masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:20/90)

Torcik W-Z (Wuzetka) 201

mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki na biszkopt(...)wystudzonego masła Składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę i kakao przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. 60 gr cukru i żółtka ubić na jasną masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru. Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać

moj przepis na
ciasto karmelowe z jabłkami 148

ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej(...)szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde).  Masa budyniowa: Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem.  Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i dusić pod przykryciem aż będą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Masa cukrowa 142

Masa cukrowa nadaje się rewelacyjnie do robienia kwiatów i innych ozdób ciasta i torty. Można ją również zabarwić barwnikami spożywczymi. Ja dodałam od razu cały cukier, ale okazało się, że było go za dużo. Najlepiej najpierw dodać połowę cukru a potem dodawać go po trochu. Składniki: 220 g cukry pudru 9g masła 3g żelatyny 15 ml wody 25g glukozy Wykonanie(...)Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła. Masło, żelatynę i glukozę przełożyć do garnka o grubym dnie. Podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować. Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką. Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę

Mama Gotuje
Marlenka- ciasto karmelowe 219

ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej(...)cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe.  Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 183

obłożyć z wierzchu ciasteczkami czekoladowymi lub rurkami. W środku za to jest pyszna niespodzianka.  Chrupiąca pralina migdałowa i krem oreo, dla wielbicieli oreo. Świnki wykonałam z masy cukrowej -  Tu   znajdziecie instrukcję. Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Przepis na biszkopt 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)smarować boków. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie.  Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kolorowe mini beziki / dekoracja tortu 237

proporcje poprosiłam moją „internetową przyjaciółkę Angie” , która właśnie często ozdabia tak swoje cudowne torty ( zapraszam Cię do niej ).  Mini beziki to rewelacyjna dekoracja, świetna alternatywa dla mas cukrowych.  Jeśli posiadasz sprzęt taki jak: rękawy cukiernicze i tyki do dekoracji to sprawa jest prosta. Natomiast jeśli w Waszej kuchni takich sprzętów brak, to nic, poradzimy sobie. Przejrzyj(...)odrobinę barwnika w żelu, delikatnie mieszam. Druga metoda, którą lubię najbardziej bo za każdym razem efekt jest inny, polega na tym, że „brudzę” worek cukierniczy od środka. Masa bezowa, która przechodzi przez worek niesie ze sobą drobiny barwnika. Patrz zdjęcie poniżej: Mini bezy Drukuj Składniki 2 białka rozmiar L 120 g drobnego cukru ewentualnie barwnik spożywczy płaska łyżka

Rusty Fork
Tort orzechowo kawowy 139

Tort orzechowo kawowy , z orzechów nerkowca, z kawą i kremem czekoladowym. Kolejny „wytrawny” tort. Bez modnej/popularnej masy cukrowej na wierzchu, bez posypek, ciasteczek (fenomenu oreo nie rozumiem), misternie ułożonej tony kremu na wierzchu. Lubię, aby tort bronił się smakiem, a nie niż upiększającymi dodatkami. Słodkość tortu możemy regulować rodzajem użytej czekolady. Więcej lub mniej czekolady deserowej i mlecznej. 250 cukru(...)papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub mielonymi orzechami. Orzechy zmiksować/zetrzeć. Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną masę. Połączyć żółtka z orzechami i kawą, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę na tort przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około

królestwo garów
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 162

gorącego karmelu, dokładnie mieszamy - a gdy całość się w miarę dokładnie rozpuści dodajemy płynny miód, przyprawy, zgotowujemy i ostudzamy.  Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto(...)pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli na najwyższych obrotach miksera. Kolejno stopniowo wsypujemy cukier puder nie przestawając miksować. Gdy masa osiągnie dość zwartą , ale jeszcze lejącą konstysencję dodajemy barwnik ( opcjonalnie) i umieszczamy w rękawie cukierniczym.   Gwiazdeczki kładziemy jedną na drugą wyciskając na środek spodu i wierzchu każdej gwiazdki kleks lukru

Symfonia Smaków
Tort migdałowy 177

łyżeczka mąki pszennej * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej * 3 łyżki cukru kryształu * 250 g masła lub margaryny * 2 łyżki cukru pudru dodatkowo * barwniki spożywcze * cukierki perełki * likier amaretto * plastyczna masa cukrowa  tutaj Sposób wykonania ciasto Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym(...)upieczone. Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty. masa śmietanowo-migdałowa Żelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej. Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać. Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany

Mix smaku
Śmietankowa fantazja 155

Śmietankowa fantazja   Dzisiejsza babeczka to kolejny pomysł na własnoręcznie wykonany słodki prezent. Czekoladowe babeczki z dodatkiem delikatnego kremu z twarożku oraz proste i efektowne cukrowe dekoracje. Do tych babeczek świetnie pasuje także bita śmietana (czy bita śmietana nie pasuje do jakiś babeczek? :) ) jedyny minus takiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym(...)gwiazdki lub prostym okrągłym zakończeniem (do tego wariantu nie potrzebujecie dziubka-tylki, wystarczy nożyczkami obciąć czubek worka. Wyciskamy małe różyczki z kremu zaczynając od środka babeczki. Czerwoną lub różową masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego małe serduszka. Można też wykorzystać gotowe dekoracje (do kupienia w marketach na dziale ze składnikami

Ciastkozercy
Ciasto brzoskwiniowo - szpinakowe 160

wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: kilka kostek czekolady płatki migdałowe lukier biały brzoskwinie z puszki kwiatki z masy cukrowej Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblendować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć(...)wystudzenia. 3.      Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do stężenia. Po tym czasie galaretkę pokroić w drobną kostkę. 4.      Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich

Szalona Kuchnia Eweliny
Swiss meringue buttercream / krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej 117

bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem sztywny idealny do tworzenia ozdób, czy obłożenia tortu pod masę cukrową. Szukałam idealnego przepisu na swiss meringue buttercream i znalazłam go na blogu Modern Taste. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie wymaga szczególnych umiejętności czy sprzętów. Jedyne co potrzebujesz to metalowa(...)kąpieli wodnej. Kontynuujemy ubijanie do momentu kiedy piana będzie sztywna, błyszcząca i całkowicie wystudzona. Teraz zaczynamy małymi porcjami powoli dodawać miękkie masło pokrojone na małe kawałki. W pewnym momencie masa może być nieco płynna, lub będzie wyglądać na zważoną, ale zupełnie się tym nie przejmujemy i kontynuujemy dodawanie masła. Ucieramy, aż masa będzie lekka,puszysta i gęsta. Teraz możemy dodać

Rusty Fork
Jabłkowe babeczki z bakaliami 129

blogu. W przeciwieństwie do ciasta mają tę zaletę, że nie trzeba ich kroić na kawałki, więc zawsze prezentują się tak samo dobrze. Po upieczeniu moich zdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego . Składniki: 300 g jabłek 0,5 szklanki cukru(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tort piętrowy My Little Pony 182

wystającym". Nie będę ukrywać, że było przy torcie sporo pracy. Tym bardziej, że górna część tortu, już przełożona kremem śmietanowo-truskawkowym, zasmarowana kremem maślanym i czekająca tylko na obłożenie masą cukrową, spektakularnie wypadła mi z lodówki. Możecie się domyślać, jakie słowa z ust padły w takim momencie! Jednak jak się na coś uprę, to zrobię choćby nie wiem(...)przykład tu: sweetdecor.pl  1 podkład dwustronnie powlekany o średnicy 18 cm, podobnie jak wsporniki, tu znalazłam 20 cm, ale docięłam, żeby pasował: sweetdecor.pl  750 g- 1 kg masy plastycznej białej lukry plastyczne w różnych odcieniach różu i fioletu małe wykrawaczki do ciastek Składniki na duży biszkopt: 4 jajka  1 szklanka cukru 2 łyżeczki wody

Kulinarne Inspiracje
Tort czekoladowy korzenny 163

Tort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam(...)połamać na kawałki. Czekoladę, migdały, mąkę, przyprawy zmiksować w malakserze (można zetrzeć na tarce). Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka i cukier puder. Ubić na pulchną masę. Białka ubić na sztywna pianę. Do miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania