łyżki cukru pudru 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody 5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki PRZYBRANIE: płatki z czekolady mlecznej cukrowe perełki kwiaty i listki z czekolady plastycznej Wykonanie: BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni(...)obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów. Nie mogę się doczekać, aż rozchylą płatki i pokażą się w całej krasie. Są takie śliczne
Kuchenne zapiski Edytykąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała. Krem toffi: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem. Cukrowe róże: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy(...)układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim wiśnie, smarujemy kremem toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane cukrowe róże i czekoladowe kuleczki
VioletoweKucharzeniedość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam(...)soku z cytryny 30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek) Cytrynowy krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera, ale nie przerywając
MyCookBook.pljednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) Składniki na polewę i dekorację: bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę(...)zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami. Przepis pochodzi z bloga: prawodogotowaniazpasja.blox.pl
Mania Wypiekaniawkładamy do piekarnika na kolejne 10 -15 minut. 4. W między czasie w małym rondelku podgrzewamy mleko z budyniem i łyżką cukru i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Wylewamy na podpieczone śliwki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Czas na przygotowanie bezy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją grilla, półkę piekarnika ustawiamy możliwie najwyżej, tak żeby(...)żadnym pozorem NIE MIESZAMY! Możemy co najwyżej potrząsnąć garnuszkiem. 6. W misce ubijamy na sztywno białka. Zwiększamy obroty do najwyższych i nie przerywając ubijania, wlewamy cukrowy syrop. Ubijamy tak długo, aż masa prawie całkowicie ostygnie, czyli około 7 minut. Pianę przekładamy na masę budyniową i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Wyciągamy
My Culinary ArtPuszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Przepis na thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą masę. Wlać mleko, rozpuszczone masło,dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić ciasto(...)polać kisielem wiśniowym i podawać. Smacznego. Thermomix – nałożyć motylek, dodać biała i sól, miksować czas 1,5 minuty, obroty 4 – wyjąć białka – dodać żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód,motylek ciągle musi być, czas 2 minuty, obroty 4 – zdjąć motylek – dodać mąkę, proszek do pieczenia, czas 30 sek, obroty 5 – dodać białka i delikatnie
Kuchnia Pokoleńopakowania czekolady toblerone (mlecznej) 1/2 szklanki śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody do dekoracji cukrowe perełki kilka kostek czekolady Na samym początku przygotować spód: ciasteczka zblendować na gładką masę. Następnie dodać do nich roztopione masło. Całość wymieszać i przygotowaną masę przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na co najmniej(...)pudrem (np. za pomocą miksera). Następnie wlać śmietanę i roztopioną czekoladę. Na sam koniec wlać żelatynę i wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić cukrowymi perełkami i kawałkami czekolady. *na spód najlepiej wykorzystać 1 i 1/4 szklanki zmielonych ciasteczek
Ugotowaćproszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka przegotowanej wody, cukrowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie wsypuję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz(...)wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję cukrowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasiherbatników masa krówkowa, kajmak krem do karpatki bez gotowania 0,5 l śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fixu wiórki kokosowe, tarta czekolada lub posypka cukrowa Przygotowanie : W blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Na masę kolejną warstwę herbatników. Krem do karpatki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli zwykle mikserem przez 3 minuty ubijamy mleko z proszkiem(...)opakowania. Gdy masa będzie ubita, wykładamy na herbatniki. Na warstwie masy karpatkowej układamy warstwę herbatników. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Nie dodajemy cukru, bo pozostałe warstwy (kajmak i karpatka) są wystarczająco słodkie. Ubitą śmietankę nakładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami, tartą czekoladą lub kolorową posypką cukrową. Całość chłodzimy. I gotowe! 12. Pierniczki Pierniczki - trochę oszukane, bo robimy duuuużo wcześniej
dobra gospodyni dom wesołym czyniszykujących przyjęcie dla mających do wykorzystanie resztki ciasta dla lubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone 60g białej czekolady Składniki na polewę: 200g białej czekolady 3-4 łyżki masła cukrowe dekoracje Wykonanie ciasta: Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej . Ciasto zmiksować z serkiem i czekoladą na gładką masę. Zrobić z niego(...)dodać 3 łyżki masła i wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Jeśli będzie zbyt gęsta dodać dodatkową łyżkę masła. Masę odłożyć na bok, by się ochłodziła (nie możemy dać jej zastygnąć). Dobrze schłodzone lizaki polewać białą czekoladą i posypywać dekoracjami cukrowymi. Odstawić do zastygnięcia. Polecam do kubka włożyć jabłko i wbijać do niego lizaki. Wtedy będą stabilnie zastygały. Przechowywać
Mania Wypiekaniataki, że trzeba je zjeść od razu jak będą gotowe, ale z tym to nie ma problemu. Zapraszam :) Składniki: Na masę lodową: 2 banany 4 kopiaste łyżki mleczka kokosowego pół szklanki wiórek kokosowych Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych cukrowa posypka w kształcie śnieżynek 4 waflowe rożki do lodów Wykonanie: 1. Obrane banany, mleczko kokosowe ( biała część ) i wiórki kokosowe przekładamy(...)masa nabierze puszystości. 2. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. 3. Podczas mrożenia masę często mieszamy. 4. Gdy masa lodowa będzie miała odpowiednią konsystencję lody nakładamy do waflowych rożków, dekorujemy posypką cukrową i wiórkami. 5. Podajemy od razu po przygotowaniu. 6. Życzę smacznego. Rady: Z przepisy wychodzi 4 porcje lodów. Najlepiej podać je zaraz
Izabelawkuchnizalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami. Składniki na polewę i dekorację na blaszkę prostokątną: 200g masła 6 łyżek kakao szklanka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny cukrowe(...)zalewamy ok. 70-80ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami
Mania Wypiekaniawiecznego optymizmu :* Biszkopt: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 2 pełne łyżki kakao Masa: 2 kostki masła 2 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki mleka w proszku sok z 2 cytryn Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń posypka cukrowa posypka waflowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu(...)warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórgórny blat odwracając go "do góry nogami", na wierzch dajemy blat spodni, spodem do góry), wierzch również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Ja tylko posypałam cukrowymi perełkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci , bo z powodzeniem może być imieninowym tortem lub po prostu smacznym ciastem na stole pełnym przysmaków
Kolorowy Przepisownikłyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu zielony barwnik spożywczy dekoracje cukrowe Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę(...)już upieczone. Wystudzić. Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami. Przepiękną niewielką paterę Romantic Cake na której podałam te babeczki możecie zamówić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (Klik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia