masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:43/90)

Piernikowe ludziki - Lebkuchenmännchen 241

łyżeczki soli ok. 400g mąki + mąka do podsypywania 100g cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier cukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania foremka do wycinania pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek do pieczenia i sól wymieszać z mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które lekko

Tagebuch po polsku
Trufle w różnych posypkach 144

posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady (u mnie różana) – 1 mały serek waniliowy dodatki: – naturalne kakao – cukrowa kolorowa posypka – cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na trufle dokładnie rozdrabniamy w blenderze. Jeśli masa jest zbyt sucha, to dodajemy więcej serka waniliowego, jeśli natomiast zbyt rzadka, ratujemy się dodaniem suchych ciasteczek.  Bierzemy do ręki

Kuchnia co dnia
Kajmakowy sernik. 143

szklanka cukru 1 cukier waniliowy Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku ) 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny dowolna cukrowa posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy

Izabelawkuchni
Babka jogurtowa z polewą cytrynową 202

skórki cytrynowej sok z 1 cytryny 4 jajka polewa 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny cukrowa posypka do dekoracji Jajka wbić do miski, stopniowo dodawać cukier i całość ubijać, aż do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy. Gdy cukier się rozpuści to stopniowo wlewać olej. Cały czas mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)oraz jogurt i śmietanę ( składniki dodać do masy jajecznej w 3 turach , uwaga: mieszać delikatnie , np. za pomocą szpatułki). Na sam koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przełożyć do formy (będzie dosyć gęste). Piec około 60 minut w 165ºC (aż do zarumienienia). Upieczoną babkę przełożyć na talerz. Pozostawić do ostygnięcia. Na sam koniec polać polewą

Ugotować
Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier 285

zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką ( patrz FILM ), aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze(...)tylką włożyć w wilgotną ściereczką. Jeśli tyka się zatka trzeba użyć igły. Lukier ze świeżym białkiem: 2. Do białka dodać przesiany cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa, miksować przez około 4 minuty. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Z lukrem na świeżym białku postępujemy jak z Royal

Mała Cukierenka
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione 99

amaretto 2 łyżeczki cukru brązowego wierzch kilka orzechów nerkowca kilka migdałów kilka orzechów laskowych kilka cukrowych kuleczek dekoracyjnych Wykonanie Przygotowujemy krem migdałowy. Migdały – wcześniej podpieczone na blasze przez 15 min w 200C, olej, likier i cukier umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy na gładką masę, która powinna przypominać gęsty krem z drobinkami bakalii. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przekładamy do garnka(...)migdałów. Całość miksujemy krótko na niskich obrotach do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 150C przez 50 – 60 min. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Migdały i różne gatunki orzechów rozdrabniamy i posypujemy cały wierzch sernika. Dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce. Smacznego! Artykuł Sernik jaglany

Raj dla Podniebienia
Piernik marchewkowy 152

łyżki cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa grysikowa: kostka masła w temp. pokojowej 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej polewa kakaowa (przepis tutaj ) posypka cukrowa 1 słoiczek marmolady Ciasto: Połowę marchewki zetrzeć na tarce o małych a połowę na dużych oczkach. Odcisnąć

Smakołyki Asi
Funfetti 313

formę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto - w jednej misce krótko łączymy składniki suche (oprócz kolorowego groszku), w drugiej mokre. Do mokrych przesypujemy suche, mieszamy do połączenia składników, dosypujemy cukrowy groszek, mieszamy krótko i przekładamy ciasto do blaszki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na drugi ruszt od dołu. Pieczemy ok. 30 min. uważając, aby nie przypiec góry ciasta (będzie(...)minut w blaszce, następnie ściągamy obręcz i pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Krem - masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy skórkę, serek i sok z cytryny, na wystudzone ciasto kładziemy krem, smarujemy też kremem lekko boki ciasta, posypujemy cukrowym groszkiem. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem stężał.     Przechowywałam ciasto ok. 3-ch dni, moim zdaniem najlepsze

Kuchnia Prezydentowej
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 478

świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio Dodatkowo:  1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania 1 cytryna 1 szklanka cukru pudru ozdoby cukrowe    PRZYGOTOWANIE:     Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z ciepłym mlekiem.   Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia(...)odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części     rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową  .        Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku.     Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłkowy przekładaniec 175

szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 3/4 l mleka 300 g masła Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki agrestowe 2 galaretki brzoskwiniowe Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka posypka cukrowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku(...)mleka. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia przykrywając folią spożywcza, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. 4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej

Na Ciasteczkowych Papierach
najlepszy sernik pieczony ze śliwkami suszonymi... 170

kasza manna 4 łyżki, śliwki suszone kalifornijskie 200 gram 1 opakowanie, herbatniki 200 gram, lukier - w opisie, jajka cukrowe jadalne - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach do masy jajecznej dodać zmielony twaróg, jogurty i mikserem połączyć składniki dodać pokrojone drobno śliwki suszone, budynie, kaszę manną i mikserem(...)pełna wlać masę serową, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i lekko je przycisnąć w sernik piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe sernik ze śliwkami

W Mojej Kuchni Lubię
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 489

Dekoracja: 1 banan 2 kiwi 2 mandarynki 2 świeże truskawki 1 galaretka cytrynowa kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru i nadal ubijamy. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu 2 łyżeczki soku

Kuchnia w czekoladzie
Tort świąteczny z żurawiną i białą czekoladą 148

łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 200g białej czekolady 100g masła 500g dżemu żurawinowego 750ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru cukrowe lizaki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy(...)bitą śmietaną (brzegi i wierzch). Wygładzamy szpatułką a resztę bitej śmietany przekładamy do szprycy. Na wierz tortu nakładamy resztę dżemu żurawinowego a brzegi ozdabiamy bitą śmietaną. Na koniec wbijamy cukrowe ozdoby

wysmienity
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 196

250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki kokosowe ½ wafelka kokosowego ok 3 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek

Kuchnia w czekoladzie
Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym 300

cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta soli krem serowo-czekoladowy 1 opakowanie serka twarogowego naturalnego (135 g) 1 tabliczka białej czekolady (100 g) do dekoracji płatki w kształcie śniegu cukrowe perełki Na samym początku przygotować domowy majonez.   Do kubka lub słoika (ważne, aby spód naczynia miał taką samą szerokość jak końcówka miksująca od blendera) wbić całe jajko, wlać Olej Wielkopolski(...)połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z serkiem twarogowym. Całość wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to przełożyć ją do szprycy i udekorować nią mini babki. Na sam koniec krem posypać cukrowymi perełkami i udekorować płatkami śniegu.  Etapy przygotowywania domowego majonezu Krem serowo-czekoladowy przed wymieszaniem

Ugotować