masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:51/90)

smaczne, pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami... 151

tortowa 1 szklanka, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 30 dag, polewa cukrowa: - w opisie jajka "L", miękka palma, cukier, aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba wsypać do masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik cytrynowy 134

długo, aż piekarnik będzie zimny).  Lemon curd wymieszać z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Jeżeli według was polewa straciła na kolorze można dodać odrobinę żółtego barwnika.  Przygotowaną polewą posmarować wierzch sernika. Od razu ozdobić cytryną, miętą i cukrowymi perełkami. Sernik schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy lukier lekko zgęstnieje. Pomysł na przepis mojewypieki.com

Ugotować
Walentynkowe serducha - z okienkiem i bez 117

Dodatkowo: galaretka czerwona (u mnie poziomkowa), gruboziarnisty cukier, różnokolorowe posypki cukrowe Paczkę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. W trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto(...)ciastka: część jedną foremką, część z pomocą dwóch foremek: wycinając małe serduszko w większym. Małe serduszka odkładamy od razu na blaszkę, smarujemy białkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem lub posypką cukrową. Ciasteczka wycięte jedną foremką kładziemy na blaszkę, lekko smarujemy brzegi białkiem i nakładamy na to serduszko z wyciętym środkiem. Po wycięciu wszystkich ciastek, blaszkę wkładamy do 180 stopni i pieczemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Galette des Rois na Święto Trzech Króli 179

amaretto 1 jajo (rozkłócone do posmarowania) 1 migdał w całości  Płatki migdałowe i kuleczki cukrowe do dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj masło z cukrem.  Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Na końcu dodaj zmielone migdały  i amaretto (lub wodę różaną). Wymieszaj masę. Na papier do pieczenia połóż płat ciasta, rozłóż  masę migdałową zostawiając wolny

Gotuj Sam!
Świąteczne ciasteczka ślimaczki 175

mogą za bardzo rozcieńczyć ciasto) i cukrowe koraliki. Składniki na ciasteczka +barwnik spożywczy, cukrowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Do 1/3 ciasta dodajemy czerwony barwnik i dokładnie(...)pieczenia, na którym leży ciasto. Wałek ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 15-20 minut do zamrażarki. Po wyciągnięciu z zamrażarki wyrównujemy brzegi i obtaczamy w cukrowych koralikach. Ostrym nożem kroimy krążki o grubości około 0,5 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 5-7 minut, gotowe ciasteczka powinny być

Ciastkozercy
Ciasto Królowa Śniegu 521

jest niezwykle smaczne. Polecam. Składniki: 80 g biszkoptów 500 ml śmietanki 36 % schłodzonej 330 ml śmietanki 30% schłodzonej 3 niebieskie galaretki na 500 ml każda oraz: bita śmietanka dekoracje cukrowe blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie:dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody a trzecią galaretkę w 500 ml wody, odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem(...)miksujemy aż połączą się ze śmietanką. Gotową masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć, wyjmujemy ciasto z lodówki i delikatnie polewamy nią ciasto. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietanką i dekoracjami cukrowymi. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Nie tylko od święta 154

białka 130 g cukru dekoracja: kolorowy marcepan złoty barwnik w proszku cukrowe perełki Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z cynamonem. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch(...)białej czekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, zalać nią posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaroniki pistacjowe 206

wyschnąć w rezultacie po przemieleniu była jedna wielka breja a nie mączka, brei nie dało się przesiać. Później wszystko poszło jak po maśle. Tylko w związku z tym że masa pistacjowa miała więcej wody i w związku z tym, że to był deszczowy dzień, bardzo długo się suszyły, tak długo że już straciłam cierpliwość i wsadziłam niewysuszone do piekarnika, efekt(...)natychmiast zdjąć z palnika, mikser ustawić na małe obroty i powolutku strużką wlewać syrop cukrowy. Po wlaniu całego syropu mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać białka do masy pistacjowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować

moj przepis na
Sernik wafelkowy na zimno 233

opakowania pałeczek orzechowych rozdrabniamy w malakserze lub bardzo drobno kroimy. 4. Wszystkie składniki łączymy. 5. Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wkładamy do lodówki na noc. 6. Kiedy ciasto dobrze stężeje, delikatnie zdejmujemy rant i dekorujemy pozostałymi wafelkami, cukrowymi posypkami lub czekoladą. Smacznego życzy   Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: Cukry Nyskie , dla dzieci , gotowanie

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Lizaki serca z wafelkiem 112

suchego ciasta biszkoptowego masło - 60 g powidła śliwkowe - 2 łyżki 60 g biała czekolada barwnik spożywczy cukrowa posypka śmietana 36 % - 1,5 łyżki Przygotowanie : Biszkopt i wafelka zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Ciasto rozwałkować, foremką wykrawać serca. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Patyczki

Kuchnia Danusi
piernikowa babka na majonezie 170

pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka wrzątku kolorowa cukrowa posypka  Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
3BIT w nowym wydaniu. Śmietana Bravo! 147

rozpuszczamy budyń i mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i zagotowujemy Warstwa kajmakowa: 2/3 puszki masy kajmakowej/ krówkowej Puszkę przed wyłożeniem na biszkopt ogrzewamy we wrzątku, abyśmy z łatwością mogli ją nałożyć na ciasto. Ponadto: 0,5 l śmietany Bravo kilka cukrowych perełek Przygotowanie: Na pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy gorący budyń, najlepiej robić to w foremce. Przykrywamy 2 warstwą

MamaOskarka
Pająki na słodko 128

kilka sztuk ciemnych żelków spaghetti 150 g ciasteczek neo/oreo * 1 łyżka roztopionej czekolady 2 łyżeczki miodu cukrowe perełki, kawałki żelków lub drażetki na oczy Ciasteczka pokruszyć drobno do miski. Czekoladę i miód dodać w takiej ilości, żeby ciastka dawały się zlepić. Z masy formować kulki - 12 większych na odwłok i 12 mniejszych na głowę. Jeżeli masa jest oporna na zlepianie

Pełny talerz
Muffiny kokosowo-karmeLove ;) 186

mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 1,5 tabliczki czekolady karmelowej ( lub zwykłej białej) posypka cukrowa  Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników

Czerwona Porzeczka
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 145

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy jajka, cukier i śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe(...)dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wody oraz ewentualnych dodatków smakowych np. aromat. Cukier puder wsyp do kubka, dolej 2 łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz

ClauditteMissCooking