przygotuję z nim coś zielonego na Wielkanoc. Padło na klasykę w nowej odsłonie. Wyszło idealnie. Creme brulee jest delikatny, kremowy i odpowiednio słodki, z wyraźnym pistacjowym smakiem. Do tego cukrowa skorupka na wierzchu i obiecuję, że od kokilki nikt Was nie oderwie. Spróbujcie koniecznie! Pistacjowy creme brulee Składniki: (na 4-6 porcji) 400 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka(...)cukru 95 g kremu pistacjowego dodatkowo: 4-6 łyżeczek cukru trzcinowego niesolone pistacje bez łupinek Kremówkę z mlekiem zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Na koniec dodać krem pistacjowy, połączyć. Miksując na najniższych obrotach miksera, powoli wlewać mleko ze śmietaną. Przelać masę do garnka, podgrzewać do temperatury 82 st. C. Masę przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałą połowę ciastka po bokach doklejamy skrzydła. Kremem robimy oczy,perełką źrenice doklejamy dziób ( u mnie zrobiony z kawałka żelka) nóżki i perełkami robimy guziczki. Ja dodatkowo dorobiłam pisakiem cukrowym muszki i serduszka. I gotowe :-) Wygląd pingwinków zależy od Waszej inwencji,ale takie babeczki wyglądają bardzo słodko i uroczo :-) Poniżej pokażę jeszcze kilka pomysłów na dekorację babeczek : złote perełki(...)spożywczy zrobiłam też babeczki misie (uszy zrobiłam z płatków cookie crisp) i inne :-) Polecam zabawę z babeczkami :-) są pyszne i śliczne ;-) ps czasem lubię pobawić się masą solną ostatnio zrobiłam takiego aniołka Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulistki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając(...)cukru, następnie dodać żółtka, ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki. Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczać. Piec około 40 minut w temp
Wanilia i Kardamon200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g połamanej, gorzkiej czekolady Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym(...)ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać
Mała Cukierenka200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g połamanej, gorzkiej czekolady Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym(...)ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać
Mała Cukierenkałyżeczki sody 70 g ciemnego kakao 300 g miękkiego masła 3 duże jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta, dlatego należy dokładnie rozbić grudki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30-25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić(...)mlecznej czekolady 40 g masła Składniki umieścić w garnku i roztopić. Odczekać 10 minut i dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy. Polać polewą i rozprowadzić. Można udekorować cukrowymi ozdobami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzmiękły. LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna ani zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego TU I TAM (klik) poprosiłam(...)Wasze ulubione smaki czekolady. Zgodnie z obietnicą trzy wylosowane przeze mnie osoby otrzymują zestaw folii cukierniczych do zdobienia czekolady. A oto szczęśliwa trójka: 1. Pincake 2. muffingirl 3. Cukrowa Wróżka Wskazane osoby proszę o kontakt ze mną celem podania adresu do wysyłki. Proszę pisać na adres: kucharnia@wp.pl Na maile czekam do świąt. Gratuluję! Pierniczki to mój udział
KUCHARNIAłyżeczka cukru nadzienie; 200 g sera białego 150 ml śmietany 18% 2 jajka pół cebuli sól pieprz szczypta chili suszonej w płatkach 1 papryczka chili 200 g groszku cukrowego 1 kulka mozzarelli szczypta oregano Groszek ugotować w osolonym wrzątku, ok 15 min. Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylepić ciastem(...)piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min. Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika na ok 10 min, po tym czasie ser się zetnie i można ułożyć strączki groszku , mozzarellę , posypać drobno posiekaną papryczką chili i oregano. Zapiec
Gotowanie jest łatwepudru Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką. Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżki cukru Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus. Dodatkowo: 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry(...)dekoracji) 200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonych poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia) opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki Przygotowanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem
Food Squarepełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru Polewa: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki(...)studzimy. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy
Izabelawkuchnitotalnej ostateczności 30 ml wódki) Kilka kropel olejku migdałowego 1 tabliczka białej czekolady Nieduża łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki (od 30% w górę) Barwnik spożywczy Ozdoby – figurki cukrowe, kuleczki, brokat jadalny, czy – jak szaleć do szaleć – jadalne złoto Przygotowanie: Migdały wrzucamy do mocnego blendera i mielimy do momentu, aż zacznie „wydzielać” się z nich tłuszcz. Idealnie zmielone migdały(...)tworzą jednolity „placek”. Dodajemy cukier puder i ponownie mielimy. Dodajemy alkohol oraz olejek migdałowy i wyrabiamy ciasto. Nie należy już dłużej mocno blendować, bo zrobi Wam się masło migdałowe Masa migdałowa powinna być zbita i podczas schładzania może pękać. Masę rozpłaszczamy, najlepiej dłońmi i rozgniatamy na grubość 1 cm. Za pomocą wykrawaczek do ciasteczek wykrawamy wymarzone kształty. Ja akurat wykrawaczki
Kate's Kitchengruby cukier do obtoczenia, lub jakikolwiek, bylebyście nie psuli jakimś ksylitolem lub innych dziadostwem Przygotowanie: Do miski wrzuć banana w kawałkach, dodaj olej oraz melasę. Zblenduj wszystko na idealnie gładką masę. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawami. Przesiej suche składniki. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj. A pod koniec zagnieć miękkie ciasto. Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję(...)Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając. Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut. Smacznego Artykuł Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfszczypta jaja 5 szt Lukier: galaretka truskawkowa zmielona 4 łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe Wykonanie: Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli to na prawdę nic trudnego.Potem tylko zjadacie , aż uszy się trzęsą.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli(...)zaczyna wrzeć wsypujemy mąkę i mieszamy( sparz nam się bardzo lekko). Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, kiedy jest już chłodne wbijamy jaja temp pokojowa i miksujemy na gładka jedwabista masę. Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier,pocięty w kwadraty.Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy
Różowa kuchniamnie w niektórych widać bo nie chciało mi się długo czekać ;p). W oddzielnej misce przygotowujemy mąkę z sodą dolewamy do niej zawartość garnka. Mieszamy i dodajemy jajko (jak masa lekko przestygnie). Wyrabiamy i schładzamy 30 minut w lodówce. Ja ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam łyżkę kakao na ciemniejsze serca. Ciasto jest gotowe. Rozwałkowujemy, wycinamy kształty(...)minut. Czasu lepiej nie przekraczać bo pierniki wyjdą twarde. A i jeszcze jedno: dekorowanie lepiej zostawić na parę dni przed świętami chyba że ktoś planuje tylko lukier lub cukrową posypkę bo sądzę że to nie powinno się zestarzeć. My dekorujemy czekoladą
Lubczyk i Waniliawody 100g posiekanej mlecznej czekolady Polewa: 100g białej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów) żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie) Dodatkowo: kolorowe cukierki w kształcie jajeczek żółty maczek cukrowy Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier(...)przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Kakao przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż powstanie dosyć gęsta pasta, odstawić do ostygnięcia. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 5. Do maślanej masy
Mała Cukierenkajuż byly więc teraz czas na ciecierzyce, która w tej roli sprawdza się równie dobrze, o ile nawet nie lepiej! Ciastka były z tych miękkich, słodziutkie dzięki bananowi i cukrowi kokosowemu (który przy okazji nadaje lekko karmelowy posmak) i cudownie orzechowe <3 PRZEPIS /2 porcje, ok. 8-10 ciastek/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam tej z BioIndygo.pl ) ~średni, bardzo dojrzały(...)orzechowego (moje było również z BioIndygo.pl ) ~2 łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej ~1/3 łyżeczki sody ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blendujemy ciecierzycę, banana i masło orzechowe. Nastepnie do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go lekko olejem i wykładamy porcje ciasta zachowując odstępy. Pieczemy ciastka ok. 30-35 minut
breakfast of dreamsJeśli macie ochotę na coś słodkiego z nutką cytrynową, coś miękkiego a jednocześnie chrupkiego przez cukrową posypkę :) Tylko Miśka jak ścierałam skórkę z cytryny mówiła, że pachnie Jej za mocno - nikt inny nie narzekał. Zapach cytrynowy roznosi się po całym domu. Polecam serdecznie i zapewniam Was, że pierwszy raz nie będzie ostatnim :) Składniki: 150 g masła 2/3 szkl(...)kilka łyżek do obtoczenia ciasteczek 1 jajo otarta skórka z cytryny 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę - Thermomix czas ok 1 min / obr 3-4 dodać jajo i ponownie utrzeć dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia - Thermomix czas 1-2 min/obr 3-4 z ciasta oderwać równe
Gotowanie z pasjąmusi po zmiksowaniu formować ostre, a nie miękkie szczyty – musi być bardzo, bardzo gęsta. Wsadzona w nią łyżka powinna stać na baczność. Po zużyciu całego cukru należy mieszać masę około 5-6 minut do białości, na średnich obrotach, żeby nie wpompować niepotrzebnego powietrza. Zostawić naczynie z lukrem przykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut(...)uciekanie powietrza. *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe: Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę
Karo in the Kitchenwcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie masy śmietanowej: W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzonymi galaretkami. Wylewamy na zastygnięty mus z soku i wkładamy(...)agrestowa (lub inna, dowolna) - 5 kiwi - 250 mililitrów wody - 200 gram cukru Przygotowanie warstwy galaretki z kiwi: Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście. Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada
Życie zamknięte w smaku