jeśli zamarzy Wam się skosztować moich wypieków - zapraszam do kontaktu. Poniżej z najdziecie torty z różnymi dekoracjami, głównie dla dzieci. Są torty w stylu angielskim, dekorowane tylko masą cukrową, są też torty z dekoracją łączoną: krem maślany i masa cukrowa. Inne torty dekorowałam bitą śmietaną bawioną, a jeszcze inne bitą śmietaną i owocami. UWAGA: wpis zawiera obrazki 18+ ;) Tort(...)Monster High - Draculaura ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minie ( śmietana barwiona ) Tort Minie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Rybka MiniMini ( barwiona bita śmietana ) Tort Ślubny/Weselny ( masa cukrowa i lukier ) Tort My Little Pony/ Pinki Pie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla piłkarza ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla chłopca ( masa cukrowa ) Tort Kot ( krem maślany
kolorowotorcikowoMasa cukrowa pozwala na wykonanie najbardziej wymyślnych i efektownych jadalnych ozdób na wypieki. Służy także do powlekania tortów w tzw. "stylu angielskim". Łatwo można wykorzystać ją także do pokrycia domowych babeczek. Efekt gwarantowany! Po wyciągnięciu z opakowania kulkę masy cukrowej ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby stała się bardziej plastyczna. W naczyniu do fondue roztapiamy czekoladę (jeśli chcemy pokryć babeczkę białą(...)masą cukrową dobrze jest użyć białej czekolady zamiast gorzkiej, żeby spod spodu nie prześwitywał ciemny kolor). Blat posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy masę cukrową na cienki placek (około 2-3 mm). Szklanką lub foremką o średnicy zbliżonej do średnicy babeczek wycinamy kółka z masy. Babeczki smarujemy cienką warstwą roztopionej czekolady i przykładamy na nią kółko z masy cukrowej. Wygładzamy wierzch
CiastkozercyProponuje Wam dzisiaj, domową bardzo efektowną masę cukrową do zdobienia tortów i wypieków domowych. Zrobienie jej jest banalnie proste i trwa kilka minut, a reszta to już nasza kreatywność. Podstawą jest cukier puder i oczywiście żelatyna i glukoza, bez tego ani rusz. Koszt mały w porównaniu do końcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym(...)rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki na masę cukrową na duży tort ok.30 x15 cm : 80 dag cukru pudru 50-60 ml gorącej wody, ok 6-7 łyżek 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 1. Gorącą wodę nalać
Apetyczna babeczkaKiedy robię ozdoby z masy cukrowej zawsze przypominają mi się szkolne lekcje plastyki i lepienie z plasteliny. Cukrowe figurki na babeczkach, które pewnie najwięcej radości sprawią najmłodszym smakoszom, są urocze i zazwyczaj naprawdę nietrudne do zrobienia samemu w domu. Poniżej znajdziecie krótki filmik instruktażowy jak z kilku białych kulek cukrowej masy wyczarować polarnego misia. Cukrowe figurki(...)dekoracji babeczek lub tortów, ich wielką zaletą jest również fakt, iż można przygotować je wcześniej i przykleić lukrem lub kremem na wypiekach przed samym podaniem. Misie polarne z masy cukrowej Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercycukiernictwie nieodłącznym produktem, bez którego wielu cukierników nie wyobraża sobie dekorowania wypieków jest masa cukrowa. Jest to doskonały sposób na udekorowanie ciast oraz tortów, a także niewielkich ciasteczek czy babeczek. Masa cukrowa stwarza nam praktycznie nieograniczone możliwości. Zatem czym dokładnie jest ten produkt oraz jakie dokładnie ma zastosowanie? Coraz bardziej popularna masa cukrowa Masa cukrowa, nazywana często fondantem lub też(...)lukrem plastycznym to nieodłączne wyposażenie w każdej cukierni. Jest to produkt, za pomocą którego można atrakcyjnie ozdobić praktycznie każdy wypiek. Tego typu masa cukrowa charakteryzuje się dużą łatwością obrabiania, dzięki czemu łatwo uformować ją w pożądany kształt. Kolejną zaletą wspomnianej masy cukrowej jest fakt, iż wszystkie elementy dekoracyjne wykonane z tego produktu są jadalne. Dzięki temu nasze wypieki nie tylko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakiedy wypróbowałam przepis na domową masę cukrową jestem nim absolutnie zachwycona. Masa nie tylko "działa" bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. W dzisiejszym wpisie zobaczycie krok po kroku jak zrobić proste kwiaty z masy cukrowej. Niektórzy twierdzili, że to piwonie, ale zdania są podzielone :) Każdy może w tym zobaczyć co tam chce. Podobnie jak w przypadku różyczek , które już(...)kiedyś pojawiły się na blogu, nie potrzebujecie żadnych specjalnych wykrawaczek ani foremek wystarczy szklanka lub kieliszek. Po odpakowaniu z folii, masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła i stała się bardziej plastyczna. Ja zdecydowałam się na różowe kwiaty, dlatego dodałam do masy kilka kropel barwnika spożywczego. Masę rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem
Ciastkozercyostatnio bardzo znana masa cukrowa ! :) Można bardzo ładnie ozdobić nią tort czy też muffinki :) Wszystko zależy od naszej pomysłowości, można stworzyć kwiatki, zwierzaki itp. Co tu dużo mówić - wystarczy spróbować ! :) A więc do dzieła ! Składniki: 80dag cukru pudru 10 dag glukozy w proszku 4 łyżeczki żelatyny 70 dag zimnej wody 3 łyżeczki margaryny olejek migdałowy Żelatynę rozpuścić(...)gotować!). Następnie dodać glukozę i margarynę. Na stolnicę wysypać cukier puder i wlewać żelatynę, zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Jeżeli chcemy rozwałkować to podsypujemy cukrem pudrem. Masa wyjdzie biała, więc jeśli chcemy uzyskać kolory, dodajemy barwnik spożywczy i zagniatamy masę tak, aby kolor było wyraźnie widać
charlotte gotujesię przymierzałam i przymierzałam i w końcu postanowiłam zmierzyć się z masą cukrową. Robiąc torcik z tą masą podpatrzyłam przepis na masę na blogu Joli z " Abc Mojej Kuchni ". Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne. Oczywiście do perfekcji jeszcze daleka droga ale jak na pierwszy raz to myślę, że nie jest źle. A jak to mówią(...)praktyka czyni mistrza. Więc będę jeszcze próbować i doskonalić swoje umiejętności z masą cukrową. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniChyba nikogo nie trzeba długo przekonywać, że to, co zrobione w domu zazwyczaj jest lepsze i zdrowsze. Dlatego tak bardzo się ucieszyłam, kiedy znalazłam przepis na domową masę cukrową. W prawdzie jest ich bardzo dużo, ale osobiście najbardziej lubię te, które są proste i można je z robić ze składników dostępnych w zwykłym sklepie spożywczym. I taki jest właśnie(...)Żelatynę namaczamy w wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem. Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną. Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy w folie kuchenną. Przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnym
CiastkozercyUrodziny dziecka to raczej nie jest dobry czas na improwizację i wypróbowywanie swoich sił w kuchni. Tak do tej pory myślałam. Do masy cukrowej zabierałam się bardzo długo. Podziwiałam dzieła cukierników oglądając programy telewizyjne i różne zdjęcia w necie. Postanowiła, że muszę się nauczyć, a najlepiej ćwiczyć na torcie. Postanowiłam, że jak się nie uda to zrobię na szybko tort(...)bitą śmietaną. Na szczęście nie było takiej konieczności. Lukier udał się doskonale. Ja wprawdzie nie mam talentu dekoratorskiego, ale będę nad tym pracować, gdyż już masa cukrowa nie jest dla mnie straszna. Oto dzieło i przepis na masę cukrową. Później dodam przepis na cały tort, który był pełną improwizacją Składniki: - 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, należy dodawać
dom-agi.plpewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle, ni stąd ni zowąd zaczął bawić się w torty. A tu proszę! Z masą cukrową jest jak z porcelaną. Wymaga należytego wykonania, dbałości o każdą drobnostkę, uczucia i delikatności. Najpierw, podczas wyrabiania trzeba wykazać się(...)siłą. Podczas dekorowania natomiast, spokojem i skupieniem. Masą cukrową (pozywaną także lukrem plastycznym) zajmowałam się pierwszy raz. Ale na tyle zdobyła moje serce, że z pewnością na tym jednym przypadku nie poprzestanę. Wykonanie jej zajmuje zaledwie 10 minut! Służy do dekoracji tortów w stylu angielskim, ale także do ciasteczek czy babeczek bądź tylko do tworzenia dekoracji. W zależności od upodobania
W kuchni Karmel-itkipodobny do butów piłkarskich. Zabawa przednia była. Tort w środku to tradycyjny biszkopt, nasączony lemoniadą i mascarpone z bitą śmietaną i dużo malin. Biszkopt zabezpieczony kremem maślanym, aby masa cukrowa którą pokryłam tort się nie rozpuściła. Jubilat zachwycony a to dla mnie najważniejsze. Dzieci miały niezła zabawę. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka(...)łyżki lub więcej cukru pudru 450 g malin(można użyć mrożonych ) Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładki stabilny krem. Masa maślana do posmarowania z wierzchu tortu(pod masę cukrową) 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny 400g miękkiego masła Mleko z cukrem pudrem zagotować do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Masło utrzeć na puch
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTetrisa, Mario, Pacmana i pewnie jeszcze kilka innych fajnych gier ;) Moja propozycja to pyszne kruche babeczki waniliowe z czekoladą i kremem kawowo czekoladowym. Do zrobienia dekoracji wykorzystałam domową masę cukrową (z wyjątkiem czarnego koloru – ta jest kupna). Składniki na babeczki Składniki na krem 75 g masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na domową masę cukrową + barwniki spożywcze w proszku lub żelu Zaczynamy od przygotowania ozdób z masy cukrowej, bo będą potrzebowały trochę czasu, żeby dobrze wyschnąć. Masę, którą widzicie na zdjęciach zrobiłam sama (przepis na domową masę cukrową znajdziecie tu ) i pofarbowałam spożywczymi barwnikami w proszku. Nie mam wykrawaczek Pacman więc trzeba było rozejrzeć się po szufladach
Ciastkozercymojprzepisna.pl | Jak zrobić tort na 1 urodziny lub chrzciny Chciałbym podzielić się moim pomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki(...)około 60 ml ponczu, wykładamy pozostały kremu, wykładamy resztę dżemu/frużeliny, na to wykładamy trzeci blat, nasączamy około 60 ml ponczu. Tort wkładamy lodówki. 5) W międzyczasie przygotowujemy masę cukrową, ja masę cukrową robię w domu, ale można też kupić gotową masę, wówczas będzie nam potrzebne około 800 gr gotowej masy. Dla tortu o średnicy 21 cm potrzebna będzie
moj przepis naPachnące korzennymi przyprawami, tradycyjne pierniczki z masą cukrową. Zaproście do kuchni swoje dzieci bo wycinanie a potem dekorowanie masą cukrową sprawi im wielką frajdę :) Składniki na pierniki : 100 g miodu 60 g masła 2 jajka 100 g cukru pudru 400 g mąki + na podsypkę 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Składniki na masę cukrową: 66 g planty 800 g cukru(...)pudru 70 g glukozy 1 aromat cytrynowy 16 g żelatyny Dodatkowo: wykrawaczki barwniki spożywcze (opcjonalnie) folia spożywcza specjalny wałek do masy cukrowej lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem pędzelek do posmarowania pierników lukrem Przygotowanie pierników: Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie przestudzić
Słodka Strefa