macie ekspres do kawy, wiecie jak wiele fusów codziennie wyrzuca się do kosza – a to błąd! Zmielona kawa fantastycznie wpływa na cerę. Wystarczy wymieszać kilka składników, aby przygotować cukrowy peeling o intensywnym zapachu kawy. Będzie kilkukrotnie tańszy od sklepowego, a nie będzie zawierał konserwantów czy chemii. Koniecznie podarujcie go kawoszom. Obłędnie pachnie! Składniki: 0,5 szklanki fusów z kawy(...)szklanki drobnego cukru, 2 łyżki masła oraz orzechy laskowe. Na patelnię z nieprzywierającym dnem wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Masa powinna stawać się coraz gęstsza i bardziej złota. Jeśli nam się przypala, koniecznie zmniejszmy ogień. Pod koniec dodajemy masło. Krówki smaży się przez ok. 20-35 minut. Im dłużej to robimy i im bardziej
Poezja smakuPrzepyszna, słodka tarta z karmelizowaną w syropie cukrowym pigwą oraz karmelizowanymi, chrypiącymi orzechami włoskimi i migdałami na perfekcyjnym, cynamonowym kruchym spodzie z mąki orkiszowej. Smaczny wypiek, który prezentuje się genialnie. Składniki (na formę do tarty 12 cm x 25 cm): Kruchy spód i kratka: 300 gram mąki orkiszowej 150 gram masła 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej(...)pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny
Mango Papajarewelacyjne. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym i bitej śmietany, wszystko wymieszane ręcznie na różowy puch. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich. Jaka satysfakcja(...)gazę w lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się biała i puszysta. Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i cały czas ubijamy masę trzepaczką. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodówce i spiżarni. Przygotowałam ją naprędce z myślą, że wystarczy na dwa dni. O naiwności! Już pierwszego dnia została mizerna resztka. Znaczy, że chyba smakowała :) SKŁADNIKI: 1 cebula cukrowa 2-3 łyżki oleju 30 dag pieczarek 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnia cukinia puszka kukurydzy konserwowej puszka 400 g pomidorów krojonych z papryczką chili sól bazylia suszona oregano(...)doprawić pieprzem, chili lub ostrą sproszkowaną papryką. Mieszając gotować na małym ogniu do odparowania większości sosu. Formę do zapiekania posmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Masę mięsno warzywną wymieszać z odcedzonym makaronem. Na koniec dodać utarty ser, posiekany szczypior i pomidorki koktajlowe, lub pokrojone w cząstki pomidory śliwkowe. Wymieszaną masę wyłożyć do formy, całość przykryć folią
Kuchenne zapiski EdytyKlasyczne cukrowe ciastka. Mocno maślane, wręcz mleczne w smaku. Dzięki dodatkowi wanilii i aromatowi migdałów, smakiem blisko im do marcepanu. Kruche, ale nie łamią się w palcach. Idealnie zachowują swój kształt, długo się przechowują. Perfekcyjne ciastka kruche do dekorowania lukrem Royal Icing. Zanim zaczniecie – przeczytajcie koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa(...)dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy jedno – powietrze. A te ciastka mają być superpłaskie. Po kopiastej łyżce, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy mąkę z solą, do połączenia. I dalej, po łyżce z czubem
Karo in the Kitchenoraz na ich stronę internetową i FB ! Nazwa: Baton owocowy, raw energy, peanuts & dates. Firma: Bombus Skład: daktyle 54,9%, orzechy ziemne 45%, sól 0,1% Masa netto: 50g Wartości odżywcze: 100g/ 442 kcal, tłuszcz – 22,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,2g, węglowodany – 51,1g w tym cukry – 36,9g, białko – 12,2g, błonnik(...)zębów. Batonik jest zwarty ale nie twardy i zbity, przyjemnie rozpływa się w ustach a kawałki orzechów umilają chrupanie. Całość jest słodka ale jest to poziom idealny na zaspokojenie cukrowego głoda :D Podsumowanie: Niewątpliwie fistaszki i daktyle to bardzo dobry duet, który jest nam już bardzo dobrze znany. Jest to przekąska dla osób, które wybierają dobrze już poznane smaki
Candy Pandasciastka śmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach, a tam trzeba mieć ciastka. Zazwyczaj używa się herbatników, ale w lżejszej wersji, takie owsiane ciacha będą bardziej odpowiednie. Pokochałam daktyle za ich wszechstronność, zastępują cukier, a po namoczeniu i zmiksowaniu(...)resztę płatków, mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem, rozkładamy łyżką porcje ciasta. Ja zrobiłam dość duże (1,5 łyżki) i piekłam około 30 minut. Masa jest dość gęsta, ciastka się nie rozpływają, może tylko delikatnie się płaszczą. Jeśli ktoś zrobi mniejsze, trzeba piec krócej. Ciasteczka są słodkie, puszyste i delikatne, z tego przepisu wyszło
Dieta moja pasjaformy silikonowej GLAZURA: 1 szkl. cukru pudru sok z 1 limonki 1 łyżka gorącej wody kolorowe perełki - do dekoracji W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Dodać obie mąki , proszek do pieczenia i barwnik sp ożywczy , krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć(...)Babkę najlepiej ustawić na kratce, z talerzem pod spodem, aby nadmiar glazury miał gdzie spływać. U mnie to co zostało, wykorzystałam do polukrowania kr uchych ciasteczek. Wierzch udekorować perełkami cukrowymi lub ulubion ą posypką
Grunt to przepis!litra kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden z lepszych, jakie jadłam. Sekret tkwi... W bananie! Sorbet przygotowałam oczywiście na syropie cukrowym. Jeżyny lekko podgotowałam, przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Dodałam jednego zmiksowanego blenderem banana. Odrobin kardamonu nadaje sorbetowi wyjątkowości. I to wszystko. A efekt jest obłędny! Banan nadaje sorbetowi(...)pokrył wszystkie jeżyny. Zdjąć z palnika, przestudzić. Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Ostudzić całkowicie. Banana zmiksować blenderem, wymieszać z jeżynami i likierem. Masę schłodzić do temperatury lodówkowej. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pojemniczka na lody, zamrozić. Smacznego! Pisałam już, że za tydzień jadę do Kopenhagi. Pociąg
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyglądają. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm(...)ziarenek. W lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się sztywna. Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i całe maliny mieszamy za pomocą łyżki silikonowej tworząc malinowe smugi. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrondelku margarynę, dodajemy cukier i miód. Cukier musi się rozpuścić w płynie. Studzimy masę i przelewamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie(...)lukier idealny na piernikową choinkę! Gotowe pierniczki prezentują się o tak: A teraz czas na zdobienie. Przygotowany lukier biały, lukier zielony, pisaki lukrowe i mnóstwo cukrowych posypek - zielone, różowe, wielokolorowe... Do tego białe gwiazdki i złote perełki. A pierniczki gotowe i rozłożone na blacie. A tutaj moja duma - piernikowa choinka! Różnej wielkości
dobra gospodyni dom wesołym czynimielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona powinna pozostać w naczyniu. Teraz do sztywnej piany delikatnie dodajemy 150 g drobniutkich orzechów i ostrożnie mieszamy najlepiej szpatułką. Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy(...)się go do galaretek, ale okazało się, że nie zaszkodził kremowi. Kiedy ananas jest za mało słodki i zbyt twardy można go w kawałkach 4 minuty zagotować w syropie cukrowym na bardzo małym ogniu, potem odsączyć na sicie. Natomiast dojrzały ananas wybieramy w ten sposób, że powinien mieć brązowe łuski, powinien pachnieć lekko słodkawo, ale ani trochę alkoholowo - jeśli wyczuwa
I tu będę miała takie tekuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Czym jest erytrytol i czy faktycznie jest bezpieczny? Kilka słów o erytrytolu... Erytrytol jest poliolem czyli alkoholem polihydroksylowym (cukrowym). Oznaczony jest symbolem E968. Należy do tej samej rodziny substancji słodzących co ksylitol, sorbitol czy mannitol. Naturalnie występuje w przyrodzie, między innymi w pyłkach kwiatów, owocach: gruszkach, winogronach, melonach oraz niektórych(...)dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego i jest wydalany w formie niezmienionej wraz z moczem - czyli praktycznie nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczenia (dawka do 0,5 g/ kg masy ciała jednorazowo) - to go wyróżnia od innych słodzików z tej samej grupy tj. ksylitolu, mannitolu i sorbitolu, które spożywane w tej samej ilości mogą powodować biegunki wykazuje działanie antyoksydacyjne czyli
Kuchnia MagdaLenyśmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy do smaku. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną(...)wiórki. Cały tort pokrywamy ubitą śmietaną. Obsypujemy po bokach czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozkładamy owoce wedle uznania i umieszczamy napis. My do jego wykonania użyliśmy kupnych pisaków cukrowych. Tort smakował wszystkim. Wyszedł pyszny. Nie za słodki. Wilgotny. Piękny. Delikatny śmietanowy krem doskonale skomponował się z lekko kwaskowymi malinami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. A dla jubilata i jego najważniejszych
Kuchnia po mojemu