masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:74/90)

Pierniki - smak świąt 117

rondelku margarynę, dodajemy cukier i miód. Cukier musi się rozpuścić w płynie. Studzimy masę i przelewamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie(...)lukier idealny na piernikową choinkę!   Gotowe pierniczki prezentują się o tak:      A teraz czas na zdobienie. Przygotowany lukier biały, lukier zielony, pisaki lukrowe i mnóstwo cukrowych posypek - zielone, różowe, wielokolorowe... Do tego białe gwiazdki i złote perełki. A pierniczki gotowe i rozłożone na blacie.         A tutaj moja duma - piernikowa choinka! Różnej wielkości

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 162

mielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.  Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona  powinna pozostać w naczyniu. Teraz do sztywnej piany delikatnie dodajemy 150 g drobniutkich orzechów i ostrożnie mieszamy najlepiej szpatułką. Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy(...)się go do galaretek, ale okazało się, że nie zaszkodził kremowi. Kiedy ananas jest za mało słodki i zbyt twardy można go w kawałkach 4 minuty zagotować w syropie cukrowym na bardzo małym ogniu, potem odsączyć na sicie. Natomiast dojrzały ananas wybieramy w ten sposób, że powinien mieć brązowe łuski, powinien pachnieć lekko słodkawo, ale ani trochę alkoholowo - jeśli wyczuwa

I tu będę miała takie te
SŁODKI ERYK - ZAMIENNIK CUKRU 155

kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Czym jest erytrytol i czy faktycznie jest bezpieczny? Kilka słów o erytrytolu... Erytrytol jest poliolem czyli alkoholem polihydroksylowym (cukrowym). Oznaczony jest symbolem E968. Należy do tej samej rodziny substancji słodzących co ksylitol, sorbitol czy mannitol. Naturalnie występuje w przyrodzie, między innymi w pyłkach kwiatów, owocach: gruszkach, winogronach, melonach oraz niektórych(...)dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego i jest wydalany w formie niezmienionej wraz z moczem - czyli praktycznie nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczenia (dawka do 0,5 g/ kg masy ciała jednorazowo) - to go wyróżnia od innych słodzików z tej samej grupy tj. ksylitolu, mannitolu i sorbitolu, które spożywane w tej samej ilości mogą powodować biegunki wykazuje działanie antyoksydacyjne czyli

Kuchnia MagdaLeny
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 161

śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy do smaku.  Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną(...)wiórki. Cały tort pokrywamy ubitą śmietaną. Obsypujemy po bokach czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozkładamy owoce wedle uznania i umieszczamy napis. My do jego wykonania użyliśmy kupnych pisaków cukrowych. Tort smakował wszystkim. Wyszedł pyszny. Nie za słodki. Wilgotny. Piękny. Delikatny śmietanowy krem doskonale skomponował się z lekko kwaskowymi malinami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. A dla jubilata i jego najważniejszych

Kuchnia po mojemu
Mazurek migdałowy z bezą 185

kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast(...)tarce i zmiksuj z żółtkami, mąką, skórką z limonki i proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno! Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Wyjmij podpieczone ciasto i posmaruj masą marcepanową. Napełnij rękaw cukierniczy z dowolnie wybraną tylką ubitą pianą i wyciśnij na masę migdałową. Posyp pistacjami i wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180ºC. Piecz przez 30 minut. Upieczony

codojedzenia
Walentynkowa Żyrafa 155

ubijania piany, zmniejszyć obroty miksera, dodać wodę i olej, krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę i proszek, delikatnie wymieszać szpatułką żeby masa nie siadła. Z masy odłożyć 1/4 szklanki ciasta, przełożyć do rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Do reszty ciasta dodać barwnik, delikatnie wymieszać. Rękawem cukierniczym wyciskać na blaszce serduszka. Ilość, wielkość i ułożenie wedle(...)wrzątku, wtedy galaretki wyskakiwały foremki 2) można galaretkę wlać do cienkiego długiego naczynia/kilku naczyń (szklanki, butelki po małej wodzie mineralnej) i wycinać foremką do wycinania ciastek/pierniczków/masy cukrowej w kształcie serca (tylko uwaga średnica szklanki musi być równa lub większa od średnicy foremki). foremka-serce 3) można też galaretkę wlać do pojemnika w kształcie prostopadłościanu, wyłożonego folią spożywczą (zalać

moj przepis na
Sękacz domowy 166

Zygmunta Augusta, na który zjechało do Krakowa wiele koronowanych głów." Od tamtej pory zaczęła się wieloletnia kariera sękacza w Polsce. Jego pojawienie się na wystawach warszawskich cukierni w otoczce cukrowych kwiatów oznaczało zbliżającą się Wielkanoc. Tradycja ta została przerwana przez II wojnę światową, jednak na Suwalszczyźnie sękacz jest specjalnością do dziś. Sękacz domowy Sękacz jest na pewno ciastem niezwykłym. Prawdziwy(...)grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Za każdym razem poczekać, aż poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Dodać rum, ekstrakt waniliowy, migdały. Mieszając przesiać do ciasta obie mąki. Białka ubić

Pełny talerz
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 211

Witam w kolejnej odsłonie CZEKOLADOWEJ NIEDZIELI ! Po pierwsze - bardzo się cieszę, że wszyscy tak entuzjastycznie przyjęli tę propozycję oraz, że podobał Wam się filmik! Dzisiaj mam

chili & sugar
ALFA AKTIV - skoncentrowana dawka witamin i składników mineralnych :) 140

ARONIA - nie wchłania żadnych toksyn i samoistnie jest odporna na szkodniki. Odznacza się ogromną ilością polifenoli (zarówno flawonoidów, jak i kwasów fenolowych), które stanowią 60% mg/g jej suchej masy oraz witamin (kwas foliowy, kwas askorbinowy, witamina B2). W swoim składzie zawiera wiele barwników antocyjanowych, a 93% z nich stanowią dwa związki: cyjanidyno-3-galaktozyd i cyjanidyno-3-arabinozyd. Jest(...)przy cukrzycy typu II. Dzięki unikatowej technologii syntezowania naturalnego kwasu bursztynowego jego przyswajalność wzrosła z 15 % do 90%. W 20ml Alfa Aktiv znajduje się około 10mg tego kwasu. BURAK CUKROWY - pozyskiwany z niego w 100% syrop glukozowo-fruktozowy nie przejawia negatywnych właściwości jak typowy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskany z kukurydzy i pszenicy. Nadaje on preparatowi dużo łagodniejszy i słodszy smak

Zdrowie na języku :P
Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową 962

połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać przyprawy i wymieszać. 3. Do przestygniętej masy z miodem dodać jajka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy(...)polewą polać dokładnie cały piernik. Odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i piernik przełożyć na paterę. Wierzch posypać odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku lub posypać posypką cukrową (dowolnie udekorować). Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Około godziny przed podaniem postawić go w temperaturze pokojowej. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Marshmallow - domowe pianki 124

Marshmallow - domowe pianki Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak proste w przygotowaniu  są takie pianki i wystarczą dosłownie 3 składniki! Jedyny minus trochę

My sweet a life
Domowa słodziutka chałwa 145

Sezam zawiera dużo witamin i cennych minerałów, np tiaminę (witaminę B1) lub też żelazo w dużych ilościach. Generalnie wpływa korzystnie na nasz organizm, wykazuje działanie antynowotworowe

Justa próbuje gotować
Lukier Królewski 246

Niedługo Wielkanoc, będziemy piec i lukrować babki i ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w

Blondynka Gotuje
Drożdżowy rwaniec 243

Wyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać ze sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych(...)pozostałe składniki, na koniec wlewając mleko z masłem i wyrabiamy. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dosypujemy do niego mąkę (przesianą), cukry, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Staramy się nie podsypywać zbyt wiele dodatkowej mąki, gdyż ciasto może wyjść zbyt twarde. Jeśli po wyrobieniu będzie trochę lepiło się do rąk, wystarczy na koniec oprószyć je delikatnie mąką

MyCookBook.pl
Słodkie zajączki z płatków śniadaniowych 188

Płatki śniadaniowe tylko z mlekiem ? Jak bardzo można się pomylić... Dzisiejszy przepis jest dla wielkich łasuchów na drugie śniadanie ! Mega słodkie zajączki czyli bardzo proste muffinki

Justa próbuje gotować

Proponowane wyszukiwania