masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:51/90)

Pierniczki z melasą 245

następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze

Mała Cukierenka
Pączki dla leniuszków 174

wymieszać . Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać do masy , wymieszać . Małą łyżeczką nabierać masę i kłaść na gorącą oliwę . Smazyć aż będą brązowe ( same się przekręcą jak usmażą się z jednej strony) . Wyjąć na talerz,posypać cukrem pudrem lub polać polewą cukrową. Kilka chwil i pączki gotowe. Smacznego

Eli Gotowanie
Pierniki - serca w rozmiarze XL 261

łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić

DefinicjaSmaku
Lizaki z białej czekolady z cukrowymi maczkami i mlecznym confetti 172

lizaki z białej czekolady udekorowane cukrowymi maczkami i kolorowym, mlecznym confetti. Składniki: - biała czekolada - maczki cukrowe wielobarwne - mleczne kolorowe confetti - formy do lizaków - patyczki do lizaków Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy płynną czekoladę do udekorowanych maczkami i confetti foremek. Wkładamy patyczki. Wstawiamy masę w foremkach na 25min do lodówki i gotowe

upichcona
Tort egzotyczny 223

soku papaja-mango świeże owoce mango i papai( lub z puszki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady cukrowe pisaki Przygotowanie: jajka wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą, odstawiamy na chwilę, po czym żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy

Luźna Kuchnia
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #20 Ciasto czekoladowe bez pieczenia 2347

Masa czekoladowa : – 750 ml mleka – 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek) – 50 g gorzkiej czekolady – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć) – 3/4 szklanki cukru – 1 jajko – 120 g masła – około 400 g herbatników maślanych (kakaowych, pełnoziarnistych lub jeszcze innych) – do posypania: starta czekolada, czekoladowe kropelki, cukrowa posypka itp. Foremkę wykładamy papierem(...)gazie zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. 1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek i znów wykładamy masę. Mamy 3 warstwy masy i 4 warstwy herbatników. Foremkę odstawiamy na bok do ostudzenia. Gdy jest już chłodna przykrywamy wierzchnią warstwę herbatników folią spożywczą i obciążamy je czymś delikatnie (dzięki

Relaxtime
Tort Płatek Śniegu 219

mieszamy przy pomocy miksera na średnich obrotach ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Nasączenie blatów: ½ szkl wody 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: ok 60g wiórków kokosowych srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy wodą

Słodki Pomysł
Chałwa sezamowa z pasty tahini (z pistacjami i płatkami migdałowymi) 211

podgotować (na małym ogniu, bez mieszania!) przez około 7 minut. (Ma powstać syrop cukrowy.) W międzyczasie pastę tahini podgrzać z ziarenkami wanilii. (Ma być ciepła, ale nie gorąca.) Pastę natychmiast połączyć z syropem. Składniki mieszać  (3 minuty lub dłużej) do momentu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. (Opcjonalnie dodać mleko w proszku.) W połowie mieszania dodać podprażone pistacje i płatki migdałowe

Di gotuje
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 217

Umocować termometr cukierniczy. Gotować na średnio wysokiej mocy palnika przez około 10 min aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 115 st. (soft ball). Gdy syrop osiągnie podaną temperaturę natychmiast ściągnąć garnek z palnika. Syrop powoli wlewać do zmielonych ziaren słonecznika, mieszać 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje, dodać orzechy, wymieszać, przełożyć do formy. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schłodzić w lodówce

moj przepis na
Makaroniki z kremem porzeczkowym 175

natychmiast zdjąć z palnika, mikser ustawić na małe obroty i powolutku strużką wlewać syrop cukrowy. Po wlaniu całego syropu mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać ubite białka do masy orzechowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować

moj przepis na
Sernik na zimno z borówkami , jeżynami i galaretką na ciasteczkowo - czekoladowym spodzie . 242

jeżyn  2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji boków Wykonanie : Ciasteczka zmielić , czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelać do ciasteczek i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia.  Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i odstawić do lodówki na około 30 minut

Sama słodycz i szczypta chili
CZEKOLADOWE PRZEKĄSKI 116

gotująca się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać pianki cukrowe, migdały (aby obrać migdały zanurz je na minutkę we wrzącej wodzie, skórka sama wtedy schodzi pod palcami ),oraz morele i wymieszać, aby dokładnie pokryły się czekoladą. Z powstałej masy uformować kulki i układać na przygotowana tacę. Wstawić do lodówki i czekać, aż czekolada stwardnieje

Kuchnia w opałach
Bezglutenowe ciasteczka z marchewką i kokosem 176

hasło „ciasteczka z marchewką” pokręci nosem, jednak nie w tym przypadku. Ten słodkawy wypiek przypomina w smaku kokosanki, jest lekki, nie jest tłusty. Do tego słodkawa masa, którą można pokryć wierzch ciastek – nie oprze się nim żaden łasuch. Do przygotowania ciastek (8-9 sztuk) potrzeba: – 2 filiżanki mąki migdałowej – 1/2 filiżanki wiórków kokosowych(...)proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki sody – 3/4 filiżanki utartej marchwi odciśniętej z wody (2 małe marchewki) – 1/4 filiżanki oleju roślinnego – 1/2 filiżanki syropu z buraka cukrowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innymi) – substytut 1 jajka (siemię lniane) Przygotowujemy 2 miski. W pierwszej umieszczamy suche składniki – mąkę migdałową, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia

Szybko Tanio Smacznie
Deser czekoladowo-pomarańczowy 192

gorzkiej 4 łyżeczki zwykłego cukru 1 całe jajko + 1 żółtko 4 łyżeczki wódki malinówki 4 łyżeczki wody lub mleka kilka kropelek aromatu rumowego do dekoracji bita śmietana złote, cukrowe perełki płatki czekoladowe Na samym początku przygotować galaretkę pomarańczową – sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i  całość podgrzać, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie żelatynę rozpuścić(...)sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania, dodawać po 1 łyżce masy czekoladowo-jajecznej. Wszystko wymieszać ze sobą. Można użyć miksera, ale na najniższych obrotach. Przygotowany mus przełożyć do pucharków. Ponownie cały deser umieścić w lodówce. Gdy mus zastygnie - podawać. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, posypką czekoladową i perełkami cukrowymi. Moje porady: do przygotowania galaretki pomarańczowej możecie użyć kupnego

Ugotować
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 258

regulatorów kwasowości, cukru czy innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie trudniejsze i dłużej potrwa. Twaróg "zmiel" w malakserze na gładką masę lub zmiel przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem(...)żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka. Ubij na sztywno śmietanę. Osobno ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy serowej dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj lub powoli zmiksuj. Dodaj partiami pianę z białek i ręcznie łyżką lub trzepaczką połącz.  Wyłóż ciasto na tortownicę, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika

Anioszek w kuchni