cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (380 g) 50 g czarnej czekolady 2 łyżki mleka 1 garść płatków migdałowych 1 garść rodzynek 2 łyżki kolorowych ozdób cukrowych Wykonanie: Mąkę połączyć z masłem, cukrem, jogurtem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki(...)Blaszkę wcześniej posmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Po upieczeniu wypełnić środek ciasta masa kajmakową, a następnie rozpuszczoną czekoladą. Ozdobić płatkami migdałów, rodzynkami oraz innymi cukrowymi ozdobami. Kolorowo, smacznie i świątecznie. Smacznego i Wesołego Alleluja
Wino Francja KuchniaOstatnio moja córcia kończyła 16 lat a że urodziny miała w tygodniu upiekłam jej taki oto malutki torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami Pyszny lekki w sam raz do kawki :) Torcik podałam na przepięknej(...)cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę
Sama słodycz i szczypta chiliserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 śmietan-fixy Dodatkowo: Papilotki do muffinek PapilArt Posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawę do piernika, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę(...)temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki. Wierzch posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniasię mleko i energicznie mieszać, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładać ciastka. Oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować cukrowymi kwiatkami
Z miłości do słodkościdrobno kroimy. 6. Łączymy z masa serową. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w podanej ilości wody. 7. Biszkopt kroimy na pół. Przekładamy go większą częścią masy. 8. Resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi pistacjami, cukrowymi posypkami itp. 9. Wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , budyń , ciasto , Gellwe , pistacje , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyŻyczę Wam zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Nie przejedzcie się i pomyślcie trochę o tajemnicy Zmartwychwstania Pańskiego i nadziei, jaka z sobą niesie człowiekowi. Cukrowe kaczuchy dla Was. Nie podaję przepisu na masę do figurek, bo kto ma foremki zapewne ma też przepis. Ja podaję przepis na jaja kokosowe, które łatwo zrobić samemeu. Jaja kokosowe. 1/2 kg cukru
Gotuj Sam!się w ustach cienkie galaretki z mąki z zielonego groszku. Pod nimi kruszony lód z mlekiem kokosowym z dodatkami według uznania sprzedawcy (najczęściej jest to masa z czerwonej fasoli) 8. Woda z trzciny cukrowe j- obok tej z kokosa mój ulubiony napój! Umieszczam go w tym poście dzięki jego naturalnej słodyczy. Idealnie orzeźwia i łagodzi skutki ostrych potraw ;) Ktoś
Gawron w rosoleKaszę mannę gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami
Kolorowy Przepisownikprzestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki. Uformowane kuleczki obtaczać w posypce cukrowej i umieszczać na małych papilotkach. Schłodzić
Czerwień i błękitłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe - czerowny Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha(...)Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru i zmieszać z kakao. Końcówkę wykałaczki namoczyć w brązowym lukrze i zrobić oczy i usta. Czerwony pisak cukrowy namoczyć przez 1 minutę w gorącej wodzie i delikatnie obrysować nos. Przepis dodaję do akcji
pink envelopepuszka ananasa, 1 szklanka wody, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 łyżka żelatyny, Masa advocatowa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego,, 200g masła, 4 łyżki cukru pudru, 100ml Advocaata Dalkowski , Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, różowa posypka cukrowa do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam(...)Wyrównuję. 5. Na masie advocatowej układam biszkopty. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto posypuję posypką cukrową i wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasisoku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny 3 duże łyżki mleka plus do dekoracji cukrowe śnieżynki 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana(...)czekoladę łączymy w garnuszku na gazie i gotujemy do zgęstnienia, ale takiego aby dało się ja rozsmarować na cieście. Na koniec polewamy nasze ciasto czekoladą i jeśli chcemy dekorujemy cukrowymi śnieżynkami
Gotowanie...to proste !mascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę Dodatkowo: Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki. Biszkopt(...)soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy
Takie tam pichceniełyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy(...)samą ilością masy. Na niej układamy wiśnie, które przykrywamy ostatnim blatem kakaowym. Powtarzamy nasączanie i smarowanie. Tort odstawiamy w chłodne miejsce. Przechodzimy do robienia polewy. Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym ruchem, metalową szpatułką. Niewykorzystaną część polewy można zamrozić. Do dekoracji wykorzystałam kratki czekoladowe i własnoręcznie wykonane cukrowe różyczki. Smacznego
DominikaDolcipszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego) * 30g cukru pudru * 120g masy marcepanowej(...)Lukier: * 2 białka * ok. 2 szklanki cukru pudru * różne barwniki spożywcze Dodatkowo: * perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji
w mojej kuchni