masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:44/90)

Rolada z masą z mleka w proszku. 235

zarazem wychodzi mi on idealnie, to rolada jest bardo częstym gościem u nas w domu. Biszkopt na roladę wykonuję z przepisu, który podawałam Wam juz TUTAJ . Aby przygotować masę, potrzebujemy: 1/2 szklanki mleka  1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 250 g masła 1 łyżka cukru waniliowego, ja użyłam cukru pudru z mieloną laską wanilii od Przyprawy Premium(...)odstawiamy płyn do ostudzenia.  W misie ubijamy masło na puch i dodajemy do niego po trochę naszej mleczno cukrowej mikstury. Następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce mleka w proszku, aż wmieszamy w masło całość mleka w proszku. Powstałą masą smarujemy biszkopt, a od wewnętrznej krawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce. Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką

MamaOskarka
Seromakowiec 199

roztopionego masła (100 g) 1 szklanka zwykłego cukru 100 g bakalii, np. rodzynek, orzechów 4 duże jajka masa serowa 1 kg twarogu 3/4 kostki masła (150 g) 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka  1 budyń o smaku śmietankowym do dekoracji cukrowe gwiazdki Na samym początku przygotować spód : mąkę posiekać z masłem. Następnie wbić jajko, dodać żółtko, śmietanę, wsypać

Ugotować
Babka piaskowa z bakaliami 109

gorącą wodą, ale ja tego nie robię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy białka (dzięki dodanemu cukrowi nie opadną). Żółtka miksujemy z resztą cukru, dodajemy masło, nadal miksujemy, dodajemy sok z cytryny. Masa musi być jasna i puszysta. Do żółtek dodajemy mąkę mieszamy, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy lub miksujemy. Masę wykładamy do formy. Piekarnik

MojaQchnia.pl
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu 158

kawie. Po ich ułożeniu (w miarę ciasno) całość posypujemy spora ilością kakao. Na biszkopty i kakao wykładamy bardzo delikatnie drugą część masy serowej. Całość wygładzamy i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Dekorujemy dowolnie. Ja użyłam jedynie cukrowych perełek. Sernik podajemy posypany kakao. Smacznego! Artykuł Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka krówkowe z czekoladą. 138

pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag mlecznej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia

Izabelawkuchni
Tort tęczowy z masą twarożkową 146

możemy przełożyć do szprycy lub wyłożyć szpatułką i wygładzić. Wszystko zależy od Waszej fantazji i zdolności. Ja zdecydowałam się na wyłożenie masy, wygładzenie i zrobienie delikatnego szlaczka na górze. Boki udekorowałam kolorową posypką, a napis wykonałam pisakami cukrowymi. Oczywiście Wy możecie udekorować tort inaczej. :)     Następnie najlepiej włożyć go na całą noc do lodówki, by "stężał". Po przekrojeniu

Cooking Monster
Biszkopt orkiszowy idealny - metoda 1-2-3 297

patyczka. Np. z 4 jajek 35 minut UWAGI: jajka w całości ubija się dłużej niż same białka, ale się opłaca, bo masa jest bardzo puszysta, a cukier idealnie rozpuszczony i nie tworzy się na górze biszkoptu krucha, cukrowa skorupka     użyć drobnego cukru zamiast dodatku mączki ziemniaczanej można zamiennie użyć mączki kukurydzianej nie dodawać proszku do pieczenia lub sody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 100

taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru

Życie zamknięte w smaku
Szyszki z ryżu preparowanego 99

rodzice. I zawsze w niedzielę biegłem pod kościół na wyżerkę i zabawę. Zawsze było tam kilka straganów. A tam wata cukrowa, pańska skórka, słodka oranżada w foliowych torebeczkach... I szyszki. Szyszki właśnie lubiłem najbardziej. Oprócz tego masa zabawy. Pistolety na kapiszony, balony i inne cuda niewidy. Uwielbiałem te niedziele. Kiedyś za nimi tęskniłem, potem zupełnie zapomniałem... A teraz Madzia

Marder&Marder Manufacture
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią 131

minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta. Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową

Pyry na Gaz
Muffinki czekoladowe 93

miłą chęcią mi pomagała, chociaż w zasadzie to było odwrotnie, to ja byłam jej pomocnicą - tylko podawałam składniki, przelałam masę do foremek i wstawiłam do piekarnika ;) ale całe ciasto wymieszała sama! :) A gotowe muffinki dekorowała perełkami i pisakami cukrowymi - niestety nie mam zdjęcia, bo od razu były jedzone :D może następnym razem w porę o tym pomyślę :) Składniki(...)Mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości 7/8). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moja wersja ciasta jest

Kolorowy Przepisownik
Babka cytrynowa 169

pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margaryną,skórką i sok z cytryny oraz aromat cytrynowy.Ucieramy wszystko na gładką masę. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczona i ostudzona babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dekorujemy dowolną posypką cukrową. Zamiast polewy możemy babkę polać lukrem

Bajeczna Kuchnia
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 162

pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową choinkę: 2 arkusze ciasta francuskiego* 1/2 masy makowej z tego przepisu (około 450 g) 1 jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody  cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować

Ugotować
Kolorowy obiad 186

taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci.  W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę winogronową i kilka innych ciekawostek. Nie chciało mi się stamtąd wychodzić... Okazało się jednak, że mamy(...)roztrzepać jajka, dodać serek kremowy i kremówkę, połączyć. Dodać sól i pieprz oraz drobno posiekane zioła, wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć szparagi i brokuły, pokruszyć ser pleśniowy. Zalać całość masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć pomidorki, posypać startym, żółtym serem.  Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Oczywiście, można użyć zwykłego oregano, albo nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze