masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:15/90)

Ciasteczka ślubne 144

Dzisiaj wpis bez przepisu - chcę się Wam pochwalić efektami moich zabaw z plastyczną masą cukrową. Myślę, że - jak na pierwsze ciasteczka ślubne - jest nieźle. Zresztą sami oceńcie

Kulinarny Pamiętnik
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 192

ozdobne pudełeczka lub w celofan. Taki prezent od serca, to najlepszy prezent. Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ . Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami. Składniki: ( na około 18 babeczek ) 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka(...)sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej otarta skórka z 1/2 pomarańczy Do dekoracji: lukier lub czekolada masa plastyczna cukrowe lub czekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą

kolorowotorcikowo
Tort karmelowo gruszkowy 197

maksymalnie, bo to naprawdę przyjemna zabawa. Jeszcze dużo prób i nauki przede mną, ale to bardzo słodkie i przyjemne. [caption id="attachment_349" align="aligncenter" width="660"] Róże z masy cukrowej[/caption] Dziś mam dla Was tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku. Biszkopt(...)średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej ( krówkowej) 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego

Cynamonowe szczęście
Kolorowy torcik urodzinowy 208

Torcik  odwzorowałam ze zdjęcia z Internetu. Dla Klaudii :)  Kolorowy i bardzo optymistyczny- bardzo mi się podoba :) Pokryty masą cukrową

Maślane ciasteczko
Tort "Kraina Lodu" 239

Mój drugi tort o tematyce bajkowej krainy lodu- prezent dla małej Lenki. Wszystkie dekoracje zrobione własnoręcznie z domowej masy cukrowej

Maślane ciasteczko
"Kraina Lodu". Tort z Elsą i Olafem 209

Znowu miałam okazję wykonać torcik z jednym z najpopularniejszych obecnie motywem bajkowym. Pomalutku nabieram wprawy :) Wszystkie ozdoby zrobione samodzielnie z masy cukrowej, na którą przepis tutaj

Maślane ciasteczko
Przegląd tortów - dekoracje 253

Już dawno nie pokazywałam Wam moich tortów. Dziś zaprezentuję kilka ostatnich, może dla kogoś staną się inspiracją. Tort Dynia - masa cukrowa Tort z opłatkiem Monster High Tort Angry Birds Tort - dekoracja z owoców Tort czekoladowy - oblany ganaszem czekoladowym Tort lalka Barbie Tort - dekoracja z owoców

kolorowotorcikowo
Tort Sylwestrowy 191

równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę cukrową (lukier plastyczny). Lukier plastyczny: 400-500 g cukru pudru 50 g glukozy w proszku 3 płaskie łyżeczki żelatyny 30 ml wody + 40 ml wrzątku kilka kropli aromatu, np. migdałowego(...)wymieszaj aż do rozpuszczenia żelatyny. W razie potrzeby dolej więcej wody. Cukier puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. ( Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).  Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową

Food Square
Tort z kremami mascarpone i maślanym ozdobiony storczykami z plastycznej masy cukrowej 213

tort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym . Tort zdobią storczyki z masy cukrowej , którą możemy przygotować domowym sposobem. Kwiaty zachowują nadany im kształt i jednocześnie są na tyle miękkie, że tort wygodnie się kroi - nie musimy do krojenia ściągać storczyków. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Deser z barankiem 264

Biszkopty, serek mascarpone oraz słodkie brzoskwinie to idealne połączenie. Składniki 1 serek mascarpone ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 2-3 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru pudru kolorowa masa cukrowa 1 łyżeczka … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Relacja z targów Bakepol 175

m.in „Ten ważny dzień…. Na słodko!” czyli słodkości na przyjęcia weselne, na chrzest podczas którego Iga Sarzyńska i Marta Truskolawska przygotowywały słodkości na przyjęcie weselne i chrzest z wykorzystaniem masy cukrowej i lukru królewskiego. Ciekawe pokazy można było zobaczyć także w Strefie Mistrza Branży. Ja akurat miałam okazję uczestniczyć w pokazie zatytułowanym Zioła i infuzje. Zasady tworzenia, metody i połączenia

Cynamonowe szczęście
tort urodzinowy z owocami 178

szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki z masy cukrowej Biszkopt upiec dzień przed przekładaniem. Białka z solą ubić. Kiedy piana  będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć. Na wierzchu rozsmarować odrobinę masy. Boki lekko posmarować masą maślaną i przykleić biszkopty. Związać je wstążką. Masę maślaną przełożyć do dekoratora i wycisnąć rozetki. Udekorować cukrowymi ozdobami.  Tą przepiękną paterę otrzymałam od sklepu Rossi . Możecie ją kupić tutaj: patera   Teraz w sklepie Rossi trwa promocja- przy zakupie za kwote

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka z kremem russel kawowym 181

wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie, gdy masa jajowo-cukrowa zwiększy swoją objętość około trzykrotnie. Następnie włożyć masę jajowo-cukrową do miski z zimną wodą i ubijać dalej, do ostudzenia. Napowietrzyć masło, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową

Słodka Strefa
Ciastka z kremem russel kawowym 204

wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie, gdy masa jajowo-cukrowa zwiększy swoją objętość około trzykrotnie. Następnie włożyć masę jajowo-cukrową do miski z zimną wodą i ubijać dalej, do ostudzenia. Napowietrzyć masło, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową

Słodka Strefa
Tort pomarańczowo-kajmakowy 399

sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami. Przepis na masę cukrową: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy

VioletoweKucharzenie