Tort stanowi ważny element tej uroczystości, może być również oryginalnym pomysłem na prezent. Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu angielskim, obłożone w 100% jadalną i bardzo słodką masą cukrową. Głównym jej zadaniem jest jednak sama dekoracja. O wyjątkowości tortów angielskich świadczy przede wszystkim ich pracochłonne przygotowanie. Potrzeba wielu godzin, by je wyprodukować, a co dopiero stworzyć z nich(...)smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia. Notatki - tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej - wszystkie składniki kremu powinny mieć
Wędrówki po kuchniMasa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto(...)koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Do dekoracji tortu użyłam ok. 800 g masy cukrowej i niemalże całą buteleczkę srebrnego barwnika spożywczego w sprayu marki Wilton
Domowa Cookierenka AgiTaki tort zrobiłam ostatnio na rocznicę ślubu. Pierwszy raz robiłam sama masę cukrową z pianek do powlekania tortu. Byłam pełna obaw, ale jak na pierwszy raz wyszło nawet całkiem nieźle. Tort składał się z trzech warstw biszkopta orzechowego, czekoladowego kremu ganache i dla przełamania słodyczy warstwy lekkiego kremu śmietanowego z dodatkiem lemon curdu. Najtrudniejsze w tym wszystkim było stopienie(...)pianek na masę cukrową, trwało to dość długo, ale wreszcie się udało. Teraz kiedy umiem już sama zrobić masę plastyczną to na pewno częściej będą pojawiały się torty w stylu angielskim. Chociaż nie jestem ich zwolenniczką, do smaku tortu ta masa cukrowa nie wnosi nic poza zbędną słodyczą. Ale wizualnie pięknie wygląda taki tort, jeśli jest dobrze zrobiony, czego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia250g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis znajdziesz tu ) Do przełożenia: Kajmak Do dekoracji: pokruszone ciastka pełnoziarniste draże kokosowe żelki krokodylki Gusto masa cukrowa ( w białym kolorze) złoty barwnik kakao odrobina wódki złote kuleczki (Dr Oetker) piping żel niebieski barwnik w żelu figurki ekipy Jak'a Sposób przygotowania: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek(...)używamy mocnej,zaparzonej herbaty z dodatkiem cytryny. Każdy blat należy nasączyć,posmarować kajmakiem i przełożyć kremem śmietanowym. Następnie z wierzchu i po bokach smarujemy ciacho kremem maślanym i obkładamy masą cukrową,na której układamy dekorację. Jeśli chcecie zrobić skrzynię (najlepiej kilka dni wcześniej) to uformujcie odpowiednio masę cukrową i gdy stwardnieje pomalujcie kakao rozpuszczonym w alkoholu (spokojnie-wyparuje) oraz złotą
Wielki apetytwypieku jest rewelacyjny, dzięki korzennym przyprawom i skórce z pomarańczy. Do przełożenia ciasta użyłam mojego ulubionego kremu z mascarpone, a wierzch oblałam słynną polewą lustrzaną. Do dekoracji zrobiłam z masy cukrowej marchewki, a boki ciasta obsypałam posiekanymi orzeszkami. W tygodniu staram się ograniczać spożycie cukru, ale w weekend pozwalam sobie na chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy(...)cukier puder 3 łyżki, polewa lustrzana: woda 50 ml, cukier biały Diamant 150 g, kakao 4 łyżki, żelatyna 2 łyżeczki, śmietanka 30-36% 100 ml, dodatkowo: marchewki z masy cukrowej lub marcepanu, orzechy włoskie do posypania, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek
kulinarne odsłony patikrem : 400 g mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: masa cukrowa ozdoby na tort Mąkę, sodę i sól przesiewamy. Kefir łączymy z połową szklanki wody i cukrem waniliowym, Odstawiamy. Kakao mieszamy z połową szklanki letniej wody, dokładnie(...)lodówki. Teraz przygotowujemy masę maślaną. Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa dobrze się trzymała. Tort powinien stać w lodówce ok 6 godzin. Dopiero po tym czasie przechodzimy do dekorowania. Tort wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed dekorowaniem aby masa
KuchcikoweLovewykonania duszków będzie potrzebna masa cukrowa, można kupić gotową lub skorzystać ze świetnego przepisu z jednej z moich ulubionych stron Ciastkożercy.pl . Składniki: Babeczki czekoladowe: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo: masa cukrowa duże, okrągłe czekoladowe cukierki rozpuszczona(...)foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Czubek każdej babeczki smarujemy rozpuszczoną czekoladą i ustawiamy czekoladowy cukierek. Masę cukrową rozwałkowujemy na kształt koła i układamy na cukierku. Formujemy postać duszka. Z czekolady robimy oczy i usta. Gotowe! ;) Boooo! :D Przepis na babeczki pochodzi ze strony I Love
Czerwona Porzeczkamałej Amelki. Amelka świętowała drugie urodziny i jej życzeniem było, aby uczcić tę okazję tortem z Maszą. Zdecydowałam się użyć do dekoracji gotowego opłatka z nadrukowanym obrazkiem. Tort ozdobiłam masą cukrową z tego przepisu; wykonałam z niej "scenerię" nawiązującą do tej zabawnej bajeczki; oraz oczywiście napis:) Użyłam również owocowych żelków, z których zrobiłam truskawki. Długo zastanawiałam się, w jaki sposób(...)przykleić opłatek do masy cukrowej, kupiłam specjalny żel, ale był gęsty i ciężko było go rozprowadzić, bałam się, że obrazek nie będzie wyglądał dobrze. W efekcie zrobiłam najprostszy krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem), identyczny, jak ten, za pomocą którego przyklejam masę cukrową do tortu. Cienką warstwą kremu nasmarowałam wierzch tortu w obrębie, jaki miał zająć obrazek, przyłożyłam
6nieboWami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że organizatorom, jak również i Wam się spodoba. Jest to moja pierwsza zabawa z masą cukrową. Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;). Miałam ponad 1 kg a znikała mi w rękach córki. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru(...)ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka/likier wiśniowy/nalewka ok 300 ml wody 125 g masła (w temp. pokojowej) 400 - 450 g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody masa cukrowa kolorowa (barwniki do koloryzacji białej) Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier stale ubijając, następnie żółtka. Kiedy mamy piękną gęstą jajeczną masę dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość
Malinowe Pocałunkirodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami. Składniki: 200ml sherry 250g masła 250g cukru brązowego 4 jajka 300g mąki 500g suszonej żurawiny 300g(...)kandyzowanych wiśni 500g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo masa cukrowa do ozdoby Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, przekrojone na pół kandyzowane wiśnie razem z skórką pomarańczową oraz sherry. Taką mieszankę najlepiej odstawić zamkniętą w pojemniku na około 3 dni tak by owoce nasiąkły alkoholem. Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą
wysmienitybazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie. Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowe Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową +barwniki spożywcze Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru. Końcówkę w kształcie dużej(...)otwartej gwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego. Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami
Ciastkozercyzrobić, jak mus to mus. Byle Werka była zadowolona. Powiem Wam, że mimo, że strasznie ich nie lubię tort wyszedł mi całkiem, całkiem. Przede wszystkim dzięki prażynce i masie cukrowej marki Callebaut , z którymi miałam przyjemność pracować. Biszkopt Składniki : 5 dużych jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej(...)lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort zawsze najlepiej schłodzić. Pamiętajcie tylko, że śmietana 30-36% musi być bardzo dobrze schłodzona do ubijania. Pamiętajcie tez, żeby nie ubijać
Wielki apetytłyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 10g płatków czekoladowych barwnik czerwony Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 150g masła extra Masa cukrowa: 500g cukru pudru 4 łyżki glukozy w proszku 2 łyżki żelatyny 40 ml wody Poncz: 1/2 szklanki wody niegazowanej 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)dodać do gotującego mleka. Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń. 4. Poncz Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru). 5. Masa cukrowa Cukier puder przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać
Szalona Kuchnia Ewelinytylki do robienia włosów, można użyć dowolnej innej w kształcie gwiazdki - efekt będzie wtedy podobny do tego tutaj (Ciasteczkowe Potwory), do tego oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę - mini pianek, czekoladowych dropsów, kolorowych cukierków) - całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba się maluchom :) Składniki(...)babeczki: waniliowe lub czekoladowe Składniki na krem +czerwony barwnik spożywczy, masa cukrowa (lub cukierki) do dekoracji Po upieczeniu babeczki wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Gdyby ktoś miał wątpliwości: tak wygląda "włochata" tylka - dużo małych otworków zamiast jednego na końcu. Zamiast niej można wykorzystać np. takie: Po przygotowaniu kremu
Ciastkozercykompotu) 2 łyżki cukru łyżka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika(...)ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć
6niebo