masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:65/90)

Ciasteczka cytrynowe 170

Najsmaczniejsze, najprostsze ciasteczka cytrynowe jakie warto upiec. Miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrową posypką i cytrynowym smakiem. Zapach cytryny rozniesie się po całej kuchni nadając jesienny, aromatyczny zapach. Znikną zanim się obejrzycie ;) Składniki: świeżo otarta skórka z 2 cytryn 150 g masła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 250 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)Dodatkowo: kilka łyżek cukru do obtoczenia ciastek  Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórkę z 2 cytryn, ekstrakt cytrynowy i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia

Słodka Strefa
Babka z kajmakiem 216

się połączy na jednolitą masę. Żółtka oddzielone od białek utrzeć do białości razem z cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić(...)Przygotować polewę podgrzewając kajmak z kremówką. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z kremem , Dla dzieci Tagged: czekolada , kajmak , polewa

https:KKuchniaMniam
Babka bzowo-jagodowa 144

tego liofilizowane jagody, które podkręcają owocowy smak. Babka jest delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję, że zrobi odpowiednie wrażenie. Jeśli nie macie suszonych kwiatów bzu, udekorujcie ją cukrowymi jajeczkami - będzie jeszcze bardziej świątecznie! Babka jagodowo-bzowa na cydrze Składniki: (na 2,5 l formę do babki z kominem) 4 jajka 200 g cukru 510 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)amerykańskich lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 1 łyżka liofilizowanych jagód 1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. 1 łyżkę mąki wymieszać z jagodami. Pozostałą przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami, na zmianę z cydrem, dodawać do masy jajecznej. Na końcu dodać obtoczone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik przekładany 170

cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać miód oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao. Partiami wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Powoli dodać do ciasta i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy(...)patyczka). Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z formy, przekroić wzdłuż na pół i posmarować marmoladą lub konfiturą. Piernik oblać polewą czekoladową i przyozdobić bakaliami (ja dałam skórkę pomarańczową i cukrowe gwiazdki

My simple kitchen
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 148

wyciskamy nogi i na środku robimy kółko w kształcie brzuszka, wyrabiamy  całą czarna masę. Następnie przecinamy róg białego woreczka i robimy  oczy, tak samo postępujemy z czerwoną masą i tworzymy pyszczki. 4. Starajmy się zrobić krótkie nogi, żeby przy odlepianiu nie odleciały. Pająki na foli zostawiamy na całą noc, nie ruszamy, aby ich nie pokruszyć. Im lepiej wyschną(...)przygotowana posypka może być przechowywana przez kilka miesięcy.  Przepis bierze udział w konkursie , ,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dzieci,, http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Posypki cukrowej nie należy używać do wilgotnych ciast, gdyż pająki mogą podsiąknąć i się rozpuścić

Apetyczna babeczka
Murzynek z serem 161

stopniowo miękkie masło, a następnie zmielony ser. Wmiksowujemy budyń (proszek). Wyłączamy mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier(...)mąkę. Jedne kawałki mają więcej murzynka – inne więcej sera. W tym cieście każdy znajduje coś dla siebie Ciasto można podać z samą polewą lub udekorować wiórkami, bakaliami czy cukrowymi posypkami Na facebookowym profilu mąki Basi właśnie wystartował świąteczny konkurs – wystarczy podzielić się świątecznym, rodzinnym przepisem wraz ze zdjęciem, aby móc wygrać mikser kuchenny lub wałki dekoracyjne, które będą

Poezja smaku
Popękane czekoladowe ciasteczka-przepyszne :-) 215

miski (najlepiej metalowej) i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.  Studzimy. Następnie jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ją do czekolady z masłem. Mieszamy. Następnie Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.  Mieszamy do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy na 40 minut do zamrażarki i potem na 1 godzinę do lodówki(...)około 12 minut w temperaturze 170 stopni.  Po wyjęciu z piekarnika trochę stwardnieją. I gotowe :-) Ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach, pięknie wyglądają i są przepyszne :-) Są pokryte cukrową skorupką,  a ich środek jest mięciutki i mega czekoladowy :-)  Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zielona babka wielkanocna 187

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać i powoli wsypywać do masy, dolać mleko oraz syrop orzechowy i cały czas ucierać masę mikserem.  Wmiksować awokado do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać i piec około 70 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pieczemy ciasto w kilku foremkach należy odpowiednio skrócić czas pieczenia(...)wystudzenia. Sok z limonki, cukier puder i 2-3 kropelki barwnika spożywczego ucierać w szklance, aż do uzyskania lukru o gęstej konsystencji.  Udekorować ciasto ulubionymi bakaliami, czekoladowymi lub cukrowymi ozdobami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Piernik Benedykta 162

masła 1 łyżeczka sody (dałam dwie płaskie łyżeczki) 1 przyprawa do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody bakalie Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać. Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić(...)ciasto. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Piec do tzw suchego patyczka. 100 g czekolady mlecznej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzony piernik. Posypać posypką cukrową. piernik Benedykta

O kuchni z uczuciem
Pączki wiedeńskie 168

soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wrzącej wody kolorowa posypka cukrowa - niekoniecznie Wykonanie: Mąkę przesiałam do miseczki. W rondlu zagotowałam wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą jednym ruchem wsypałam przesianą mąkę. Odstawiłam z palnika i wymieszałam dokładnie, aby rozetrzeć(...)Odstawiłam je do przestudzenia. Kiedy było zaledwie letnie, zaczęłam je miksować wbijając kolejno jajka, przy czy następne jajko dodawałam dopiero wtedy, kiedy poprzednie całkowicie się wchłonęło. Gotową masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką duża gwiazdka. Poprzednio miałam dużo mniejszą tylkę i wyszły mi cienkie obrączki, które w środku były bardziej wysmażone, ale mimo to smakowały doskonale. W głębokiej patelni

Kuchenne zapiski Edyty
Śliwki w czekoladzie z nutą marcepanu 152

słodkiej możliwości a sposób dyktuję w całości za pomysłodawcą z tego bloga   ja nie moczyłam marcepanu tylko śliwki suszone. SKŁADNIKI: - kilkanaście miękkich, suszonych śliwek, - ok. 60-80 g masy marcepanowej (pisałam o tym tu klik ) -  1/4 szklanki rumu,  - 100 g dobrej jakości czekolady deserowej, - 1 łyżka masła, - 1/4 szklanki cukru,  - 1/4 szklanki wody   - śliwki namoczyłam(...)powstanie gęstniejący syrop. - czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać aż będzie gładka i lśniąca. - każdą śliwkę nadziać kostką  marcepanu, po czym zanurzyć w lekko ostudzonym cukrowym syropie (najlepiej pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków). Odłożyć na kawałek pergaminu do czasu, aż syrop zastygnie. Następnie śliwki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na kratce do zastygnięcia. Tak przygotowane

Basia w kuchni
Muffinki cytrynowo-makowe 204

smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę uroczy. Eksperyment uważam za udany. Zapraszam na przepis. Muffinki cytrynowo-makowe z lemon curd i czekoladowym ganache(...)likieru cytrynowego (opcjonalnie) Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści. Drobno pokruszoną czekoladę zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy do momentu, gdy masa stanie się gładka i błyszcząca. Dodajemy alkohol i jeszcze raz mieszamy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Do lemon curd: 3 żółtka 5 łyżek soku z cytryny 1 niepełna szklanka cukru

Ratunku obiad
Słodkie kanapeczki i kawa z żółtkiem 176

sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już na kilku blogach i odkąd ją zobaczyłam wiedziałam, że prędzej(...)kubek. Mission completed. Kawa z żółtkiem (źródło - klik ): 1 porcja 150 ml gorącej kawy 1 żółtko 1 łyżeczka cukru pudru Zaparzyć kawę. Żółtko z cukrem pudrem ubić na puszystą masę i wlać na wierzch kawy. Ja swoją posypałam dodatkowo cynamonem

My simple kitchen
Shots from USA: DC & NYC 163

szczytu Empire State Building lub Top of the Rock. No i oczywiście Times Square, czyli słynne miejsce z filmów czy plakatów. Tłum ludzi, wysokie budynki pokryte reklamami i masa żółtych taksówek, tak bym to opisała. Miejsce niezbyt ładne, ale na pewno warte zobaczenia. Jednym z ładniejszych miejsc jest Central Park. W środku ogromnego miasta, pokrytego drapaczami chmur, znalazło się miejsce(...)East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się jak na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Po Nowym Jorku udaliśmy się na wycieczkę na Wodospad Niagara

Zgrabne Gotowanie
Wielkanocne babeczki 231

łyżka mleka 12 malin  Do dekoracji: 200 g masła 2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki mleka esencja waniliowa - ok. 1 łyżeczka płatki czekoladowe jajeczka z czekolady w cukrowej skorupce Przygotowanie: Masło roztopić w rondelku na wolnym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią.   Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszystą masę. Nakładać sporą ilość kremu na każdą babeczkę. Z wiórków lub płatków czekoladowych usypać gniazdka. Ułożyć w nich kolorowe, czekoladowe jajeczka

Kulinarne Inspiracje
Krem z zielonego groszku 184

ratuje się mrożonym. Dziś mam dla was coś fajnego i letniego, a my pojedziemy nad morze we wrześniu. Krem z zielonego groszku z gotowanym kurczakiem Potrzebujemy: 1 kg groszku cukrowego (może być mrożony poza sezonem) 1,5 dobrego bulionu drobiowego lub warzywnego ząbek czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki twarogu półtłustego podwójną pierś z kurczaka 10 sztuk suszonych pomidorów(...)więc nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy mu 5 minut. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Krem można przetrzeć przez sito, żeby uzyskać idealnie gładką masę, ale są wakacje, kto by się bawił. Z kawałkami groszku też smakuje świetnie. Do kremu podajemy roladkę z kurczaka, którą robi się bardzo szybko. Pierś z kurczaka pozbawiamy chrząstek, ewentualnych

ladykitchen
Rurki z kremem z białek 168

Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika) 9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek. Masa z białek   do rurek 3 białka  200 g cukru 125 ml wody sok z połowy małej cytryny lub syrop malinowy Przygotowanie kremu z białek : Ze 125 ml wody(...)gorzki Ubijamy białka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania