masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:55/90)

Sernik matcha cytrynowy 144

tortownicę z piekarnika i bardzo delikatnie za pomocą łyżki wykładamy masę herbacianą. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160C i w tej temperaturze pieczemy już cały sernik do końca przez ok. 40 – 45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy kawałkami płatków kokosowych i cukrowymi perełkami. Podajemy schłodzony. Smacznego!   Artykuł Sernik matcha cytrynowy pochodzi

Raj dla Podniebienia
"Kulki życia" - pralinki z migdałami, orzechami, daktylami i kokosem (bez cukru, glutenu i laktozy) 132

lodówce przez długi czas. Dla kogo: dla lubiących bez cukrowe słodkości dla małych dzieci dla tych, którzy stawiają na zdrowy tryb życia Składniki: szklanka wiórków kokosowych (+ ew. do obtoczenia) szklanka migdałów (bez skórki) szklanka daktyli bez pestek szklanka orzechów nerkowca łyżka kakao Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na masę w misie blendera. Najlepiej blendować składniki partiami, by nie spalić sobie urządzenia

Mania Wypiekania
Babeczki marmurkowe. 172

wysokości. Po napełnieniu za pomocą pałeczki robimy różne wykrętasy, aby masy lekko się pomieszały. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku prze 15-17 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki w piekarniku jeszcze na 20 minut, aby babeczki się ostudziły. Dekorujemy roztopioną czekoladą, a na górę posypujemy kolorową posypką cukrową

Kuchnia Łukasza
Sernik czekoladowy 164

Coś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu.  Zapraszam :)  Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość(...)przygotowaną masę wykładamy na lekko przestudzony ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut.  Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę i 15 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Wystudzony sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin. dekoracja cukrowa

Plate of Joy
Trufelki z herbatników z cynamonową nutką. 143

łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 20 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy. 3. Z tak przygotowanej

Izabelawkuchni
Bajaderki 191

dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki

psgotujemy
Kruche ciasteczka z bezą 171

białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około 20 min. PS: Te ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem. Post Kruche ciasteczka

Poezja smaku
Jagielnik z ryżem i kokosem z kokosowymi bałwankami (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegański) 125

części mleka kokosowego w puszce) Bałwanki -100g wiórków kokosowych (drobnych) -200g śmietany kokosowej -substancja słodząca Tagatesse Dodatkowo -kostka gorzkiej czekolady (na oczy i guziczki bałwanków) -kilka czerwonych cukrowych kryształków -reszta śmietanki kokosowej + trochę wiórków kokosowych (do pokrycia i posypania wierchu) CIACHO JAGLANO-RYŻOWE Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać kilka razy we wrzątku. Do garnka wsypać ryż, kaszę, wlać dowolny(...)zostawić po przykryciem do wystudzenia i napęcznienia wiórków. Następnie dodać śmietanę kokosową, wymieszać i całość przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (najlepiej w formie koła), masę docisnąć oraz wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. BAŁWANKI Drobne wiórki wsypać do miski (jeśli są standardowo dość duże to można je nieco zmielić, dzięki

Candy Pandas
CZEKOLADOWE CIASTECZKA 162

godz. do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy kuleczki obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.12-15 min.w temp.170C.Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka stwardnieją na zewnątrz ale w środku będą miękkie. Ciasteczka rozpływają się w ustach i są pokryte cukrową otoczką a środek jest mega czekoladowy. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Babka cytrynowa 198

miksuję. Dodaję resztę składników i miksuję na gładką masę. Całość przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika :  180   °C Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka) Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe.  Kroję dopiero, gdy lukier zastygnie

Kuchnia co dnia
Dyniowy sernik na zimno 359

masa zacznie tężeć przekładamy ją na zastygniętą masę sernikową i wyrównujemy. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, ale ja sernik wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia powierzchnię dyniowego sernika dekorujemy ubitą śmietanką, ja robiłam to rękawem cukierniczym z karbowaną końcówką, dodatkowo w śmietanę wcisnęłam złote perełki cukrowe. Piękny, cytrynowy sernik z dynią na zimno. Smacznego!   The post Dyniowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Croquembouche na świąteczny stół 173

gram mąki 70 gram serka mascarpone złote kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Wlać mleko do garnka i  wrzucić strączek wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia, nakryć aby nie pojawił się kożuch i odstawić na 10 – 15 min. Utrzeć żółtka z cukrem . Stopniowo wmieszać mąkę. Wlewać mleko cienką strużką do masy z jajek i energicznie  mieszać trzepaczką. Zagotować na średnim

AZgotuj!
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 360

pieczony w kąpieli wodnej: Szczelną formę dokładnie owinąć z zewnątrz dużym arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie wlała się woda do sernika. Do formy wlać masę serową. Formę z masą wstawić do szczelnego naczynia żaroodpornego. Naczynie z formą wstawić do piekarnika, do naczynia wlać wrzątku, tyle aby woda sięgała przynajmniej do połowy formy z sernikiem (jeżeli mój opis jest(...)lodówki na 3-4 godziny (można i na całą noc). Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską. Składniki: 3 białka 240 gr drobnego cukru (220 gr do syropu cukrowego, 20 gr do białek) 40 ml wody Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu

moj przepis na
Sernik z pierniczkami 176

masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie.  Możemy polać polewą czekoladową  i udekorować perełkami cukrowymi albo posypać cukrem pudrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Tort na kakaowych biszkoptach z olejem rzepakowym 174

konfitura z truskawek dodatki:  - konfitura truskawkowa - kolorowe perełki cukrowe do ozdoby (różowe i perłowe) - 3 świeże truskawki - margaryna i mąka do wysmarowania blachy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do nich cukier i miksuję, aż uzyskam gładką i świecącą masę. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. Smaruję

Kuchnia co dnia
Halloween Tort Oreo 504

dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu ). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki

Ciastkozercy
Śliwkowo- czekoladowe cake pops 217

ozdoby do wypieków ( u mnie wiórki kokosowe, różowe perełki, cukrowe serduszka, posypka reese, draże mleczne i mini marshmallow) patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki

DefinicjaSmaku