Właściwie ten sernik w nieco innej wersji pojawiał się już u Nas. Dla mnie wersja z cukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami(...)bułkę tartą i dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego dodajemy roztopione masło i czekoladę i dokładnie mieszamy. Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich stopiono ser cały
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i lekko wilgotną babkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru(...)kolor, a składniki się ze sobą połączą. Następnie do zmiksowanych żółtek powoli dodawać olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa. Same zmiksowane żółtka z cukrem Masa po dodaniu mąki i oleju W osobnym naczyniu ubić białka. Następnie dodać je do pozostałej masy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą
Ugotowaćmnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 100g margaryny - 3 łyżki śmietany 18% (oryginalnie kefir) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dekoracja: - czekolada gorzka i mleczna - kolorowe cukrowe posypki Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę na kulki, nieco większe(...)rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Gdy ciastka ostygną, zaczynam dekorowanie. Na połowę ciastka nakładam polewę i obsypuję posypkami dekoracyjnymi. Pędzelkiem maluję jeżykowi oczy i nos. Odstawiam do zastygnięcia masy czekoladowej. I gotowe. Źródło przepisu: Twoje diy + modyfikacje
Kuchnia co dniatłuszcz kakaowy*, napój ryżowy w proszku* (11,5%), kruche orzechy laskowe* (8%) [surowy cukier trzcinowy*, orzechy laskowe*, syrop glukozowo-kukurydziany*, syrop karmelowy*], ekstrakt wanilii bourbon* *certyfikowany składnik ekologiczny Masa netto: 80g Wartości odżywcze: 100g/ 586 kcal, tłuszcz – 39g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 15,6g, węglowodany – 54,3g w tym cukry – 44g, białko – 3,6g, sól – 0g Informacje dodatkowe: Produkt(...)Jest bardzo słodka z nugatowymi smakami, dlatego dodatek kakao fajnie zrównoważyłby poziom słodkości i dałby wrażenie Nutelli w tabliczce. Chrupiące orzechy znajdują się w sporej ilości, jednak są w cukrowej polewie i z każdą jedną kostką nie czułyśmy już czy to orzech czy kawałki cukru. Podsumowanie: Tabliczka jest dobra jednak dla nas nieco zbyt słodka i zbyt tłusta. Jednak wielbiciele
Candy Pandasmnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch(...)krokantu orzechowego Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym(...)ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy i słodzimy pod koniec ubijania. Przy użyciu śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Połowę śmietany wykładamy na ostudzony krem cytrynowy. Na tym układamy
Życie zamknięte w smakuPotrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc
Justa próbuje gotowaćdodajemy powidła, przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka oraz śmietanę i miksujemy . Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki. Ciasto jest delikatne, gładkie:-) Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około(...)konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków. DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które dodałam do lukru, perełek, cukrowych śnieżynek, posypki, roztopionej czekolady. Resztę bajerów zostawiam do pierników na święta :-) Jeśli chodzi o dekorację proszę o wyrozumiałość, gdyż w ogóle nie mam zdolność w tej materii. A co najgorsze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulekko kwaskowaty smak, świetnie podbijają smak świeżych owoców. Mojej babeczce dodały urody i smaku, i bardzo jestem z nich zadowolona. Oczywiście, jeśli nie macie takich pod ręką, możecie użyć cukrowych perełek albo poprzestać na czekoladzie - i tak będzie ślicznie (bo czy ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje(...)malin 1 łyżka mąki pszennej lukier: 150 g białej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Maliny obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie, żeby rozgnieść owoców. Masę przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernik ostatnio robi furorę w moim domu i wśród znajomych. Wbrew pozorom i dość długiej liście składników bardzo łatwo się go przygotowuje. Cukrowa dekoracja dodaje mu uroku, a smak całości jest naprawdę rewelacyjny. Do tego przepis przedstawiamy krok po kroku również w zdjęciach, więc zachęcamy nawet tych którzy twierdzą że nie potrafią piec, do jego przygotowania. Sernik kawowy ze złotą(...)łyżki cukru i mieszamy. Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki. Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera i ucieramy z 1/2 szklanki cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSusanny Tee. Wyszły naprawdę smakowite (C. stwierdził, że wyglądają kalorycznie jak tradycyjne pączki, ale ja tam się z nim nie zgadzam). Do pączków mimo wszystko dość im daleko, jednak cukrowa posypka nadaje im niepowtarzalnego charakteru. U mnie z domowymi powidłami śliwkowymi, ale jak ktoś ma chęć, może dać różę. Z ciekawostek - moja Babcia i Mama nigdy nie robiły pączków(...)lekko ubić jajka, wlać olej, mleko i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać łyżkę masy, na to łyżeczkę powideł. Na wierzch równomiernie rozłożyć resztę masy. Piec w 190 st. C. 25-30 minut. Przestudzić 5 minut. W tym czasie rozpuścić masło i przestudzić. Wierzch muffinek
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziecko przed słodyczami. Mam na to sposób - domowa czekolada i własne wypieki -> unikaj cukru rafinowanego, w zamian używaj zdrowszych zamienników (np. stewia, melasa z trzciny cukrowej, syrop klonowy). Moja niegdyś ulubiona czekolada firmy M**** z nadzieniem o smaku truskawkowym składa się głownie z cukru (około 53%) i tłuszczu roślinnego (około 36%). Truskawek jest tam bardzo(...)migdały rodzynki kokos żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi to wyjedzeniem całej masy przed zastygnięciem ;) Ważne jest, aby za bardzo nie podgrzać oleju, bo czekolada może się rozwarstwić. Najlepiej rozpuść olej w kąpieli wodnej. Możesz też zrobić wersję bez rozpuszczania, czekolada będzie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki, np do szaszłyków
kolorowotorcikowojednym miejscu. Poczytajcie! Może Wam się przydadzą! CO WIĘC ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE PĘKŁ NIE OPADŁ I BYŁ IDEALNY? Ps. Nie ma złotego środka, bo opadanie sernika zawdzięczamy cukrowi i nie da się całkowicie sprawić, by nie opadł, ale da się zminimalizować to opadanie. PRODUKTY Zawsze wybierajcie najlepszej jakości produkt. Ser/twaróg powinien być minimum dwukrotnie zmielony ( najlepiej 3-krotnie(...)gęstym, naturalnym jogurtem. JAJKA Na każdy kilogram sera należy przeznaczyć nie mniej niż 3 duże jajka ( najlepiej wiejskie ). Gdy są ubite – mają działanie spulchniające. Dodane w całości do masy serowej zwiążą całość i nie napowietrzą zbytnio sernika. To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku,a zarazem gwałtownie opadać. Z kolei, gdy dodajecie osobno żółtka i ubite
Ostra na Słodkodeser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych pistacji 1,5 szklanki cukru(...)płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem i olejem. Na to wykładamy połowę przygotowanej masy z orzechów. Następnie wykładamy kolejne 4 warstwy ciasta, każda wysmarowana masłem. Wykładamy pozostałą masę z orzechów i ponownie układamy 10 warstw ciasta, każde wysmarowane masłem. Musimy pamiętać żeby ciasto pokroić
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne