masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:41/90)

Chatka Baby Jagi z truskawkami 302

truskawek, 1/2 opakowania sernika na zimno Dr Oetker, 250 ml zimnego mleka, 90 g gorzkiej czekolady, motylki cukrowe , cukier różówy błyszczący Dr Oetker . Przygotowanie:  Na folii aluminiowej układamy 12 herbatników (po 3 w każdym rzędzie) - tak jak na zdjęciu niżej. Masę na sernik miksujemy z zimnym mlekiem do zgęstnienia. Na środkowy rząd nakładamy trochę masy i na nim truskawki

Aga w kuchni
TORT - milky way z akcentem kokosowym i porzeczkowym 181

uzyskania gładkiej masy. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać do uzyskania jednolitej masy ze śmietanką. Dodatkowo: dżem porzeczkowy wiórki kokosowe batoniki milky way, kolorowe perełki cukrowe do ozdoby kawa do nasączenia biszkoptów Wykonanie całości: Biszkopty nasączyć kawą. Ułożyć pierwszy biszkopt, posmarować go dżemem porzeczkowym i połową kremu milky way. Położyć

Trufelkowo
babka tulipan 157

łyżka suchego maku 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cyrtyny cukrowa posypka  Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta partiami wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciepłe lody + film 143

piany wlewamy małym strumieniem gorący syrop i cały czas miksujemy aż masa zgęstnieje i ostygnie, pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny. Gotową masę nakładamy do kubeczków waflowych za pomocą rękawa cukierniczego. Lody posypujemy posypką, perełkami cukrowymi lub oblewamy polewą czekoladową. Tak przygotowane lody odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.   Artykuł Ciepłe lody + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Szybkie delicje z żelkami 105

jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty rozłożyć na płaskiej powierzchni i na każdym ciastku ułożyć po 1 łyżeczce masy żelkowej. Po kilku minutach - polać płynną czekoladą. Udekorować wg uznania. (Użyłam posypki cukrowej, startej czekolady oraz zmielonych orzeszków.) Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy

Di gotuje
Babeczki misie polarne 394

babeczki - tak by cukier przykleił się do całego lukru. Z reszty lukru robimy pyszczki i uszka. Nosy i oczy można ulepić z ciemnej masy cukrowej/marcepanu lub zrobić z czekoladowych koralików. Na języki dobrze nadają się kolorowe cukrowe perełki. Smacznego! Ciastkożercy

Ciastkozercy
Torcik śmietanowy z musem nektarynkowym 141

jajka 1 łyżeczka proszku bo pieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria Kolorowa posypka konfetti Cukieteria Kwiatki cukrowe Cukieteria Tortownica 18 cm. Podkład pod tort 21 cm.  Sposób przygotowania(...)wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem, lekko dociskamy. Wierzch i boki smarujemy masą śmietanową, pozostałą część przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierch i środek wyciskając ozdobne rozetki. Boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi, wierch posypujemy kolorową posypka, układamy cukrowe kwiatki. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
łatwy tort z dekoracją komunijną 288

wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: dekoracje cukrowe, które można kupić gotowe kwiatki – gipsówka wykonanie tortu: Pierwszy z blatów nasączany, smarujemy 1/2 częścią musu brzoskwiniowego. Wykładamy 1/2 część masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, pokrywamy pozostały musem oraz masą śmietanową i przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Walentynkowe ciasto z serduszkami 211

ręcznym" przenoszeniu może się zdarzyć, że ciasto się złamie z powodu braku stabilnej konstrukcji.   Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki kokosowe itp. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie

My simple kitchen
Czekoladowe ciasto Earl Grey 366

wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa     Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą. 2. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą(...)miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut, aby masa trochę zgęstniała. Następnie posmarować nią wierzch i boki ciasta. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową. Ciasto odstawić na parę godzin, ale radzę najlepiej na całą noc (nie wstawiałam do lodówki). Udanych wypieków

Mała Cukierenka
tort orzechowy z chałwą 187

chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać(...)mascarpone, krótko tylko do połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ 224

sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 – 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny posypka cukrowa   Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę(...)wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru. Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami. Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Ps. Ciastka trzeba od razu upiec ponieważ barwnik się utlenia :). Smacznego Artykuł WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Ciasteczka orzechowe 209

jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe do dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem.  Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Dodaj orzechy, siemie lniane i słonecznik - wymieszaj. Gdyby masa była bardzo rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej lub skruszonych biszkoptów. Rozłóż płat ciasta francuskiego, rozłóż masę orzechową

Gotuj Sam!
Ciasto Cassata 206

następnie odłożyć na pół godziny. Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać. Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim

Domowa cukiernia Ewy
bajaderkowa rolada na waflach 160

dżemu (u mnie z porzeczek) 2 kwadratowe wafle 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka ew. cukrowe ozdóbki Ciasto drobno pokruszyć (ja zmieliłam w malakserze). Jajka, kakao i budyń rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę kakaową, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać okruszki ciasta, ponownie wymieszać(...)wierzchu rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim waflem, rozsmarować resztę masy i dżemu. Odczekać ok 4-5 minut, aż wafle zmiękną, delikatnie, pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej całą noc). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polewę rozsmarować na roladzie. Wierzch można udekorować cukrowymi ozdóbkami

6niebo