masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:73/90)

Domowa czekolada 161

dziecko przed słodyczami. Mam na to sposób - domowa czekolada i własne wypieki -> unikaj cukru rafinowanego, w zamian używaj zdrowszych zamienników (np. stewia, melasa z trzciny cukrowej, syrop klonowy).  Moja niegdyś ulubiona czekolada firmy M**** z nadzieniem o smaku truskawkowym składa się głownie z cukru (około 53%) i tłuszczu roślinnego (około 36%). Truskawek jest tam bardzo(...)migdały     rodzynki     kokos     żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi to wyjedzeniem całej masy przed zastygnięciem ;)  Ważne jest, aby za bardzo nie podgrzać oleju, bo  czekolada  może się rozwarstwić. Najlepiej rozpuść olej w kąpieli wodnej. Możesz też zrobić wersję bez rozpuszczania, czekolada będzie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 317

ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki, np do szaszłyków

kolorowotorcikowo
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 294

jednym miejscu. Poczytajcie! Może Wam się przydadzą! CO WIĘC ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE PĘKŁ NIE OPADŁ I BYŁ IDEALNY? Ps. Nie ma złotego środka, bo opadanie sernika zawdzięczamy cukrowi i nie da się całkowicie sprawić, by nie opadł, ale da się zminimalizować to opadanie. PRODUKTY Zawsze wybierajcie najlepszej jakości produkt. Ser/twaróg powinien być minimum dwukrotnie zmielony ( najlepiej 3-krotnie(...)gęstym, naturalnym jogurtem. JAJKA Na każdy kilogram sera należy przeznaczyć nie mniej niż 3 duże jajka ( najlepiej wiejskie ). Gdy są ubite – mają działanie spulchniające. Dodane w całości do masy serowej zwiążą całość i nie napowietrzą zbytnio sernika. To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku,a zarazem gwałtownie opadać. Z kolei, gdy dodajecie osobno żółtka i ubite

Ostra na Słodko
Baklava 288

deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych pistacji 1,5 szklanki cukru(...)płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem i olejem. Na to wykładamy połowę przygotowanej masy z orzechów. Następnie wykładamy kolejne 4 warstwy ciasta, każda wysmarowana masłem. Wykładamy pozostałą masę z orzechów i ponownie układamy 10 warstw ciasta, każde wysmarowane masłem. Musimy pamiętać żeby ciasto pokroić

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 235

macie ekspres do kawy, wiecie jak wiele fusów codziennie wyrzuca się do kosza – a to błąd! Zmielona kawa fantastycznie wpływa na cerę. Wystarczy wymieszać kilka składników, aby przygotować cukrowy peeling o intensywnym zapachu kawy. Będzie kilkukrotnie tańszy od sklepowego, a nie będzie zawierał konserwantów czy chemii. Koniecznie podarujcie go kawoszom. Obłędnie pachnie! Składniki: 0,5 szklanki fusów z kawy(...)szklanki drobnego cukru, 2 łyżki masła oraz orzechy laskowe. Na patelnię z nieprzywierającym dnem wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Masa powinna stawać się coraz gęstsza i bardziej złota. Jeśli nam się przypala, koniecznie zmniejszmy ogień. Pod koniec dodajemy masło. Krówki smaży się przez ok. 20-35 minut. Im dłużej to robimy i im bardziej

Poezja smaku
Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami 134

Przepyszna, słodka tarta z karmelizowaną w syropie cukrowym pigwą oraz karmelizowanymi, chrypiącymi orzechami włoskimi i migdałami na perfekcyjnym, cynamonowym kruchym spodzie z mąki orkiszowej. Smaczny wypiek, który prezentuje się genialnie. Składniki (na formę do tarty 12 cm x 25 cm): Kruchy spód i kratka: 300 gram mąki orkiszowej 150 gram masła 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej(...)pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny

Mango Papaja
Przepis na lody malinowe (bez maszynki) 383

rewelacyjne. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym i bitej śmietany, wszystko wymieszane ręcznie na różowy puch. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich. Jaka satysfakcja(...)gazę w lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się biała i puszysta. Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i cały czas ubijamy masę trzepaczką. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z mielonym indykiem i warzywami 154

lodówce i spiżarni. Przygotowałam ją naprędce z myślą, że wystarczy na dwa dni. O naiwności! Już pierwszego dnia została mizerna resztka. Znaczy, że chyba smakowała :) SKŁADNIKI: 1 cebula cukrowa 2-3 łyżki oleju 30 dag pieczarek 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnia cukinia puszka kukurydzy konserwowej puszka 400 g pomidorów krojonych z papryczką chili sól bazylia suszona oregano(...)doprawić pieprzem, chili lub ostrą sproszkowaną papryką. Mieszając gotować na małym ogniu do odparowania większości sosu. Formę do zapiekania posmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Masę mięsno warzywną wymieszać z odcedzonym makaronem. Na koniec dodać utarty ser, posiekany szczypior i pomidorki koktajlowe, lub pokrojone w cząstki pomidory śliwkowe. Wymieszaną masę wyłożyć do formy, całość przykryć folią

Kuchenne zapiski Edyty
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 142

Klasyczne cukrowe ciastka. Mocno maślane, wręcz mleczne w smaku. Dzięki dodatkowi wanilii i aromatowi migdałów, smakiem blisko im do marcepanu. Kruche, ale nie łamią się w palcach. Idealnie zachowują swój kształt, długo się przechowują. Perfekcyjne ciastka kruche do dekorowania lukrem Royal Icing.     Zanim zaczniecie – przeczytajcie koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa(...)dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy jedno – powietrze. A te ciastka mają być superpłaskie. Po kopiastej łyżce, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy mąkę z solą, do połączenia. I dalej, po łyżce z czubem

Karo in the Kitchen
Baton owocowy daktyle & orzechy ziemne - Raw energy (Bombus) 140

oraz na ich stronę internetową i FB !    Nazwa: Baton owocowy, raw energy, peanuts & dates. Firma: Bombus Skład: daktyle 54,9%, orzechy ziemne 45%, sól 0,1% Masa netto: 50g Wartości odżywcze: 100g/ 442 kcal, tłuszcz – 22,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,2g, węglowodany – 51,1g w tym cukry – 36,9g, białko – 12,2g, błonnik(...)zębów. Batonik jest zwarty ale nie twardy i zbity, przyjemnie rozpływa się w ustach a kawałki orzechów umilają chrupanie. Całość jest słodka ale jest to poziom idealny na zaspokojenie cukrowego głoda :D Podsumowanie: Niewątpliwie fistaszki i daktyle to bardzo dobry duet, który jest nam już bardzo dobrze znany. Jest to przekąska dla osób, które wybierają dobrze już poznane smaki

Candy Pandas
Ciastka owsiane bez cukru i tłuszczu, a mimo to delikatne i słodkie. 139

ciastka śmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach,  a tam  trzeba mieć ciastka. Zazwyczaj używa się herbatników, ale w lżejszej wersji, takie owsiane ciacha  będą bardziej odpowiednie. Pokochałam daktyle za  ich wszechstronność, zastępują cukier, a po namoczeniu  i zmiksowaniu(...)resztę płatków, mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem, rozkładamy łyżką porcje ciasta. Ja zrobiłam dość duże (1,5 łyżki) i piekłam około 30 minut. Masa jest dość gęsta, ciastka się nie rozpływają,  może tylko delikatnie się płaszczą. Jeśli ktoś zrobi mniejsze, trzeba piec krócej. Ciasteczka są słodkie, puszyste i delikatne, z tego przepisu wyszło

Dieta moja pasja
Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki 148

formy silikonowej GLAZURA: 1 szkl. cukru pudru sok z 1 limonki 1 łyżka gorącej wody kolorowe perełki - do dekoracji W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Dodać obie mąki , proszek do pieczenia i barwnik sp ożywczy , krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć(...)Babkę najlepiej ustawić na kratce, z talerzem pod spodem, aby nadmiar glazury miał gdzie spływać. U mnie to co zostało, wykorzystałam do polukrowania kr uchych ciasteczek. Wierzch udekorować perełkami cukrowymi lub ulubion ą posypką

Grunt to przepis!
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 141

litra kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden z lepszych, jakie jadłam. Sekret tkwi... W bananie!  Sorbet przygotowałam oczywiście na syropie cukrowym. Jeżyny lekko podgotowałam, przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Dodałam jednego zmiksowanego blenderem banana. Odrobin kardamonu nadaje sorbetowi wyjątkowości. I to wszystko. A efekt jest obłędny! Banan nadaje sorbetowi(...)pokrył wszystkie jeżyny. Zdjąć z palnika, przestudzić. Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Ostudzić całkowicie. Banana zmiksować blenderem, wymieszać z jeżynami i likierem. Masę schłodzić do temperatury lodówkowej. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pojemniczka na lody, zamrozić. Smacznego! Pisałam już, że za tydzień jadę do Kopenhagi. Pociąg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody owocowe bez maszynki 344

wyglądają. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm(...)ziarenek. W lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się sztywna. Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i całe maliny mieszamy za pomocą łyżki silikonowej tworząc malinowe smugi. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję