masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:35/90)

Piernikowe muffiny 195

Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.  Składniki polewy roztopić i mieszając podgrzewać do uzyskania lśniącej masy. Polewą posmarować muffiny i ozdobić posypką cukrową. Z tej porcji wychodzi 18 muffinek

Kolorowa kuchnia Elki
Tort z malinowym musem i marakują 208

rozsmaruj cały curd z marakui. przykryj kolejnym plackiem i rozsmaruj resztę musu. Zakończ czwartym plackiem. Posmaruj tort białą maślaną masą. Napełnij cukierniczy rękaw z tylką barwioną masą i udekoruj tort. Na koniec posyp cukrowymi perłami. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny lub na noc. Tak się złożyło, że solenizantka też miała na imię Catarina! Tort z malinowym musem

codojedzenia
Torcik makowy 153

paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy pierwszą częścią masy z rodzynkami. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy drugą częścią masy z rodzynkami. Przykrywamy ostatnim blatem i dekorujemy pozostałą masą (tą bez rodzynek) oraz czekoladowymi lub cukrowymi ozdobami. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Smacznego! :) Przepis na blaty pochodzi ze strony Fabryka kulinarnych inspiracji

My Culinary Art
Brak tytułu 121

TAKI TORCIK na 1-sze urodziny siostrzenicy Tort śmietanowy. Przełożenie - masa śmietankowa-malinowa-czekoladowa Dekoracja - śmietana + cukrowe dekoracje

kolorowotorcikowo
Red Velvet Cupcakes 189

się składników. Ciasto powykładałam do papilotek. Piekłam w 175 stopniach przez ok 20 minut. Do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone i wystudzone babeczki udekorowałam  masą budyniową z tego przepisu  i  posypką cukrową domową  oraz tęczowym cukrem , również domowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 186

pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może(...)pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto

Kuchnia Łukasza
Mini torciki śmietankowo- truskawkowe 150

pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów Posypka cukrowa do dekoracji Wstążka do torcików Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blachę (25x40 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez(...)każdy torcik. Boki każdego torcika smarujemy masą śmietanową, podłużne biszkopty kroimy na pół, obkładamy nimi torciki, związujemy wstążką. Pozostałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch torcików, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posypką cukrową

Bajeczna Kuchnia
Babeczki z kremem toffi 148

wysmarowane tłuszczem.Pieczemy przez kilka minut ,do momentu aż będą miały lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Masło ucieramy do białości dodając po łyżce masy kajmakowej.Za pomocą worka cukierniczego napełniamy wnętrze babeczek.Dekorujemy gwiazdkami cukrowymi

Bajeczna Kuchnia
Tort śmietanowy z misiami 236

Niech Was nie zmyli ‘cukrowy’ wygląd- tort jest mięciutki, delikatny, śmietankowy i pyszny ! Jedynym lukrowym elementem są misie i ich serduszkowa podstawa. Reszta- to domowy, puszysty biszkopt, śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone oraz masa krówkowa. Zatem nasz tort, nie tylko świetnie wygląda- ale i pysznie smakuje! Tort szczególnie sprawdza się we wszystkich tych okazjach, gdzie(...)smarujemy również boki naszego tortu. Przydatne wskazówki : Jeżeli wasza masa krówkowa jest zbyt gęsta i ciężko ją rozsmarować- podgrzejcie ją troszkę przed nakładaniem, a znacznie ułatwi to wam zadanie. Masę krówkową nakładamy tylko na środkowy biszkopt, co oznacza, że prawdopodobnie nie zużyjecie całej puszki- ale w przeciwnym razie tort mógłby być zbyt słodki nawet dla mega łasuchów!. DEKOROWANIE: Z czwartego

Domowe Torty
Torcik urodzinowy 113

odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Krem Składniki: 300g serka mascarpone 150g Nutelli Do dekoracji: cukierki Skittles, M&Ms, Lentilky pisaki cukrowe Przygotowanie kremu zaczynamy od wymieszania mikserem serka mascarpone na puszystą masę. Następnie dodajemy do serka po łyżce Nutelli, uważając, żeby krem się nie zważył. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na około 1/2 godziny. Biszkopt przecinamy

Smakowity Blog Kulinarny
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 156

wygląda na zważoną, i co delikatniejsi kucharze mogą tu dostać palpitacji - po tylu minutach miksowania takie coś...? Jednak nie należy panikować - po kilku minutach dzieją się kuchenne czary i masa nabiera konsystencji kremu idealnego. No bajka! Jeśli więc wybieracie się na siłownię - odpuśćcie sobie. Lepiej zróbcie krem! Na zdjęciach nie za dobrze widać kontrast między kremem białym a różowym - zabarwiłam(...)cukru 155 g miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 250 g curdu rabarbarowego cukrowe serduszka Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do masy maślanej miksując aż do otrzymania masy o konsystencji kruszonki. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek z masą kawową 134

masła 1/2 szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, Masa kawowa: 1 szklanka mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki mocnej kawy parzonej, 150g masła Dodatkowo: płatki migdałowe, piaski cukrowe, różyczki cukrowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka(...)gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewam zimną kawę parzoną. Ucieram. 4. Masę wykładam na środek upieczonego ciasta. Wyrównuję. Wierzch ciasta dekoruję płatkami migdałowymi, cukrowymi różyczkami oraz pisakami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaroniki 201

która z pozoru wydaje się trudniejsza, ale za to bardziej trwała. W przeciwieństwie do metody francuskiej, gdzie ubijamy jedynie białka z cukrem i łączymy z masą migdałową, metoda włoska wymaga zaparzenia białek syropem cukrowym. W metodzie tej używamy również dwóch rodzajów cukru (pudru i drobnego kryształu).  Do przygotowania makaroników używamy mielonych migdałów, nie mogą być to migdały zmielone(...)układać się w łagodne wierzchołki 6. Zmniejszamy obroty miksera, zaczynamy ciekną strużką wlewać syrop do ubitych białek, zwiększamy obroty do maksymalnych i ubijamy całość przez ok 15 min aż masa wystygnie 7.  Najtrudniejszy etap w przygotowaniu makaroników - mieszanie,  wystudzoną bezę należy połączyć z masą migdałową w trzech turach, mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, masa będzie robiła się coraz

Słodki Kompromis
Brak tytułu 148

pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki

kolorowotorcikowo
tort lalka 186

czarnej porzeczki) na dekorację: 300 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny perełki cukrowe niebieski barwnik spożywczy lalka Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę cukru. Do ubitej piany dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy(...)jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować tort. Wykończyć perełkami cukrowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia