masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:24/90)

Torcik z torebką 105

Mój pierwszy tort powstały z zafascynowania dziełami stworzonymi z masy cukrowej. Chociaż nie doskonały to ja byłam z siebie bardzo dumna a uśmiech na twarzy solenizantki nakręcił mnie do podjęcia kolejnych tortowych prób, o których w kolejnych postach

Maślane ciasteczko
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 144

Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie próbujemy delikatnie ten papier oderwać. Górę tortu udekorowałam śmietaną bez czekolady wyciskając przez dekorator z gwiazdką. Serduszka zrobione z masy cukrowej. https://www.youtube.com/watch?v=L-RM7JyToew Można sobie obejrzeć filmik dla większej jasności

Niespełnione zdolności kulinarne
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 145

ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami.   Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec wcześniej i zamrozić – wyciągnąć z zamrażalnika do lodówki dzień przed podaniem

Karo in the Kitchen
Tort z kremem waniliowym i jagodami 124

części i pierwszą z nich smarujemy biszkopt, na to resztę jagód i kolejną porcję kremu. Pozostały krem wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Tort ozdabiamy za pomocą tej masy cukrowej , sezonowymi owocami, lub startą czekoladą

Rozpustne gotowanie
Elegancki tort imieninowy 209

tytule torcik wykonałam na imieniny mojej Mamuśki ;) Prosty torcik o smaku cappuccino z ganache i masą cukrową. Boczna dekoracja wykonana lukrem królewskim

Pudełko rozmaitości
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 292

świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować.  Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.  Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Tort czekoladowy z truskawkami 204

właśnie mi się kojarzy). Również forma podania jest prosto i nie wymaga talentu do dekorowania, co pewnie niejedną osobę ucieszy. Moim zdaniem piękne są torty “naturalne”. Nie jestem zwolennikiem masy cukrowej czy marcepanowej. Nie powala mnie ani smak ani wygląd. Tort czekoladowy z truskawkami powstał z myślą o moim tacie (z okazji jego urodzin … powiedzmy 50-tych :)), który jest jednym

Wypieki i Rumieńce
Proste ciasteczka maślane 155

minuty, też je obserwujemy już kilka minut przed końcem pieczenia. Z podanych wyżej składników wyszło mi 40 szt. ciasteczek o średnicy 6 cm (2 blachy). Ciasteczka można udekorować masą cukrową, poniżej moja dekoracja

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki cynamonowe 165

już chcę prawdziwą zimę :) W oczekiwaniu na śnieg postanowiłam zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki

Domowa Cookierenka Agi
Tort Szwarcwaldzki 138

konsumpcją i odstawić na ten czas do lodówki, by śmietana dobrze stężała i nie rozpadał się przy krojeniu. Osobiście preferuję tego typu ciasta urodzinowe, nie te z psującą smak masą cukrową na wierzchu, ale kto co woli. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 136

ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta. Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Smacznego! Ps. najłatwiej kroić

Ostra na Słodko
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 163

wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań, folii do czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Halloweenowe muffiny marchwekowo-dyniowe 86

tartej dyni 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki cynamon ( Kamis) cukier wanilinowy szczypta soli  zielony lukier Dr Oetker Dynia zrobiona z  masy cukrowej (własnymi łapkami) Sposób przygotowania: Startą marchew połącz z dynią. Warzywa tarłam na tarce,na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, sodą i solą. Stopniowo

Wielki apetyt
Packa do masy cukrowej 80

sklepie my kitchen.pl w końcu znalazłam taką, jaka mi odpowiada. Idealnie trzyma się w dłoni, bo jest dobrze wyprofilowana. Bardzo gładka- nie haczy mi masy cukrowej. No i cecha, która mnie osobiście zachwyciła, rozkłada się na 2 sztuki, mniejszą i większą. Packa wykonana jest w  bardzo estetyczny sposób. Świetny sprzęt, nic dodać nic ująć! Tort Monster High wykonała właśnie

Wielki apetyt
sushi lodowe i Filippo Novelli 136

smakołyków. Robi lody o smaku czekolady z dodatkiem wasabi, lody z ryżu, zdobi owocowym „kawiorem”, układa owocowe płaty ryb (soki owocowe żeluje agarem) i owija je w "glony" z masy cukrowej. Do nadania pożądanych kształtów używa formy silikonowe, które sam zaprojektował. Miałam przyjemność uczestniczyć w dwóch pokazach, podczas targów Sweet Expo 2014 oraz w siedzibie firmy Comprital. Oczywiście próbowałam tych

królestwo garów