masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:42/90)

Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 127

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :)   Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych

Kolorowy Przepisownik
tort owocowy na 70-tkę 170

Kolejny z moich tortów w stylu "biszkoptowym". Wyglądem i smakiem podobny do poprzedniego (klik) ale ma inną masę i jest większy, dlatego postanowiłam wstawić przepis żebyście nie musieli przeliczać proporcji. Niestety nie mam zdjęcia przekroju ale jego wygląd od środka można wywnioskować na podstawie zdjęcia złożonego tortu przed dekoracją. Ten tort to jeden z moich "pewniaków"- raczej zawsze się sprawdza(...)słoiczek dżemu malinowego słodka herbata do nasączenia na dekorację: 1,5 paczki podłużnych biszkoptów 1/2 kostki masła łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje Biszkopt upiec dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno z solą a następnie powoli wsypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gruszkowy rarytas 126

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: cynamon zielone perełki cukrowe Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik Baileys. 187

powstania gładkiej, puszystej masy. Chłodzimy około 15 minut.      Schłodzony krem dzielimy na trzy części. Spodni, zimny blat układamy na paterze, przekładamy pierwszą porcją kremu, na nim układamy drugi blat, drugą część kremu, trzeci blat i ostatnią porcję kremu. Wierzch ciasta dekorujemy okruchami z odciętego kawałka. Torcik chłodzimy co najmniej 2 godziny. DEKORACJA: cukrowe jajeczka ryż preparowany(...)dodajemy 2-3 łyżki ryżu preparowanego i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą, dokładnie zawijamy, dobrze dociskamy i formujemy gniazdko, wkładamy do zamrażarki na około 10-15 minut. Po tym czasie zawiniątko wyjmujemy z zamrażarki, ogrzewamy w dłoniach i ostrożnie zdejmujemy folię. Gniazdko układamy na cieście, dodajemy kilka cukrowych jajeczek i gotowe

Rozpustne gotowanie
Pavlova z sosem krówkowym 117

okamgnieniu. Potrzebne nam: - 3 mocno schłodzone białka - pół szklanki drobnego cukru - szczypta soli - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 7-8 krówek - 2 łyżki mleka - łyżka masła - cukrowe perełki Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce na pół sztywno. Wciąż ubijając dodajemy po trochu cukier, a na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą bezę wykładamy(...)przekładamy na paterę.  Krówki kruszymy do rondla, dodajemy masło i mleko, po czym podgrzewamy mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zgęstnieje, odstawiamy ją na moment do przestudzenia. Następnie polewamy sosem wierzch bezy i posypujemy odrobiną cukrowych perełek. Ja dodatkowo pokruszyłam 2-3 krówki i posypałam nimi wgłębienie bezy. Zamiast sosu krówkowego można też przygotować bitą śmietanę, a wierzch

W poszukiwaniu inspiracji
Bajaderki 190

oraz pokrojone drobniutko bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do czekolady. Mieszam, studzę i mokrymi rękoma, z zimnej masy, formuję niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce. Ot i całą filozofia. Ja użyłam akurat resztek ciasta ucieranego, które mi pozostało z poprzedniego pieczenia. Roztarłam(...)sposobem jest rozpuszczenie na parze dwóch tabliczek czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietanki 30% i 3 łyżek rumu. Do tego dodać 2 paczki pokruszonych herbatników, masę wymieszać i dalej postępować tak samo jak wyżej

Ciasteczkowy Potwór
Pożeraczka świątecznie - pierwsza pascha 146

zabrałam się za gotowanie. Okazuje się, że zagotowanie dwóch litrów mleka trwa. Naprawdę długo. Później idzie już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam, gotowałam więc, aż mleko straciło swój mleczny kolor. Serek wyszedł, więc chyba nic nie zepsułam.  Reszta przygotowań rozłożona jest w czasie, zdecydowanie(...)dodać do masy serowej. Wymieszać. Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc. Rano odwinąć gazę, wyłożyć paschę na talerz, zdjąć gazę z wierzchu. Udekorować kandyzowanymi wiśniami i cukrowymi perełkami. Smacznego! Dziś obudziło mnie słonko. Naprawdę! I choć w parku nadal są miejsca, gdzie zapadam się w śnieg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym 145

płaska łyżka cukru pudru dodatki: - koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas, czereśnie) - kolorowa posypka cukrowa - olej rzepakowy Rapso do posmarowania gofrownicy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładką masę. Gofrownicę smaruję olejem, zamykam i czekam aż się nagrzeje. Chochelką wlewam ciasto do gofrownicy, zamykam i przytrzymuję kilka sekund. Wyciągam(...)miksuję śmietankę z dodatkiem cukru pudru i odkładam gotową śmietanę do lodówki.  Na ostudzone gofry nakładam łyżeczką bitą śmietanę, na niej nakładam owoce z koktajlu owocowego i posypuję cukrową posypką

Kuchnia co dnia
Pasteis de Nata - portugalskie ciastka. 233

zjedliśmy  , były pyszne  , ponoć  smakowały niemal oryginalnie :) Przyznam ,że bardzo pyszne , chociaż konkretnie słodkie  , mimo ,że ilość cukru ciut ograniczyliśmy . Ciasto francuskie przyjemnie chrupie  , masa budyniowo- jajeczna smakuje słodko i kremowo  , a lekko skarmelizowany wierzch  nadaje charakteru i tego  konkretnego smaku , dzięki któremu ciężko nam poprzestać na jednym ciastku . Inspiracja z bloga(...)pozostałym mleku rozmieszać dokładnie mąkę .Wlać do gotującego mleka i gotować całość ,aż lekko zgęstnieje. Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać )  i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki . Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym

Malinowa Kawiarenka
Deser warstwowy, że Łooo... 111

mieszamy dokładnie. Na koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę serową na dżem w równych porcjach. Na masie serowej delikatnie układamy 2 biszkopty. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i układamy na biszkoptach. Górę dekorujemy posypką cukrową. Wstawiamy pucharki do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone. Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort komunijny 218

opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru sok  z 1/2 cytryny  barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie:  Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 525

rozpuścić na parze. Wystudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka, dokłądnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką. Gotowy mus wyłożyć na pannę cottę, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Wierzch udekorować cukrowymi serduszkami. Smacznego! Wiecie, co będzie w sobotę...? Tak, moi drodzy, to już to - ostatni dzień lata. Szybko mi zleciało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik jogurtowo-jagodowy 206

leśne cukier puder do smaku wiórki kokosowe i cukrowe serduszka do dekoracji Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Jagody zmiksować z jogurtem. Jeśli używacie mrożonych jagód można je wcześniej trochę podgrzać w rondelku lub mikrofali albo wyjąć wcześniej aby się trochę rozmroziły. Odlać 2/3 szkl galaretki, resztę wlać do masy jogurtowej, wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody(...)łyżką wyłożyć część masy jagodowej, wstawić do lodówki aby stężała. W ten sposób unikniemy wypłynięcia biszkoptów. Wylać resztę masy jagodowej a gdy ta stężeje wylać odłożona wcześniej galaretkę. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i cukrowymi serduszkami

Smakołyki Asi
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 108

łyżki likieru kokosowego 10 łyżek cukru pudru 200 g białej czekolady 750 g mascarpone DEKORACJA wiórki kokosowe dekoracja cukrowa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy wodę wymieszaną z olejem i płatki migdałowe i wymieszać do połączenia się składników(...)połamaną czekoladę i rozpuścić. Schładzamy. Do masy koksowej dodajemy mascarpone wraz z cukrem pudrem i mieszamy. Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim mini blatem. Na to znów nakładamy krem kokosowy i przykrywamy kolejnym mini blatem. Nasze mini torciki i smarujemy go kremem. Obtaczamy brzegi wiórkami kokosowymi. Wierzch babeczek ozdabiamy dekoracją cukrową. Zapraszam również do obejrzenia filmu

Kuchnia w oparach
Babeczki z cukrową posypką 139

szkl cukru 1 mały jogurt naturalny 1/2 szkl oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: 1. Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem oraz cukrem waniliowym na białą masę. Następnie nie przerywając mieszania dodać jogurt naturalny oraz olej. Miksować do połączenia składników. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym

Motylkowa Kuchnia