łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 40 dag cukru pudru Kilka kropel aromatu pomarańczowego Czerwony barwnik spożywczy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta. Masa cukrowa: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa
VioletoweKucharzenieLukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka... możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze ...lub zrobić go samemu. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką " masę cukrową " ze znanych na pewno każdemu Pianek marshmallows wykonanie takiej masy jest bardzo łatwe, Polecam do tego Pianki w kolorze białym, chyba że będziecie chcieli ją później zabarwić na inny kolor, wtedy możecie(...)Ważne jest żeby masę kłaść na tort posmarowany wcześniej masą budyniową bądź też masą na bazie masła [ wkrótce na blogu ;) ] Bita śmietana się tu nie sprawdzi, gdyż rozpuści nam masę cukrową. Co będzie nam potrzebne: 250 g pianek marshmallows ok. 2-3 łyżki wody ok. 500 g cukru pudru Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. ( Do garnka z gotującą wodą
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Lukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka... możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze ...lub zrobić go samemu. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką " masę cukrową " ze znanych na pewno każdemu Pianek marshmallows wykonanie takiej masy jest bardzo łatwe, Polecam do tego Pianki w kolorze białym, chyba że będziecie chcieli ją później zabarwić na inny kolor, wtedy możecie(...)Ważne jest żeby masę kłaść na tort posmarowany wcześniej masą budyniową bądź też masą na bazie masła [ wkrótce na blogu ;) ] Bita śmietana się tu nie sprawdzi, gdyż rozpuści nam masę cukrową. Co będzie nam potrzebne: 250 g pianek marshmallows ok. 2-3 łyżki wody ok. 500 g cukru pudru Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. ( Do garnka z gotującą wodą
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pierniczki serduszka z przepisu na Świąteczne pierniczki Z tego przepisu wyszło 50 serduszek wysokich na ok. 8 cm i jedno duże ok. 25 cm średnicy. Masa cukrowa • 450 g białych pianek marshmallows • 1 kg cukru pudru • 5 łyżek wody • odrobina różowego barwnika • 1 łyżka masła Wykonanie: • Pianki włożyć do szklanego naczynia, polać 2 łyżkami wody(...)konsynsystencji plasteliny. Jeśli jest zbyt twarda, dodać kolejną łyżkę wody. • Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać czerwony barwnik, aby uzyskać różowy kolor. • Gotowe masy cukrowe włożyć do woreczka foliowego i poczekać, aż ostygną. • Odrywać kawałki masy i rozwałkować podsypując cukrem pudrem. Nieużywana masa ma być zawsze w woreczku, aby nie wysychała
To co kochamsię świetnie nie tylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: tego Wystudzone babeczki pokrywamy masą cukrową lub białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ) Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do worka cukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy(...)malutkie różyczki wzdłuż brzegu babeczki i dekorujemy cukrowymi koralikami. Możemy również dołożyć na środek ozdoby z masy cukrowej - kokardkę lub gałązkę ostrokrzewu. Babeczki ze świątecznym wieńcem Smacznego
CiastkozercyPierniczki z czerwoną masą cukrową idealnie sprawdzą się na świątecznym stole, ale również jako Walentynkowa dekoracja, czy prezent. Składniki: 250 g mąki 150 g miodu 50 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem) 2-3 łyżeczki kakao Do dekoracji: czerwona masa(...)masło razem z miodem, po ostudzeniu wymieszać z resztą składników. 2. Wałkować na grubość 2-3 mm. 3. Dekorować dopiero po ostudzeniu 4.Masę cukrową wałkować na grubość 1-2 mm, opruszając cukrem pudrem by masa nie przykleiła się do podłoża. Masę przykleić do ciasteczka za pomocą wody. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
KreatywnePinysera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36% cukier do smaku cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min) mleko (ilość podana na opakowaniu) masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory- czarna, biała), lub tylko biała plus barwniki Nasączenie: ok 700 ml zimnej przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier do smaku opcjonalnie alkohol(...)Następnie robimy okrąg na wierzchu tortu i zarys oczu. 4. Zaciemnione miejsca są pokryte pomarańczową masą. 5. Kolejną pozycją jest ulepienie oczu, nosa i uszu naszego lisa z masy cukrowej. 6. Umieszczamy wyschnięte uszy w miejscu docelowym i ozdabiamy masą pomarańczową. Osobiście życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiskomplikowane torty. Wykorzystałam patent oraz przepis z zeszłego tygodnia, czyli zrobiłam kilka małych torcików, ale tym razem wykończyłam je w angielskim stylu, z tym że nie obłożyłam ich tradycyjną masą cukrową tylko marcepanem. Marcepan jest bardzo wdzięcznym materiałem, równie plastycznym co masa cukrowa, jak na mój gust o niebo smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza. Składniki na 6-8 torcików Składniki
greenscarfcukrem pudrem Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem Tort: biszkopt masa smietanowa cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa) Biszkopt dzielimy na dwa placki Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa Na to nakladamy drugi placek Na gore nakladamy pozostala mase i ladnie ja wygladzamy na wierzchu(...)tortu Mozna pozostawic taka wersje ale tez mozna przystroic, ja ozdobilam boki masa cukrowa i zrobilam rozyczi z niej Smacznego
Klaudynkowa kuchniakoniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Do dekoracji tortu użyłam ok. 700 g masy cukrowej
Domowa Cookierenka Agimoże w tym roku nie warto było by spróbować jakiegoś nowego świątecznego przepisu lub zaskoczyć rodzinę czymś znanym i lubianym, ale z efektowną świąteczną dekoracją. Babeczki z kurczaczkami z masy cukrowej są jedną ze świątecznych propozycji. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju(...)szklanka mleka masa cukrowa zielony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około
Ciastkozercykawałek wcale nam nie zaszkodzi i nie pójdzie w bioderka... Tak, tak jestem ciastoholiczką i głośno się do tego przyznaję:-) Jadłam ostatnio u znajomej tort pokryty masą cukrową, który zamówiła w cukierni. Pięknie się prezentował, ale ze smakiem to już trochę gorzej. Masa taka ostatnimi czasy jest bardzo modna, więc i ja postanowiłam spróbować stworzyć własną. Zależało(...)zostawił ani kawałeczka masy, zajadając się nią pytali tylko gdzie takie cudo można kupić. Teraz Wam zdradzę sekret jak szybko i przyjemnie zrobić taką masę w domu. Składniki na masę cukrową jednokolorową 50g glukozy spożywczej w proszku (ja kupiłam w Kaufland, nigdzie indziej nie widziałam) 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżeczki suchej galaretki niebieskiej (lub innej
Rozpustne gotowanienoża. Operacje powtarzamy z drugą częścią ciasta – pamiętajcie, że górny torcik też musi mieć swoją tekturową podstawę. Tort schładzamy w lodówce do czasu ustabilizowania się kremu, około godziny. Pod masę cukrową w stylu angielskim tort należy dodatkowo obłożyć kremem na maśle. Mój ulubiony to połączenie kostki miękkiego masła Lurpak, szklanki przesianego cukru pudru, pół łyżeczki różowej soli i aromatu waniliowego(...)wyrównania całości – im gładsza powierzchnia maślanego kremu, tym lepiej i dokładniej przylgnie do niej fondant. Obłożony kremem tort ponownie schładzamy, tym razem około 2 godzin, do pełnego stwardnienia. Masę cukrową (korzystam z gotowej, nie robię sama, z wygody) rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm. Nakładamy na lekko zwilżoną pędzelkiem z wodą masę maślaną i wyrównujemy całość, na koniec
Karo in the KitchenTort "Bukiet Róż" Ten tort powstał z resztek masy cukrowej która została z poprzednich tortów i zalegała w lodówce, a jako że najwięcej było masy czerwonej i różowej powstał bukiet róż:) Różowa masa była z czasów kiedy pierwszy raz uczyłam się ozdabiać torty z masy cukrowej, miałam wtedy jeszcze problemy nadmiarem cukru pudru dlatego część róży jest delikatnie "oszroniona" cukrem
Słodka Kraina Wypiekówprawdzie za oknami śniegu nie widać, ale nie znaczy to, że nie można zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z masy cukrowej na babeczki lub świąteczne ciasto :) Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Lukier np. królewski Masa cukrowa np. domowa Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy