wszystkie składniki (z cukinią włącznie) zmiksowałam. Konsystencją przypominało mi babkę, którą jadłam za dawnych lat. Na szczęście skład cukiniolady o wiele zdrowszy w przeciwieństwie do starej cukrowej babki! :) Obie wersje smaczne. Ta z olejem kokosowym bardzo aromatyczna i chyba bardziej Lilce przypadła do smaku. Wcinała jeden kawałek za drugim. Przepis na ciasto z cukinią Składniki 2 szklanki startej(...)syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. ciasto czekoladowe z cukinią Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzabrałam się za pieczenie. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu; taki klasyczny ucieraniec. Dzięki dodatkowi maślanki jest cudownie mięciutki i wilgotny, dłużej też zachowuje świeżość. Słodka cukrowa skorupka świetnie smakuje w połączeniu z mięciutkim ciastem i kwaśnym rabarbarem. Już pierwszego wieczoru zniknęła połowa, polecam więc gorąco. Budyniu można użyć waniliowego lub śmietankowego; ten o smaku toffi nadaje(...)maślanki dodatkowo: 375 g rabarbaru 55 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z budyniowym proszkiem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepatrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry(...)łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek i raz jeszcze zgniatamy na jednolitą masę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturepowinna osiągnąć około 70 stopni. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt. Następnie masę wyłożyć do wafelków za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Włożyć je do lodówki na czas przygotowania czekolady. Składniki na polewę czekoladową: 100g gorzkiej lub deserowej czekolady(...)przygotowanej szklanki). Tak samo postąpić z resztą lodów. Schłodzić. Gdy na wafelku są prześwity możecie je zanurzyć ponownie, gdy nie to po zanurzeniu w czekoladzie posypać kolorową cukrową posypką dla ozdoby (można pominąć). Wg Doroty z bloga Moje wypieki lody można przechowywać w lodówce do 3 dni. Moje nigdy nie dotrwały tego czasu :) Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSzybkie. Niezbyt słodkie. W sam raz na wypad do parku, albo szybki podwieczorek. Nam smakowało, dzieciory pożarły bez zażaleń, ale tak sobie myślę, że w razie cukrowego kryzysu można by było dodać na przykład odrobinę cukru pudru do masła orzechowego. Albo spróbować opcji PB&J - nadziać je dodatkowo 1/2 łyżeczki dżemu... Przepis z bloga Piece of me . Składniki(...)cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj jajko, mleko i olej- całość wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych i połącz mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek nakładaj na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła orzechowego i kolejną łyżkę ciasta. Piecz przez około 20-25 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the housemleka 1 łyżka śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny Dekoracja: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek(...)tych suchych utartych z masłem i razem wszystko zmiksowałam - i też się udało). 3. Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzać (gdy będzie gotowe zapali się zielona lampka), łyżeczką wyłożyć masę w każde wgłębienie* - należy to robić bardzo sprawnie, gdyż ciasto wyłożone do maszyny rośnie naprawdę szybko. Zamknąć pokrywę i piec 5-6 minut. Wyjąć gotowe ciasteczka i odłożyć do wystygnięcia (przy
Kto ugości moich gości?naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona powoli gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder (wymieszany ze smietan fix’em) oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Możecie zdecydować się na tylko jeden kolor potworków( np. niebieski). Jeżeli postanowicie mieć bardziej kolorowe stadko- podzielcie krem na dwie, lub trzy równe części i przełóżcie każdą z porcji(...)pudru i wody. Przyklejamy ją do wyciętego kształtu oka- leciutko dociskając. Czynność tą powtarzamy, aż wszystkie oczka będą gotowe . DEKOROWANIE BABECZEK: Do każdej babeczki przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład pod kudełki ) Nakładamy krem do rękawa do zdobienia tortów i za pomocą okrągłęj końcówki
Domowe Tortypianę, pod koniec dodając resztę cukru. Białka dodawać do masy czekoladowej w 3 turach, delikatnie mieszając. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszać z czekoladową masą tak, aby nie było białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta(...)można go dodać już na samym początku ). Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować wierzch tortu. Boki tortu można dowolnie udekorować, np. posypać kakao ( u mnie cukrowa posypka w kształcie serduszek ), lub pozostawić tylko posmarowane kremem. Tort wstawić na kilka godzin do lodów ki . Smacznego
Opowieści z piekarnikaszaszłyków Składniki na lukier Masło kroimy na małe kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około(...)lukrze (można ściągnąć nadmiar nożem lub zaczekać aż sam skapnie). Można też przełożyć lukier do woreczka strunowego i nakładać na ciasteczka. Na jeszcze wilgotny lukier przyczepiamy ozdoby: koraliki, czekoladki, cukrowe perełki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercystopni Celsjusza. W dużej misce dokładnie łączymy rózgą olej i jajo, a następnie dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone. Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię(...)niestety w piekarniku bez termoobiegu ciasto tak bardzo nie zarumieni się na górze, ale jeśli ktoś posiada termoobieg po upieczeniu wierzch ciasta będzie naprawdę zachwycająco brązowy i chrupiący od cukrowej skorupki). * w innej wersji ciasto posypałyśmy prażonymi płatkami z migdałów i odrobiną brązowego cukru (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Symfonia SmakówŚląska ten wie, o czym mówię. Cukrowe kartofelki, zwane też ziemniaczkami, to słodki przysmak śląskich odpustów. Kupuje się je na wagę, a w sprzedaży są również kokosanki, makrony, kostki, malinki i długie kolorowe żelki. Wszystkie te słodkości leżą koło siebie i przemawiają do każdego młodego człowieczka, w sumie do starszego też ;). Jak się spojrzy na ich skład... fakt(...)ugotowanego i ostudzonego ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przesiany cukier puder i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać jeszcze odrobinę ziemniaka. Masę owinąć folią spożywczą i schłodzić 10 minut w lodówki, by stwardniała. Po tym czasie z masy odrywać kawałeczki
Nastoletnie Wypiekaniemleka) lukier 1 białko sok z pomarańczy ok. 2 szkl cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam(...)puder. 9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący. 10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. 11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , dla dzieci , kakao , lukier , miód , piernik , przyprawa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyoraz na końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek, którą łączymy z masą serową silikonową łyżką. Przekładamy masę serową do formy wyłożonej ciastem oraz brzoskwiniami, blachę wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik ok. 45-50 minut w temp. 185 stopni C. Gdy ciasto będzie upieczone, wierzch sernika powinien(...)napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, wtedy zdejmujemy rondelek z ognia. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy kakao , szybko mieszamy, a następnie wylewamy ją na przestudzony sernik i posypujemy kolorową posypką cukrową, oraz dekorujemy paskami brzoskwini. Zaletą tej polewy jest to, że jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. To najlepszy sernik z brzoskwiniami , polecam! The post Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspożycia, ale również i do wykonania Dzień Kobiet już za kilka dni. Z tej okazji, Drogie Panie , warto własnoręcznie sprawić sobie prezent w postaci ulubionej słodkości. A gdy taka cukrowa przyjemność wykonana zostanie rękami kulinarnie sprawnego, osobistego mężczyzny - to już w ogóle będzie spełnienie tego Babskiego Święta! ;) Dlatego właśnie w fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę , pieczemy wspólnie(...)ilość zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać kilka kropel aromatu śmietankowego DODATKOWO: słodkie cukierki - do posypania z wierzchu W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy
Grunt to przepis!