 2 jajka * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu WYKONANIE: Jajka ubijamy/miksujemy z cukrem na gładką, białą masę. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Mąkę mieszamy z cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem a następnie wsypujemy do rozpuszczonego masła. Całość mieszamy do połączenia się składników. Powstałą mieszaninę
Mohielladziś jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii(...)maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi . Do misek
sierotka maRysia w kuchnipracy) przygotowanie trwa max. 20min. Na 6 szt potrzebujemy: 3 grube kotlety mielone 6 bułek do hamburgerów ( ja kupiłam w Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść(...)kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, namoczoną bułkę (za mocno nie odciskamy), przyprawy. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy cebulę z grzybami i wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz wyrabiamy, już delikatniej. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać. Przygotowujemy talerzyk z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ostudzić. Wbić jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać do masy, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 13-15 minut (trzeba wyczuć swój piekarnik). Ostudzić. Lukier: 1 białko jajka 1,5 szklanki cukru pudru Białko(...)najlepszy jest rożek zrobiony z papieru do pieczenia. Zwijamy tutkę, odcinamy końcówkę im mniejszy otwór tym cieńszy wyjdzie nam pasek lukru. Można ozdabiać dodatkowo posypkami do ciast lub pisakami cukrowymi. To zależy już tylko od Waszej wyobraźni. Powodzenia :) Źródło
Moja Galeria Smaku