masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:67/90)

Dyniowe ciasto drożdżowe 129

pogotowiu mieć mąkę do podsypywania) 3/4 szklanki puree z dyni 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli 2 łyżki miękkiego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Masa do smarowania ciasta: 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki roztopionego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym (40 C) mleku wraz z cukrem i poczekać około(...)około godzinę aż podwoi swoją objętość. Takie wyrośnięte ciasto odgazować ponownie chwilę je wyrabiając. Ciasto rozwałkować na prostokąt dla ułatwienia można podzielić ciasto na dwie części i posmarować cukrową mieszanką. Podzielić na pół, położyć na sobie płaty ciasta na poł w poprzek i znowu na pół Tak przygotowane włożyć do blachy typy keksówka wyłożonej papierem do pieczenia Zostawić do ponownego

greenscarf
Kanelbullar – idealne drożdżówki z cukrową posypką 183

zdjęciach. Z przepisu otrzymamy ok. 13-15 aromatycznych drożdżówek – zapewniam, że znikną w oka mgnieniu! Najlepsze są jeszcze ciepłe – od razu po przygotowaniu. Kanelbullar – drożdżówki z cukrową posypką: 3 szklanki mąki (500 g) + do podsypywania 1/2 szklanki drobnego cukru (u mnie cukier drobny Diamant) 1/2 kostki masła (100 g) 1 szklanka mleka (250 ml) ok. 1/3 kostki(...)bawełnianą ściereczką). Gdy ciasto wyrośnie, przygotowujemy nadzienie. Do połowy kostki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) dodajemy drobny cukier i cynamon. Mieszamy i ugniatamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, miękką masę (można też zmiksować). Ciasto drożdżowe uderzamy pięścią, aby je odgazować i na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy na duży prostokąt (mój miał ok. 58×33 cm). Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe

Poezja smaku
Pomidorowy krem z soczewicy z mozarellą 115

międzyczasie sparzyć i obrać pomidory ze skórki. Dodać do wywaru i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia dodać ketchup, przyprawy, cytrynę i koperek, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wrzucić groszek i podgrzać jeszcze 3-4 minuty. Mozarellę pokroić w kostkę. Do miseczki wlać zupę, dodać ser i posypać koperkiem. Smacznego! Do zupy użyłam ketchup firmy Develey, który naprawdę(...)Wysoka zawartość pomidorów - aż 232 g na 100 g produktu. Ketchup Premium nie zawiera substancji zagęszczających, substancji konserwujących, jest bezglutenowy i wegański, cukier biały zastąpiony jest cukrem z trzciny cukrowej. Poleca go również strona czytajsklad.com. W smaku jest naprawdę przepyszny. Do wyboru w wersji pikantnej i łagodnej

Trufelkowo
Babka piaskowa z kardamonem 239

warto dodać) lub zastąpić np. cynamonem lub większą ilością wanilii. Babka jest idealna do kawy, herbaty czy nawet do mleka na drugie śniadanie. Ja szczególnie lubię ją za chrupiący cukrowy wierzch. Czasami babka piaskowa może wydawać się nudna i mało ciesząca oczy. Właśnie dlatego dziś proponuję odrobinę zaszaleć i sprawdzić moje inne sposoby na podanie babki. Nie są trudne(...)SKŁADNIKI: * 200 g cukru * 75 g masła * 160 g mąki * 2 jajka * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu WYKONANIE: Jajka ubijamy/miksujemy z cukrem na gładką, białą masę. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Mąkę mieszamy z cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem a następnie wsypujemy do rozpuszczonego masła. Całość mieszamy do połączenia się składników. Powstałą mieszaninę

Mohiella
Cebulowa zupa krem 177

dziś jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii(...)maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi . Do misek

sierotka maRysia w kuchni
Hamburgery full wypas 153

pracy) przygotowanie trwa max. 20min. Na 6 szt potrzebujemy: 3 grube kotlety mielone 6 bułek do hamburgerów ( ja kupiłam w Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść(...)kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, namoczoną bułkę (za mocno nie odciskamy), przyprawy. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy cebulę z grzybami i wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz wyrabiamy, już delikatniej. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać. Przygotowujemy talerzyk z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pierniczki "last minute" 137

cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ostudzić. Wbić jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać do masy, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 13-15 minut (trzeba wyczuć swój piekarnik). Ostudzić. Lukier: 1 białko jajka 1,5 szklanki cukru pudru Białko(...)najlepszy jest rożek zrobiony z papieru do pieczenia. Zwijamy tutkę, odcinamy końcówkę im mniejszy otwór tym cieńszy wyjdzie nam pasek lukru. Można ozdabiać dodatkowo posypkami do ciast lub pisakami cukrowymi. To zależy już tylko od Waszej wyobraźni. Powodzenia :) Źródło

Moja Galeria Smaku
Babeczki czekoladowe z kremem orzechowym 191

pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę nieco ostudzić. Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej wlać przestygniętą czekoladę - dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Składniki dobrze połączyć. W formie na muffinki ustawić papilotki. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C odpowiednio: małe muffinki - 13-15 minut, duże(...)Śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę dodać do masła orzechowego - dokładnie połączyć składniki. Powstały krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Krem wyciskać na każdą babeczkę. Można dodatkowo udekorować cukrową posypką lub perełkami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 424

usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.  Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew oraz rodzynki i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki ; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie(...)opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!     Na wierzch koniecznie musi być wylana polewa, lukier lub glazura cukrowa - inaczej będzie za mało słodkie . U mnie akurat wierzch przyozdabia glazura pomarańczowa , którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie na takie okazje - wkrótce

Grunt to przepis!
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 250

się opłaca. Najważniejsze, by smakowało! I pamiętaj, że te ciasta nie muszą być tylko na Boże Narodzenia. Chociaż wtedy smakują jakoś tak lepiej :) Makowiec czekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej(...)mocno makowe. Słyszałam, że świetnie pasuje do niego krem kawowy, zamierzam to sprawdzić w nowym roku. Aż mi ślinka cieknie na myśl o takim kremie w połączeniu z czekoladową masa makową z moimi ulubionymi bakaliami... Pycha. :) Puszysty sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej posypany okruszkami makowca czekoladowego na  podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić na cieście kruchym

Anioszek w kuchni
piernik staropolski (dojrzewający) - etap I 145

niecały miesiąc :) PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP I przepis nie ma konkretnego źródła, inspirowałam się kilkoma przepisami... ;) // ~200g miodu (polecam miody z Anielskie Przysmaki ! :)) ~50g melasy, u mnie z trzciny cukrowej - można dać miód, melasa nadaje ciekawego aromatu i o wiele przyciemnia kolor piernika ~3/4 szklanki cukru trzcinowego ~125g masła ~350g mąki pszennej ~150g mąki żytniej ~2 jajka ~2 łyżeczki sody(...)cukier i masło podgrzać w garnku prawie do wrzenia. Przelać do misy miksera i pozostawić do lekkiego ostudzenia, powinno mieć mniej więcej letnią temperaturę. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy dodać sodę, jajka i skórki, zmiksować (używamy końcówki z hakami!). Mąki wymieszać z przyprawą i powoli, ciągle miksując dodawać do masy. W miarę gdy będzie gęstnieć należy zwiększać obroty miksera

chili & sugar
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 219

Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części.  Składniki: (miarka to szklanka 250 ml) 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru z trzciny cukrowej (drobny) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 400 g świeżych truskawek na kruszonkę(...)Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sito.  3. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. 4. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. (około 7 minut miksowania) 5. Jogurt, roztopione masło i ekstrakt waniliowy dodajemy do mąki, wlewamy puszystą masę z jajek i cukru i całość mieszamy na wolnych obrotach lub ręką.  Możemy również

Mój pomysł na
Babka waniliowa z cytrynową skórką (najprostsza). 178

wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam.  Składniki :  250 g masła/ margaryny  250 g mąki(...)szczypta kurkumy  kolorowa posypka  Ważne by wszystkie składniki znajdowały się w temperaturze pokojowej Wykonanie :  1. Jajka wybijamy do miski i ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę dodajemy ekstrakt waniliowy,sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.  2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej

vaniliowoczekoladowa
Ptysie z pianką 221

godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu!   Składniki na ciasto 8-10 sztuk: 60 g mąki (45 g mąki(...)zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia, wsypać obie wymieszane mąki i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Zmiejszyć ogień, garnek ponownie ustawić na ogniu i mieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić wbijać po 1 jajku i dokładnie mieszać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać dopiero wtedy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 129

specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba gdzieś rybę można było kupić. Śledzie to też na kartki były. Nie na kartki to była tylko taka masa rybna. Takie coś w rodzaju pasty rybnej. Natomiast wszystkie inne rzeczy to na kartki. Polakowi nawet wstęp do kawiarni był wzbroniony. Moim największym marzeniem to było, jak się skończy wojna, pójść(...)podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe na polu, to się przynosiło, ale trzeba było uważać, bo jak Cię Niemiec spotkał to miałeś lanie niesamowite. I to się gotowało. To co się z tego zrobiło to było

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję