masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:34/90)

Błyszcząca polewa czekoladowa do ciasta 119

zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami. Składniki na polewę i dekorację na blaszkę prostokątną: 200g masła 6 łyżek kakao szklanka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny cukrowe(...)zalewamy ok. 70-80ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami

Mania Wypiekania
Tort urodzinowy 125

wiecznego optymizmu :* Biszkopt: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 2 pełne łyżki kakao Masa: 2 kostki masła 2 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki mleka w proszku sok z 2 cytryn Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń posypka cukrowa posypka waflowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu(...)warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki

Ciasteczkowy Potwór
Mini torcik kawowy 115

górny blat odwracając go "do góry nogami", na wierzch dajemy blat spodni, spodem do góry), wierzch również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Ja tylko posypałam cukrowymi perełkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci , bo z powodzeniem może być imieninowym tortem lub po prostu smacznym ciastem na stole pełnym przysmaków

Kolorowy Przepisownik
piernikowe muffinki-choinki 128

łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu zielony barwnik spożywczy dekoracje cukrowe Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę(...)już upieczone. Wystudzić.  Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami.  Przepiękną niewielką paterę Romantic Cake na której podałam te babeczki możecie zamówić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (Klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi 156

Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną(...)Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania. Zimne pierniczki przekładamy powidłami i sklejamy wybrzuszeniami na zewnątrz. Słodkich wypieków ! Przepis bierze udział w świątecznej akcji; Dobrze wypieczone święta  na Durszlaku

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 343

orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę(...)blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krówkowe muffinki z kremem. 107

cukru i na pół litra mleka ) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 15 dag masła 82 % pół puszki  masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę ) dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową(...)upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy. 3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy. 4. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nim muffinki. Na koniec posypujemy cukrową posypką. 5. Muffinki są gotowe do podania. 6. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu

Izabelawkuchni
Sernik miodowy świąteczny i coś mojego pióra – „Przedświąteczny dzień” 143

łyżek miodu ( użyłam wielokwiatowego i lipowego) do ulubionej słodkości ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch 3-4 łyżki masy karmelowej 1 łyżeczka śmietany 36% migdały, orzechy laskowe, ozdoby cukrowe, żurawina Wykonanie Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na piasek, masło stapiamy na patelni, dodajemy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy. Taką masą wylepiamy dno i boki wyłożonej papierem

Raj dla Podniebienia
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu 252

będzie puszysta i bardzo ciepła, najlepiej sprawdzając na dotyk. Masę odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, gdyż na wierzchu może tworzyć się cukrowa skorupka. Dodać jagody, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie

https:KKuchniaMniam
Tort urodzinowy 134

proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 masło 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietankowa: 1 śmietana 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Przybranie: kwiatki cukrowe Wykonanie: Białka  ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek(...)cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy śmietankowej. Nakładam do rękawa cukierniczego i wyciska na wierzch i boki tortu drobniutkie rozetki. Całości dopełniają  kwiatki cukrowe i świeczka

Ciasteczkowy Potwór
Brzoskwiniowy deser z mascarpone pełen wspomnień 197

Składniki: 7 czubatych łyżek mascarpone 2-2 1/2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 5-6 brzoskwiń igiełki tagiatele marble Sempre z Cukieteria.pl cukrowe kwiaty z Cukieteria.pl czereśnie Uwaga! Podczas przygotowywania masy mascarpone należy ją próbować – ilość cukru i cytryny jest orientacyjna. Masa nie może być mdła, ma być lekko słodka. Przygotowanie: Miksujemy dokładnie mascarpone, z cytryną(...)może być mdła, ma być lekko słodka. Masę mascarpone wykładamy na dno pucharków. Pucharki wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. W misie blendera z nożami miksujemy obrane brzoskwinie (u mnie nie za słodkie, co doskonale komponowało się z resztą składników). Brzoskwiniowy mus wykładamy na schłodzone mascarpone. Na wierzch każdego deseru układamy cukrowy kwita, czereśnie, a całość posypujemy słodkimi igiełkami. Podajemy

Słodkie okruszki
Deser TRIO z twarożku 124

łyżki Mleko – 2 łyżki Kakao słodkie – 2 łyżki Żelatyna – 2 łyżeczki Posypka cukrowa różowa  Twaróg utrzeć z 3 łyżkami cukru. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko lekko podgrzać z kakao i resztą cukru, rozpuścić w nim połowę żelatyny. Masę serową podzielić na dwie porcję.. Jedna wymieszać sosem kakaowym, przełożyć(...)część żelatyny rozpuścić i wymieszać z masa truskawkową, Połączyć z druga porcją masy twarożkowej i ubitą śmietaną z cukrem, dobrze wymieszać i przełożyć na masę kakaową i schłodzić. Przed podaniem udekorować śmietaną i posypką cukrową

Camilla w kuchni
Mini-mazurki z masą czekoladowo-jogurtową 114

studzimy. Następnie jogurt umieszczamy w misie miksera i miksując na wolnych obrotach powoli dodajemy płynną czekoladę. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Nasze mazurkowe spody smarujemy masą czekoladowo-jogurtową nie wychodząc poza brzeg. Dowolnie dekorujemy (bakaliami, orzechami, cukrowymi posypkami). Gotowe mini-mazurki odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) do całkowitego stężenia masy. Jeśli planujemy dać je komuś w prezencie lub włożyć

MyCookBook.pl
Tęczowe lizaki 171

żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek(...)czekolada wyschnie przyczepiając mocno patyczek, możemy zanurzyć całego lizaka w polewie. Czekamy chwilę, żeby nadmiar czekolady spadł z powrotem do miseczki. Zanim czekolada zupełnie wyschnie przyczepiamy do niej kolorowe cukrowe koraliki. Gotowe lizaki wbijamy w podstawkę (można wykorzystać do tego wysoką szklankę z solą lub cukrem w środku, lub zrobić samemu "stojaczek" wkładając do kubka pogniecioną folię aluminiową). Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy