mieszamy przy pomocy miksera na średnich obrotach ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Nasączenie blatów: ½ szkl wody 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: ok 60g wiórków kokosowych srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy wodą
Słodki Pomysłpodgotować (na małym ogniu, bez mieszania!) przez około 7 minut. (Ma powstać syrop cukrowy.) W międzyczasie pastę tahini podgrzać z ziarenkami wanilii. (Ma być ciepła, ale nie gorąca.) Pastę natychmiast połączyć z syropem. Składniki mieszać (3 minuty lub dłużej) do momentu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. (Opcjonalnie dodać mleko w proszku.) W połowie mieszania dodać podprażone pistacje i płatki migdałowe
Di gotujeUmocować termometr cukierniczy. Gotować na średnio wysokiej mocy palnika przez około 10 min aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 115 st. (soft ball). Gdy syrop osiągnie podaną temperaturę natychmiast ściągnąć garnek z palnika. Syrop powoli wlewać do zmielonych ziaren słonecznika, mieszać 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje, dodać orzechy, wymieszać, przełożyć do formy. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schłodzić w lodówce
moj przepis nanatychmiast zdjąć z palnika, mikser ustawić na małe obroty i powolutku strużką wlewać syrop cukrowy. Po wlaniu całego syropu mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać ubite białka do masy orzechowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować
moj przepis najeżyn 2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji boków Wykonanie : Ciasteczka zmielić , czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelać do ciasteczek i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i odstawić do lodówki na około 30 minut
Sama słodycz i szczypta chiligotująca się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać pianki cukrowe, migdały (aby obrać migdały zanurz je na minutkę we wrzącej wodzie, skórka sama wtedy schodzi pod palcami ),oraz morele i wymieszać, aby dokładnie pokryły się czekoladą. Z powstałej masy uformować kulki i układać na przygotowana tacę. Wstawić do lodówki i czekać, aż czekolada stwardnieje
Kuchnia w opałachhasło „ciasteczka z marchewką” pokręci nosem, jednak nie w tym przypadku. Ten słodkawy wypiek przypomina w smaku kokosanki, jest lekki, nie jest tłusty. Do tego słodkawa masa, którą można pokryć wierzch ciastek – nie oprze się nim żaden łasuch. Do przygotowania ciastek (8-9 sztuk) potrzeba: – 2 filiżanki mąki migdałowej – 1/2 filiżanki wiórków kokosowych(...)proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki sody – 3/4 filiżanki utartej marchwi odciśniętej z wody (2 małe marchewki) – 1/4 filiżanki oleju roślinnego – 1/2 filiżanki syropu z buraka cukrowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innymi) – substytut 1 jajka (siemię lniane) Przygotowujemy 2 miski. W pierwszej umieszczamy suche składniki – mąkę migdałową, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia
Szybko Tanio Smaczniegorzkiej 4 łyżeczki zwykłego cukru 1 całe jajko + 1 żółtko 4 łyżeczki wódki malinówki 4 łyżeczki wody lub mleka kilka kropelek aromatu rumowego do dekoracji bita śmietana złote, cukrowe perełki płatki czekoladowe Na samym początku przygotować galaretkę pomarańczową – sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i całość podgrzać, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie żelatynę rozpuścić(...)sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania, dodawać po 1 łyżce masy czekoladowo-jajecznej. Wszystko wymieszać ze sobą. Można użyć miksera, ale na najniższych obrotach. Przygotowany mus przełożyć do pucharków. Ponownie cały deser umieścić w lodówce. Gdy mus zastygnie - podawać. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, posypką czekoladową i perełkami cukrowymi. Moje porady: do przygotowania galaretki pomarańczowej możecie użyć kupnego
Ugotowaćregulatorów kwasowości, cukru czy innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie trudniejsze i dłużej potrwa. Twaróg "zmiel" w malakserze na gładką masę lub zmiel przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem(...)żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka. Ubij na sztywno śmietanę. Osobno ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy serowej dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj lub powoli zmiksuj. Dodaj partiami pianę z białek i ręcznie łyżką lub trzepaczką połącz. Wyłóż ciasto na tortownicę, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Anioszek w kuchniDodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy) oraz mleko, mieszamy dodajemy jajko i miksujemy, aż masa będzie puszysta, odstawiamy w drugiej misce(...)mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie do masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej
Słodkie zapomnienieMielone orzechy Mielone pistacje Polewa czekoladowa Kwiaty cukrowe Jak wykonać ? Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej. Wymieszać. Surowe pistacje zmielić drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera(...)gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć do lodówki i solidnie schłodzić minimum 5 godzin lub zostawić na całą noc. Do dobrze schłodzonej masy dodać ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu. Warstwa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć
Wanilia i Kardamonmargaryny 1 szklanka mąki tortowej 3-4 małe jajka Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady cukrowa dowolna posypka olej do głębokiego smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie
Izabelawkuchniróżowy i zielony Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracje • kolorowe pisaki cukrowe • cukierki perełkowe Wykonanie: Choinki piernikowe • Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko. • Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą. • Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao
To co kochamczekoladowe (chocolate crinkles) to mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w cukrowej otulinie. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie, a więc jest intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto – jedyna niedogodność to czekanie, aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem. Znikają szybko, podjada się je i nie wiadomo kiedy już
Poezja smakutabliczki roztopionej białej czekolady 1 łyżeczka cukru migdałowego Przygotowanie: Ciasteczka pokruszyć.Wszystkie składniki wymieszać. Masę odstawić do lodówki do stężenia. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Powbijać patyczki (do lizaków) umaczane w roztopionej czekoladzie - schłodzić. Obtoczyć lizaki w roztopionej czekoladzie z dodatkiem odrobiny oleju, udekorować cukrowymi posypkami, odstawić do zastygnięcia..... Smacznego
Gaździnka warzy