szczypta soli 150 g zimnego masła 2 jajka (M) do udekorowania: rozpuszczona gorzka czekolada cukrowe perełki Make wsypujemy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, cynamon i kakao, szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło w kawałkach oraz jajka. Miksujemy ciasto na gładką masę. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut(...)Wyjmujemy je, studzimy na kuchennej kratce. Po wystudzeniu dekorujemy ciasteczka wg uznania, ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i jej strużkami polałam ciasteczka a następnie posypałam perełkami cukrowymi
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki maślanki 2 jaja, roztrzepane 2 łyżki masła, roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) (opcjonalnie) kolorowa posypka cukrowa NA POLEWĘ: ok.1/2 szklanki cukru pudru ok.2 łyżki Nutelli 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę(przesianą) z cukrem, z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. W drugiej misce(...)międzyczasie przygotuj POLEWĘ: zagotuj wodę, w miseczce połącz cukier puder z Nutellą. Zalej masę gorącą wodą i szybko zamieszaj. Jeśli polewa jest zbyt płynna, stopniowo dodawaj cukru pudru lub Nutelli, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Mocz donuty w polewie (do połowy). Posyp je kolorową, cukrową posypką (jeśli chcesz). Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ
Gotowanie to kochanieśmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej(...)Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikiem. Odłożyć dwie łyżki i posmarować nimi wierzch tortu. Przykleić opłatek. Do reszty śmietany wmiksować barwnik. Tort udekorować za pomocą szprycy. Wierzch ozdobić perełkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej do dekoracji perełki cukrowe Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Zagotować. W międzyczasie do miseczki wsypać mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier, dodać żółtka i wlać pozostałą szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlać masę żółtkową. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Masę z rondelka ostudzić(...)Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Cały czas miksować. Na sam koniec wsypać 150 g wiórek kokosowych. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem (lub przezroczystą folią). Ułożyć krakersy. Na to ¼ kremu budyniowego, ponownie krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy i pozostała resztka kremu. Całość wyrównać, posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi (50 g) i wstawić
Ugotowaćoleju 1 tabliczka białej czekolady płatki kokosowe 1 opakowanie suszonej śliwki kilka cukrowych kuleczek do dekoracji Wykonanie Do rondelka wkładamy masło, ciemną czekoladę, kakao i cukier trzcinowy, stapiamy na małym gazie, wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy sól. Całość mieszamy do połączenia sie składników. Powinna nam powstać jednolita masa bez grudek. Mase zestawiamy z ognia. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka(...)mieszamy do całkowitego połączenia się masy z jajkami. Dodajemy proszek oraz mąkę, wlewamy olej całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. W wierzch ciasta wbijamy ciasno suszone śliwki, lekko je wciskając. Pieczemy w 180C do „suchego patyczka”. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku
Raj dla Podniebieniaśmietanki 30% dodatkowo: pisaki cukrowe Dr. Oetker inne dekoracje Wykonanie: Formę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy. Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Upieczone, ostygnięte misie dekorujemy pisakami cukrowymi. Możemy misiaczkom także przykleić gotowe elementy dekoracyjne
kolorowotorcikowo225g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ozdoby cukrowe – opcjonalnie *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Murzynek – przepis tradycyjny – Wykonanie: Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao. Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać do czasu aż się rozpuści. Odstawić(...)żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy
Kulinarne Przebojetakże resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół na pół) 2 łyżki oleju precelki (kilkadziesiąt sztuk) czerwone cukierki np. M&M's, Skittles lub inne cukrowe oczy lub rozpuszczona biała czekolada(...)się rozpadać na kawałki). Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać ser mascarpone, masło, kakao, łyżeczkę cukru waniliowego i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Wszystko razem zmiksować lub porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła. Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Wykonanie dekoracji: Roztopić
Mania Wypiekaniakremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty. Twaróg zmielić w maszynce (lub zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęstą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie(...)zostawić bez dodatku. Białka ubić na pianę i podzielić ją na trzy części. Do każdej części masy serowej dodać część piany z białek i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką masy serowe na przemian na biszkoptach w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Kiedy sernik wystygnie ( a najlepiej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodgrzanej wody i dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 5. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi
Szalona Kuchnia Ewelinyubić białka, prawie na sztywno, pod koniec dodając partiami resztę cukru. Cały czas miksując strużką wlewać syrop cukrowy, następnie dodać olej kokosowy/masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny. We wrzątku rozpuścić żelatynę. Wlewać strużką do białek, cały czas miksując. Gotową masę przelać do tortownicy. Odstawić na blat do wystudzenia, następnie schować do lodówki na 30 min, tak aby pianka
moj przepis naprzez ok. 20 – 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę maślaną: 75 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 2 łyżki mocnego naparu kawy, wystudzonego 2 łyżki mleka dodatkowo starta czekolada do psypania cukrowe jajeczka do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło miksujemy z 1/2 częścią cukru na puszysty krem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
Domowy Smak JedzeniaWykładam druga część budyniu i do lodówki znów. 10. Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki. Na koniec polewamy polewa i przed podaniem obsypujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznegoo!!!! Źródło inspiracji blog z cukrem pudrem
Gotowanie...to proste !pudru 1/2 kostki margaryny (użyłam masła) aromat migdałowy Do obtaczania: stopiona czekolada wiórki kokosowe brązowy cukier posypka cukrowa rozdrobnione wafelki w polewie czekoladowej rozdrobnione ciastka Fasolę zmielić (zblendowałam). Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodać fasolę i kilka kropli aromatu migdałowego. Masę dobrze schłodzić i wilgotnymi dłońmi uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w dowolnych składnikach
Di gotujeproszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szklanki cukru DODATKOWO: polewa czekoladowa ewentualnie cukrowa posypka, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy, aż do zagotowania, następnie studzimy. Gdy syrop jest już ostudzony przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Do letniej masy dodajemy
Rozpustne gotowanie