masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:33/90)

Pełnoziarnista tarta z kurkami, karmelizowaną cebulką, kozim serkiem i pomidorami. 126

karmelizowana cebulka w towarzystwie kurek smakują genialnie. SKŁADNIKI: ciasto 200g mąki pełnozarnistej 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanka zimnej wody masa kurkowa: 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa 250 g świeżych kurek orzeszki pinii 1 łyżka miodu 5-6 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masa serowo- śmietanowa 100 ml śmietany

DefinicjaSmaku
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 209

śmietanki, 75 g cukru pudru, 3 łyżki likieru Baileys, 2 jajka, szczypta soli, ok. 150 g ciasteczek korzennych, migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce Do misy robota* wbić żółtka, dodać połowę cukru i ubić do puszystej, jasno żółtej masy. Ubitą zawartość przełożyć do miseczki i do czystej misy włożyć białka, które należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite(...)żółtek i cukru, dobrze mieszamy przy pomocy trzepaczki lub szpatułki, a następnie dodajemy ubitą pianę z białek delikatnie wmieszając ją do masy. Na koniec dodajemy 3/4 wcześniej zmiksowanych na mniejsze/średnie wielkości migdały w cynamonowo -cukrowej skorupce i dokładnie mieszamy. Keksówke o wymiarach dolnych 27 x 8 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą, na dół wysypujemy część zmiksowanych migdałów, wykładamy połowę

Plate of Joy
Czekoladowy sernik na herbatnikach. 135

pianka. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Kto chętny to zapraszam na kawałeczek. Dodam, że pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy, przynajmniej ja tak lubię. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 budynie waniliowe ( bez cukru(...)smaku 2 - 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: około 10 dag herbatników 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy

Izabelawkuchni
Tort Barbie 190

300ml śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru kolorowe serduszka cukrowe lalka Barbie Wykonanie: Biszkopt: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową  o średnicy(...)rękawa z końcówką Wilton 1M. Tort wyjmujemy z lodówki, na środku wbijamy lalkę pozbawioną nóg. Białą masą dekorujemy przód sukienki oraz lalkę. Resztę sukienki dekorujemy różową masą tworząc duże kwiaty. Całość dekorujemy serduszkami cukrowymi wg uznania. Tort ponownie schładzamy. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 128

łyżki cukru pudru 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody 5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki PRZYBRANIE: płatki z czekolady mlecznej cukrowe perełki kwiaty i listki z czekolady plastycznej Wykonanie: BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni(...)obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów. Nie mogę się doczekać, aż rozchylą płatki i pokażą się w całej krasie. Są takie śliczne

Kuchenne zapiski Edyty
Tort z pianką cytrynową i kremem toffi 172

kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała. Krem toffi: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem. Cukrowe róże: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy(...)układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim wiśnie, smarujemy kremem toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane cukrowe róże i czekoladowe kuleczki

VioletoweKucharzenie
Tort Confetti 226

dość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam(...)soku z cytryny 30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek) Cytrynowy krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera, ale nie przerywając

MyCookBook.pl
Piernik staropolski - dojrzewający II 163

jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie)  Składniki na polewę i dekorację: bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę(...)zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami. Przepis pochodzi z bloga: prawodogotowaniazpasja.blox.pl

Mania Wypiekania
Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską 189

wkładamy do piekarnika na kolejne 10 -15 minut.  4. W między czasie w małym rondelku podgrzewamy mleko z budyniem i łyżką cukru i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Wylewamy na podpieczone śliwki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Czas na przygotowanie bezy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją grilla, półkę piekarnika ustawiamy możliwie najwyżej, tak żeby(...)żadnym pozorem NIE MIESZAMY! Możemy co najwyżej potrząsnąć garnuszkiem.  6. W misce ubijamy na sztywno białka. Zwiększamy obroty do najwyższych i nie przerywając ubijania, wlewamy cukrowy syrop. Ubijamy tak długo, aż masa prawie całkowicie ostygnie, czyli około 7 minut. Pianę przekładamy na masę budyniową i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Wyciągamy

My Culinary Art
Puszyste naleśniki 160

Puszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Przepis na thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą masę. Wlać mleko, rozpuszczone masło,dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić ciasto(...)polać kisielem wiśniowym i podawać. Smacznego. Thermomix – nałożyć motylek, dodać biała i sól, miksować czas 1,5 minuty, obroty 4 – wyjąć białka – dodać żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód,motylek ciągle musi być, czas 2 minuty, obroty 4 – zdjąć motylek – dodać mąkę, proszek do pieczenia, czas 30 sek, obroty 5 – dodać białka i delikatnie

Kuchnia Pokoleń
Sernik z toblerone (bez pieczenia) 225

opakowania czekolady toblerone (mlecznej) 1/2 szklanki śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki wrzącej wody do dekoracji cukrowe perełki kilka kostek czekolady Na samym początku przygotować spód: ciasteczka zblendować na gładką masę. Następnie dodać do nich roztopione masło. Całość wymieszać i przygotowaną masę przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na co najmniej(...)pudrem (np. za pomocą miksera). Następnie wlać śmietanę i roztopioną czekoladę. Na sam koniec wlać żelatynę i wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić cukrowymi perełkami i kawałkami czekolady.  *na spód najlepiej wykorzystać 1 i 1/4 szklanki zmielonych ciasteczek

Ugotować
Babka piaskowa pachnąca wanilią 129

proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka przegotowanej wody, cukrowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie wsypuję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz(...)wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję cukrowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55843

herbatników masa krówkowa, kajmak krem do karpatki bez gotowania 0,5 l śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fixu wiórki kokosowe, tarta czekolada lub posypka cukrowa Przygotowanie : W blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Na masę kolejną warstwę herbatników. Krem do karpatki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli zwykle mikserem przez 3 minuty ubijamy mleko z proszkiem(...)opakowania. Gdy masa będzie ubita, wykładamy na herbatniki. Na warstwie masy karpatkowej układamy warstwę herbatników. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Nie dodajemy cukru, bo pozostałe warstwy (kajmak i karpatka) są wystarczająco słodkie. Ubitą śmietankę nakładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami, tartą czekoladą lub kolorową posypką cukrową. Całość chłodzimy. I gotowe! 12. Pierniczki Pierniczki - trochę oszukane, bo robimy duuuużo wcześniej

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Cake pops z białą czekoladą 118

szykujących przyjęcie dla mających do wykorzystanie resztki ciasta dla lubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone 60g białej czekolady Składniki na polewę: 200g białej czekolady 3-4 łyżki masła cukrowe dekoracje Wykonanie ciasta: Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej . Ciasto zmiksować z serkiem i czekoladą na gładką masę. Zrobić z niego(...)dodać 3 łyżki masła i wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Jeśli będzie zbyt gęsta dodać dodatkową łyżkę masła. Masę odłożyć na bok, by się ochłodziła (nie możemy dać jej zastygnąć). Dobrze schłodzone lizaki polewać białą czekoladą i posypywać dekoracjami cukrowymi. Odstawić do zastygnięcia. Polecam do kubka włożyć jabłko i wbijać do niego lizaki. Wtedy będą stabilnie zastygały. Przechowywać

Mania Wypiekania
Lody bananowo-kokosowe. 82

taki, że trzeba je zjeść od razu jak będą gotowe, ale z tym to nie ma problemu. Zapraszam :) Składniki: Na masę lodową: 2 banany 4 kopiaste łyżki mleczka kokosowego pół szklanki wiórek kokosowych Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych cukrowa posypka w kształcie śnieżynek 4 waflowe rożki do lodów Wykonanie: 1. Obrane banany, mleczko kokosowe ( biała część ) i wiórki kokosowe przekładamy(...)masa nabierze puszystości. 2. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. 3. Podczas mrożenia masę często mieszamy. 4. Gdy masa lodowa będzie miała odpowiednią konsystencję lody nakładamy do waflowych rożków, dekorujemy posypką cukrową i wiórkami. 5. Podajemy od razu po przygotowaniu. 6. Życzę smacznego. Rady: Z przepisy wychodzi 4 porcje lodów. Najlepiej podać je zaraz

Izabelawkuchni