tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru na polewę: szklanka śmietany kremówki 140g gorzkiej czekolady 30 g masła do dekoracji: cukier puder ozdoby z masy cukrowej na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki: zielony, czerwony i kakao PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni(...)brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem. Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwować aż zacznie
Pyry na GazMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas(...)kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie za bardzo rozrzedzają masę cukrową). Gotową masę należy szczelnie zawinąć w folię i przechowywać w lodówce (nie zawinięta szybko wyschnie). Składniki: około 800 g cukru pudru 40 g glukozy w proszku 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody aromat (opcjonalnie) Przygotowanie: Żelatynę zalać zimną wodą
Oryginalny smakwarstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Lub jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę(...)maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Tort schłodzić. Teraz przygotowujemy masę cukrową. Składniki: 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać) 50 gram glukozy 4 płaskie łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody Do szklanki nalewam 70 ml wody. Do wody dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i pozostawiam do napęcznienia. Następnie podgrzewam napęczniałą żelatynę
kulinarnyswiatdomitakże użyć klasycznego lukru zgodnie z przepisem z opakowania podgrzewając go w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki. Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna jego powierzchnię. Masę cukrową w wybranych kolorach farbujemy za pomocą barwników. Do białej masy dodajemy kilka kropel barwnika i zagniatamy jak plastelinę(...)ciasto – do osiągnięcia odpowiedniego koloru. Zagniatamy aż kolor będzie jednolity. Masę należy przygotować w dwóch wybranych kolorach – jeden kolor masy będzie potrzebny na tło. Drugi kolor na kokardkę. Masę cukrową rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie. Masa na tło babeczki powinna mieć ok 3 mm grubości. Za pomocą szklanki lub wycinaczki wycinamy kółko (większe niż średnica babeczki) Takie ‘tło’ układamy
Ostra na Słodkofrużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Tort upiekłam na urodziny dla 6 letniego chłopca. Przygotowałam dekorację z masy cukrowej przedstawiającą postać Emmeta z Lego Przygoda. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana(...)owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Tort schłodzić. Teraz przygotowujemy masę cukrową. Składniki: 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać) 50 gram glukozy 4 płaskie łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody Do szklanki nalewam 70 ml wody. Do wody dodaję żelatynę, dokładnie mieszam
kulinarnyswiatdominiebieski i różowy Składniki na krem serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 4 łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno(...)Kremem przekładamy kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę. Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy z niego doniczkę. Rozkruszony biszkopt kakaowy sypiemy na wierch tortu. Z masy różowej, fioletowej i żółtej tworzymy kwiatki
Gotowanie moimi oczamiżelatyny ** Krem maślany 230 g masła 120 g cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Nasączenie 200 ml mocnej herbaty 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny Dekoracja 800 g masy cukrowej kremowej 200 g masy cukrowe różowe 200 g masy cukrowej fioletowej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec(...)Czynność powtarzamy. Przełożony tort chłodzimy w lodówce. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. * użyłam domowego ajerkoniaku ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić
Wędrówki po kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Krem: 1 duże białko 130 g masła 85 g cukru pudru 6 łyżeczek masy kajmakowej biała masa cukrowa kolorowe perełki cukrowe Pikowane Babeczki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko(...)stopniowo po małych kawałkach masła ciągle miksując na niskich obrotach miksera. Nie przestając mieszać partiami dodajemy po łyżeczce masy kajmakowej. Na wystudzone spody babeczek wykładamy niewielką ilość kremu. Masę cukrową wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm na stolnicy oprószonej niewielką ilością cukru pudru. Z masy wykrawamy kółka o średnicy większej niż nasze ciastka. Następnie przenosimy
Słodka Stronaszukają marchewek... a raczej czekoladek, które są ukryte wewnątrz muffinek. Proponuję fajny przepis na mięciutkie babeczki z lekkim aromatem waniliowym, z dodatkiem płatków czekoladowych i oryginalną dekoracją wielkanocną z masy cukrowej. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom ;) Składniki na muffinki (12 szt.): 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru do wypieków(...)mleka 125 g masła (roztopionego i wystudzonego) 1 jajko (w temp.pokojowej) 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 300 g masła (miękkiego) 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 250 g białej masy cukrowej barwniki spożywcze (zielony, czerwony, niebieski i żółty) białko (do łączenia elementów dekoracji) Przygotować dwie miski. W jednej - wymieszać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej
Świat Ciastaogarnęłam temat. Dzięki temu mogę Wam powiedzieć jak ja tworzyłam dekoracje z tych szablonów. Na początek upiekłam pierniki, ale takie, które nie rosną, bo łatwiej dekorować i łatwiej nałożyć masę cukrową. Tu świetnie sprawdziły się Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy . Potem przygotowałam Lukier Królewski (Royal Icing) , który podzieliłam na dwie części, jedną zabarwiłam na zielono, a drugą pozostawiłam(...)złapałam za profilowany języczek szablonu i pomału unosiłam go jedną ręką, a drugą za pomocą noża przeciągałam po całości szablonu, jednym ruchem i tak do momentu uniesienia szablonu z masy cukrowej. Wykrawaczem wycięłam masę cukrową z nałożonym wybranym wzorem. Wierzch piernika za pomocą pędzelka posmarowałam cienką warstwą wody. Na tak przygotowany piernik przeniosłam masę cukrową z wyciętym kształtem z nałożonym
Blondynka GotujeTruskawkowy Tort z Konikiem Pony Kolejne próby dekorowania tortu masą cukrową, przyznaję że nie zajmuje mi to już całego dnia, a efekty końcowe nie zadowalają mnie w 100 % ale na szczęście małą solenizantka dla której pieczony był ten tort była zachwycona :) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i masę krówkową. Tak przygotowanym kremem smarujemy nasze wcześniej przełożone kremem biszkopty (dokładnie zakrywamy masę śmietanową gdyż rozpuszcza ona masę cukrową). Odstawiamy na ok 3 godz do lodówki, łatwiej nam będzie ozdabiać go masą cukrową. Przepis na masę cukrową znajdziesz tutaj
Słodka Kraina Wypiekówszklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 2,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii czarny barwnik spożywczy Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana(...)Jacka Daniel'sa Old No. 7 Dodatkowo: 1100 g czarnej masy cukrowej 200 g białej masy cukrowej wydruk jadalny na papierze cukrowym odrobina srebrnego pyłku spożywczego Przygotowanie: Biszkopt wg tego przepisu. Piec ok. 50 minut. Krem malinowy analogicznie do tego przepisu. Masa maślana wg tego przepisu. Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą
Domowa Cookierenka AgiPlażowe babeczki Kolejną wakacyjną propozycją są babeczki z obowiązkowym zestawem narzędzi plażowych dla maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową. Składniki na proste babeczki waniliowe Składniki na krem budyniowy + masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie(...)wałkiem. Masę cukrową wałkujemy na cienki placek, wycinamy długi prostokąt i kółko. Elementy sklejamy w wiaderko odrobiną wody (można nałożyć ją pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym). Dodajemy detale: wzór na wiaderku i rączkę. Łopatkę robimy z kwadratowego kawałka masy cukrowej i dwóch wałeczków. Dobrze jest odcisnąć sobie w masie wykałaczką miejsce gdzie chcemy przykleić rączkę łopatki. Gotowe ozdoby układamy na płasko
CiastkozercyKupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym nie spodziewałam). A później zaczęły się schody... Masę cukrową robiłam już dwa czy trzy razy, co oznacza, że moje doświadczenie jest niezbyt duże (ujmując sprawę delikatnie). Ostatnio dużo się naczytałam i nasłuchałam o zaletach masy z marshmallow(...)smakowymi. Karolinę zachwycił krem truskawkowy - bardzo truskawkowy. Całość smakowała dobrze, a wyglądała uroczo. Oczywiście moje zdolności są ograniczone, ale jestem z tego ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory przygotowałam. Żałuję tylko, że nie mam zdjęcia środka - efekt był bowiem naprawdę świetny. Przepis na ciasto pożyczyłam od Doroty z jej tortu tęczowego. Ten, swoją
Pożeraczka, czyli raz adobrzePokryte białą masą cukrową babeczki już same w sobie będą wyglądać zimowo i elegancko, możemy ozdobić je dowolnymi ozdobami - z masy cukrowej lub opłatka. Śnieżynki z opłatka Gotowe śnieżynki można znaleźć w marketach na działach z dodatkami do pieczenia, można także zrobić je samemu wykorzystując masę cukrową i wykrawaczki. Świeże ozdoby z masy cukrowej łatwo przymocujemy do babeczki za pomocą
Ciastkozercy