masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:70/90)

Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 161

pianę, pod koniec dodając resztę cukru. Białka dodawać do masy czekoladowej w 3 turach, delikatnie mieszając.  Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszać z czekoladową masą tak, aby nie było białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta(...)można go dodać już na samym początku ). Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować wierzch tortu. Boki tortu można dowolnie udekorować, np. posypać kakao ( u mnie cukrowa posypka w kształcie serduszek ), lub pozostawić tylko posmarowane kremem. Tort wstawić na  kilka godzin do lodów ki .   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Świąteczne kruche ciasteczka 202

szaszłyków Składniki na lukier Masło kroimy na małe kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około(...)lukrze (można ściągnąć nadmiar nożem lub zaczekać aż sam skapnie). Można też przełożyć lukier do woreczka strunowego i nakładać na ciasteczka. Na jeszcze wilgotny lukier przyczepiamy ozdoby: koraliki, czekoladki, cukrowe perełki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 200

stopni Celsjusza. W dużej misce dokładnie łączymy rózgą olej i jajo, a następnie dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone.  Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię(...)niestety w piekarniku bez termoobiegu ciasto tak bardzo nie zarumieni się na górze, ale jeśli ktoś posiada termoobieg po upieczeniu wierzch ciasta będzie naprawdę zachwycająco brązowy i chrupiący od cukrowej skorupki). * w innej wersji ciasto posypałyśmy prażonymi płatkami z migdałów i odrobiną brązowego cukru (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Symfonia Smaków
Pierniki świąteczne 261

mleka) lukier 1 białko sok z pomarańczy ok. 2 szkl cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam(...)puder. 9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący. 10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. 11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , dla dzieci , kakao , lukier , miód , piernik , przyprawa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik z brzoskwiniami 194

oraz na końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek, którą łączymy z masą serową silikonową łyżką. Przekładamy masę serową do formy wyłożonej ciastem oraz brzoskwiniami, blachę wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik ok. 45-50 minut w temp. 185 stopni C. Gdy ciasto będzie upieczone, wierzch sernika powinien(...)napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, wtedy zdejmujemy rondelek z ognia. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy kakao , szybko mieszamy, a następnie wylewamy ją na przestudzony sernik i posypujemy kolorową posypką cukrową, oraz dekorujemy paskami brzoskwini. Zaletą tej polewy jest to, że jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. To najlepszy sernik z brzoskwiniami , polecam!     The post Sernik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 278

spożycia, ale również i do wykonania Dzień Kobiet już za kilka dni. Z tej okazji, Drogie Panie , warto własnoręcznie sprawić sobie prezent w postaci ulubionej słodkości. A gdy taka cukrowa przyjemność wykonana zostanie rękami kulinarnie sprawnego, osobistego mężczyzny - to już w ogóle będzie spełnienie tego Babskiego Święta! ;)  Dlatego właśnie w fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę , pieczemy wspólnie(...)ilość zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać kilka kropel aromatu śmietankowego DODATKOWO: słodkie cukierki - do posypania z wierzchu W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy

Grunt to przepis!
Świąteczne babeczki z choinką 208

łyżki posiekanych orzechów włoskich Czekoladę rozpuścić razem z masłem na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Jaja ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, wmieszać orzechy. Na koniec połączyć z czekoladą. Formę do muffinek wyłożyć małymi papilotkami. Ciasto rozłożyć do dołków do ¾ wysokości. Babeczki piec ok. 25 minut(...)odstępach do zastygnięcia na papier do pieczenia. Następnie rozpuścić zieloną (lub białą) czekoladę, przełożyć do rękawa lub woreczka i wyciskać na paluszki nitki czekoladowe na kształt choinek. Posypać cukrowymi dekoracjami, odłożyć do zastygnięcia. Wystudzone babeczki, posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Na środku wbić czekoladową choinkę. Żeby choinki nie połamały się podczas mocowania na babeczce, dobrze jest zrobić otwór wcześniej

Pełny talerz
DIY: Pasta cukrowa 214

Każdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty?  Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek o średnicy 15 cm i tam trzymam pastę) w takiej specjalnej "konstrukcji" poniżej

Pora na pora
DIY: Pasta cukrowa 214

Każdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty?  Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek o średnicy 15 cm i tam trzymam pastę) w takiej specjalnej "konstrukcji" poniżej

Pora na pora
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 227

Masę przestudzić i do jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną. Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami oraz przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)sprawi, że pierniczki będą twarde. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka , Dla dzieci , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , dżem

https:KKuchniaMniam
Pozwól sobie na chwilę rozkoszy w Walentynki – muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami i PDF z przepisami na W 167

śmietaną i truskawkami? Wykonanie Wlej do garnka mleko, dorzuć czekoladę wcześniej połamaną na kosteczki, wsyp kakao i kawę. Podgrzej wszystko mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się składników. Pozwól czekoladowej masie wystygnąć. W misie wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ziarna z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki(...)duże jajka 1 pełna szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru połowa szklanki oleju rzepakowego ½ łyżeczki ziaren wanilii Do dekoracji: bita śmietana truskawki, cukrowe serduszka lub inne urocze dodatki   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 203

sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę, tak aby nie było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce(...)przestygnięcie, po tym czasie lekko twardnieją.  Cukier pudre wymieszać z sokiem z cytrusów, tak aby otrzymać dość gesty półpłynny lukier. Wystudzone ciasteczka oblewamy lukrem, dodatkowo można je ozdobić cukrowymi ozdobami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Bazyliowy creme brulee. Z truskawkami 147

innym deserze. Efekt? Czysty obłęd! Miękkie truskawki w słodkim syropie z lekką nutą bzu pod rozpływającym się na języku, wyraźnie bazyliowym kremem. I, oczywiście, pękająca pod naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej nie napiszę, tego po prostu trzeba spróbować. Bazyliowy creme brulee z truskawkami Składniki: (na 7-8 porcji) 375 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka(...)syrop. Gotować, aż truskawki będą miękkie, a syrop mocno zgęstnieje - około 10 minut. Truskawki równomiernie rozłożyć do kokilek, zalać pozostałm syropem. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie ponownie zagotować śmietankę, odcedzić, powoli wlać do żółtek, cały czas mieszając. Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje. Nie gotować! Zdjąć z palnika, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 97

mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej(...)Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C  i piec 7 minut. Gdy ciastka ostygną dekorujemy  pisakami cukrowymi

noteskulinarnyfiga
Jagielnik truskawkowy (bez pieczenia) 180

dodać go tyle, ile komuś pasuje. Składniki (na tortownicę 26 cm): 1 kg truskawek 250 ml kaszy jaglanej 120 ml + 5 łyżek cukru białego marki Polski Cukier (Krajowej Spółki Cukrowej) 4 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18 %) 3 + 2 łyżeczki żelatyny Truskawki wypłukać i pozbawić szypułek. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Zalać kaszę podwójną ilością wodą(...)malaksera lub blendera kielichowego. Dodać do niej 150 ml gorącej pulpy truskawkowej, 120 ml (lub więcej, według uznania) cukru, 3 łyżeczki żelatyny i śmietanę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Masę jaglano-truskawkową przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić równomiernie i wyrównać powierzchnię. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Resztę ciepłych truskawek wymieszać z 5 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami żelatyny. Mieszać tak długo

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 197

Sezon dyniowy powoli się kończy, jednak ja w końcu zabrałam się i zrobiłam Sernik dyniowy. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com i troszkę go zmodyfikowałam do swoich "bez cukrowych" potrzeb.  Tak tak... nie ma tu ani trochę dodanego cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z białej czekolady). To dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik wyszedł(...)masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Herbatniki dokładnie rozgniatamy na pył w misce i wlewamy rozpuszczone w rondelku masełko (zacznijmy od 150 g masła, gdy masa będzie sucha dolejemy resztę). Dokładnie mieszamy. Dodajemy cynamon i imbir. Herbatniki powinny być całe w masełku i nie powinny mieć suchych miejsc. Jeśli takowe są musimy rozpuścić jeszcze trochę masła. UWAGA! Trzeba też

Jedzeniomania

Proponowane wyszukiwania